Blog

Opletten met opioïden bij chronische pijn

Maar liefst een kwart van de Belgen kampt met chronische pijn. Een van de mogelijke behandelingen zijn opioïden, pijnstillers die vaak een verslavend effect hebben. In een nieuwe studie van het RIZIV pleiten experts ervoor om heel voorzichtig om te springen met deze medicatie.

Zo kort mogelijk en in een zo laag mogelijke dosis

Lage rugpijn, nekpijn, fibromyalgie, zenuwpijnen, …: het zijn slechts enkele mogelijke vormen van chronische pijn (pijn die langer dan 3 maanden duurt). In een nieuwe studie pleiten experts ervoor om bij chronische pijn niet te snel naar opioïden te grijpen. Ze bevelen artsen o.a. aan om:

  • Het voorschrijven van opioïden zoveel mogelijk te vermijden bij niet-kankerpatiënten
     
  • Eerst een behandeling zonder medicatie te proberen, vooraleer opioïden voor te schrijven
     
  • Opioïden altijd zo kort mogelijk voor te schrijven en in een zo laag mogelijke dosis
     
  • Patiënten altijd grondig te informeren over de risico’s en bijwerkingen van deze medicatie

Toegankelijkere pijncentra

Naast deze aanbevelingen vragen de experts ook om meer pijncentra in ons land. Zo kan elke pijnpatiënt op korte tijd een afspraak krijgen om een gepaste behandeling op te starten. Moet iemand toch opioïden nemen? Dan is het belangrijk om die patiënt systematisch te screenen op misbruik van deze medicatie, met een eventuele verwijzing naar een verslavingsexpert.

Meer info

Neem een kijkje op de site van het RIZIV.

Deel dit artikel

Verder lezen

02 april
Blog

Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten

Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?

24 november
Blog

Gebruik antibiotica verstandig

België behoort tot de koplopers op het gebied van antibioticaconsumptie in Europa. Antibiotica zijn noodzakelijk, maar overmatig gebruik ervan leidt tot het ontstaan van gevaarlijke multiresistente bacteriën.

28 maart
Blog

Geen toeslag meer bij apothekers van wacht

Moet je ’s avonds of in het weekend nog naar de apotheker van wacht met een voorschrift? Dat betaal je daar binnenkort geen toeslag meer voor. In de plaats komt er een permanentievergoeding voor apothekers van wacht.

13 december
Blog

App voor efficiëntere gezondheidszorg voor chronisch zieken

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) ontwikkelt een app op maat van mensen die kampen met verschillende chronische ziektes. Die moet hen in staat stellen om hun volledige gezondheidstoestand thuis beter op te volgen.