News

Medische kosten bij ‘levende orgaandonatie’ vallen bijna helemaal weg

Meer en meer mensen staan tijdens hun leven een orgaan af. Goed nieuws, de medische kosten die ze daarvoor uit eigen zak moesten betalen, vallen nu bijna volledig weg. Het Verzekeringscomité van het RIZIV heeft groen licht gegeven voor deze maatregel, die van kracht is na publicatie in het Staatsblad.

Welke kosten verdwijnen?

Bij levende orgaandonatie nam de ziekteverzekering al een groot deel van de kosten op zich, maar een stukje moest de donor wel uit eigen zak betalen. Daar maakt deze nieuwe maatregel een eind aan. Concreet moeten levende orgaandonoren geen remgeld meer betalen voor:

  • Verstrekkingen binnen het jaar na de ziekenhuisopname voor de donatie (periode met de meeste kosten)
  • Raadplegingen en verstrekkingen voor klinische biologie en radiologie van het 1e tot het 10e jaar na de donatie

Welke organen?

Wie ouder is dan 18 jaar kan ook tijdens zijn leven al een orgaan afstaan. Het gaat voornamelijk om een nier, een stuk van de lever en in uitzonderlijke gevallen ook andere organen. De arts licht de donor in over de sociale, familiale, psychische en fysieke gevolgen van de orgaandonatie. Hij moet hiermee vrij en bewust schriftelijk instemmen. Deze instemming kan ook op elk moment worden herroepen.

Deel dit artikel

Verder lezen

02 april
Blog

Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten

Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?

24 november
Blog

Gebruik antibiotica verstandig

België behoort tot de koplopers op het gebied van antibioticaconsumptie in Europa. Antibiotica zijn noodzakelijk, maar overmatig gebruik ervan leidt tot het ontstaan van gevaarlijke multiresistente bacteriën.

28 maart
Blog

Geen toeslag meer bij apothekers van wacht

Moet je ’s avonds of in het weekend nog naar de apotheker van wacht met een voorschrift? Dat betaal je daar binnenkort geen toeslag meer voor. In de plaats komt er een permanentievergoeding voor apothekers van wacht.

13 december
Blog

App voor efficiëntere gezondheidszorg voor chronisch zieken

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) ontwikkelt een app op maat van mensen die kampen met verschillende chronische ziektes. Die moet hen in staat stellen om hun volledige gezondheidstoestand thuis beter op te volgen.