Tropische ziekten
Vertrek jij binnenkort op reis? Waarschijnlijk neem je dan ook een souvenir mee van de plek waar je bent geweest. Liefst iets leuks zoals schelpen, een armbandje of een T-shirt. Maar wist je dat je ook ongewenste souvenirs mee naar huis kunt nemen zoals tropische ziekten?
Onder de tropen verstaan we de noordelijke helft van Australië, Midden-Amerika, het eilandrijke Indonesië, zuidelijk Azië en het grootste deel van Afrika en Zuid-Amerika. Voordat je naar een van deze bestemmingen trekt, informeer je best even welke reisinfectieziekten voorkomen in de streek waar je naartoe gaat. Ga vervolgens ten minste vier weken voor vertrek langs bij je huisarts voor de nodige informatie en vaccinatie.
Informeer je met Wanda
Met de app Wanda van de dienst Tropische Geneeskunde (ITG) kom je meteen te weten wat de belangrijkste gezondheidsrisico´s en algemene aanbevelingen zijn voor het land waar je naartoe wilt reizen.
Welke tropische ziekten kun je oplopen?
De ziekten die je in de tropen kunt krijgen, zijn meestal ofwel ziekten die diarree veroorzaken of ziekten die overgedragen worden door muggen. We sommen de meest voorkomende even kort voor je op. Indien je naar de tropen afreist, raden we aan om je grondig te informeren bij je huisarts.
Malaria
Malaria is een ziekte die overgedragen wordt door de vrouwelijke malariamug. Als je naar een gebied trekt waar malaria voorkomt, meld dit dan zeker aan je huisarts zodat je medicatie hiervoor kunt meenemen.
De malariamug is vooral ‘s nachts actief, je slaapt dus best onder een muskietennet. Het is ook zeker niet slecht om je te beschermen tegen muggen met bijvoorbeeld DEET. Dit middeltje is vrij te verkrijgen bij de de apotheker.
Als je toch bent gestoken door een malariamug, krijg je eerst griepachtige symptomen. De koorts kan oplopen tot meer dan 40 graden. We raden aan om zo snel mogelijk een arts te raadplegen indien je in een tropisch gebied vertoeft en griepsymptomen vertoont.
Dengue en Chikungunya
Ook deze tropische ziekten worden overgedragen door muggen, meer bepaald de Aedes-mug. Deze aandoeningen genezen na verloop van tijd vanzelf. Er bestaat voorlopig nog geen vaccin tegen deze ziekten. De Aedes-mug is een insect dat overdag steekt. Beschermd aan de dag beginnen, met bijvoorbeeld DEET, is dus de boodschap!
Dengue en Chikungunya worden overgedragen door dezelfde mug en hebben ook gelijkaardige symptomen. Bij Dengue krijg je griepachtige symptomen met mogelijk huiduitslag en bloed uit de slijmvliezen. Als je besmet bent met Chikungunya krijg je griepsymptomen, gewrichtsklachten en zwelling.
Gele koorts
Gele koorts is een tropische ziekte waartegen je op voorhand ingeënt kunt worden. Na vaccinatie ben je minstens tien jaar immuun. Indien je een streek bezoekt waar deze ziekte actief is, moet je bij het betreden van deze landen een vaccinatiebewijs kunnen voorleggen.
Voor deze tropische ziekte is ook de Aedes-mug verantwoordelijk. Het is dus aangeraden je goed te beschermen met een middeltje dat muggen afstoot.
Reizigersdiarree
Reizigersdiarree wordt veroorzaakt door voedsel, water of voorwerpen die je aanraakt. Als je diarree krijgt, is het noodzakelijk om veel te blijven drinken zodat je niet uitdroogt!
Wil je weten of je een vaccinatie nodig hebt voor je bestemming? Kijk het na op wanda.be.
Hoe kun je zelf tropische ziekten vermijden?
Met onderstaande tips helpen we je alvast op de goede weg om tropische ziekten te voorkomen.
- Voordat je naar de tropen trekt, breng je best eerst een bezoek aan je huisarts - zo’n vier weken op voorhand. Hij zal je informeren over de tropische ziekten die je kunt oplopen in je reisgebied en je hiervoor eventueel vaccinaties of medicatie voorschrijven.
- Bescherm jezelf tegen muggen! Ga voor je vertrek langs bij je apotheker voor een middel tegen muggen.
- Slaap onder een muskietennet.
- Was altijd je handen voordat je eet of kookt.
- Let op met voedsel dat niet gekookt of gebakken is zoals rauwe vis, vlees of groenten. Drink geen kraantjeswater. Denk eraan dat ook ijsblokjes van kraantjeswater gemaakt worden. Die laat je dus best links liggen!
Veilig op reis met Helan Ziekenfonds
Helan Ziekenfonds betaalt tot 80% van de kostprijs van je reisvaccins terug.
Met onze tool Reisdocument kom je te weten welke reisdocumenten er nodig zijn om verzekerd te blijven op je bestemming.
Alles wat je moet weten over insectenbeten
Wil je meer weten over de verschillende insectenbeten die je kunt oplopen? Download dan ons e-book over insectenbeten en ontdek hoe je ze kunt verzorgen en voorkomen!
Deel dit artikel
Verder lezen
Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten
Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?
Gebruik antibiotica verstandig
België behoort tot de koplopers op het gebied van antibioticaconsumptie in Europa. Antibiotica zijn noodzakelijk, maar overmatig gebruik ervan leidt tot het ontstaan van gevaarlijke multiresistente bacteriën.
Geen toeslag meer bij apothekers van wacht
Moet je ’s avonds of in het weekend nog naar de apotheker van wacht met een voorschrift? Dat betaal je daar binnenkort geen toeslag meer voor. In de plaats komt er een permanentievergoeding voor apothekers van wacht.
App voor efficiëntere gezondheidszorg voor chronisch zieken
De Vrije Universiteit Brussel (VUB) ontwikkelt een app op maat van mensen die kampen met verschillende chronische ziektes. Die moet hen in staat stellen om hun volledige gezondheidstoestand thuis beter op te volgen.