News

Nood aan ambitieus preventiebeleid tegen chronische ziektes

Hart- en vaatziekten, kanker, ademhalingsziekten en diabetes: de factuur voor die vier chronische ziektes in de Europese Unie loopt op tot bijna 500 miljard euro. En tegen 2050 zullen die kosten nog stijgen met 84% als we niks ondernemen. Ugent en Itinera Institute pleiten voor een ambitieus preventiebeleid om het tij te keren.

Stijgende kosten

500 miljard euro, of 35% van de totale uitgaven aan gezondheidszorg in de EU: zoveel kosten de vier belangrijkste chronische ziektes:

  1. hart- en vaatziekten,
  2. kanker,
  3. ademhalingsproblemen
  4. diabetes.

Als het beleid niet verandert, zal dat bedrag trouwens toenemen met 38% tegen 2030 en met 84% tegen 2050. Dat concluderen de onderzoekers Johan Albrecht (Itinera en UGent) en Désirée Vandenberghe (UGent) in een nieuwe studie. 

Preventie en nog eens preventie

Dé manier om die stijgende kosten tegen te gaan, is een ambitieus preventiebeleid. Momenteel gaat echter slechts 2 à 3% van het budget voor gezondheidszorg naar preventie. Een sterker preventiebeleid focust op niet roken, overgewicht vermijden, een gezond voedingspatroon, een actieve levensstijl met dagelijks voldoende beweging en een beperkte alcoholconsumptie. Zo’n beleid heeft het potentieel om de helft van de chronische ziektes te voorkomen. 

Deel dit artikel

Verder lezen

02 april
Blog

Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten

Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?

24 november
Blog

Gebruik antibiotica verstandig

België behoort tot de koplopers op het gebied van antibioticaconsumptie in Europa. Antibiotica zijn noodzakelijk, maar overmatig gebruik ervan leidt tot het ontstaan van gevaarlijke multiresistente bacteriën.

28 maart
Blog

Geen toeslag meer bij apothekers van wacht

Moet je ’s avonds of in het weekend nog naar de apotheker van wacht met een voorschrift? Dat betaal je daar binnenkort geen toeslag meer voor. In de plaats komt er een permanentievergoeding voor apothekers van wacht.

13 december
Blog

App voor efficiëntere gezondheidszorg voor chronisch zieken

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) ontwikkelt een app op maat van mensen die kampen met verschillende chronische ziektes. Die moet hen in staat stellen om hun volledige gezondheidstoestand thuis beter op te volgen.