Blog

Een knieblessure: het meest voorkomende sportkwaaltje

Een knieblessure is geen pretje. Als je denkt dat je een blessure opgelopen hebt, dan ga je best even langs bij je dokter of kinesist. Lees hier meer over de meest voorkomende knieblessures, in welke sporten je ze het vaakst oploopt en wat je eraan kunt doen.

De meest voorkomende knieblessures

Jumpersknee

De jumpersknee of springersknie is een blessure die je oploopt als je kniepees overbelast is. Deze blessure treedt vooral op bij sporten waar je snelle, korte bewegingen moet maken of nog vaker bij sporten waar springen noodzakelijk is. Voorbeelden hiervan zijn voetbal, handbal of volleybal. De grootste kans op  een jumpersknee heb je bij het landen na een sprong, bij een gebrek aan kracht in de quadriceps, te weinig training of een slechte springtechniek.

Heb jij last van een jumpersknee? Als je een constante, zeurende pijn ondervindt net onder je knieschijf die erger wordt als je springt, loopt en de trap op- of afgaat, dan heb je misschien wel een jumpersknee. Voldoende rust is in dat geval aan te raden maar probeer wel een beetje in beweging te blijven. Zwemmen of wandelen kunnen in dat geval bijdragen aan een spoedig herstel.

Artrose in de knie

Artrose in de knie is een vorm van slijtage. In dat geval is het kraakbeen van het gewrichtsoppervlak beschadigd. Het is iets dat geleidelijk aan ontstaat maar het kan wel versterkt worden door verschillende factoren. Ouderdom is de voornaamste, maar ook eerdere blessures vergroten de kans op artrose in de knie.

Artrose in de knie is iets dat je zoveel mogelijk moet voorkomen. Want genezen is niet eenvoudig. Een knieprothese is soms het laatste redmiddel. Draag dus zorg voor je gewrichten en sport zonder je knieën te veel te belasten. 

Verrekte of gescheurde kniebanden


Kniebanden ondersteunen je kniegewricht. Ze verbinden je onderbeen, bovenbeen en al het kraakbeen dat ertussen ligt. Als deze kniebanden verrekt of gescheurd zijn, kun je vast al raden dat dit heel wat ongemak met zich meebrengt. Deze blessure komt het meest voor bij sporten waar je plotse of draaiende bewegingen maakt. Voorbeelden zijn tennis, voetbal, volleybal maar ook bij wintersport zoals skiën.

Als je een blessure aan je kniebanden hebt, heb je het gevoel dat je door je knie zakt. Als je spieren rondom je knie sterk genoeg zijn, kan het zijn dat je helemaal niets van de blessure voelt. Verder is je knie stijf, pijnlijk en kan er een zwelling ontstaan. Eén van de mogelijkheden om verrekte of gescheurde kniebanden te behandelen is dan ook de spieren rondom je knie versterken zodat deze de instabiliteit kunnen opvangen. Een kinesist kan je oefeningen aanraden voor het versterken van deze spieren. In het slechtste geval is er een operatie nodig.

Meniscus letsel

De meniscus is erg belangrijk voor je kniegewricht. Enerzijds brengt de meniscus kracht over van het bovenbeen naar het onderbeen en anderzijds zorgt de meniscus voor stabiliteit in je knie. Verder beschermen ze ook het kraakbeen dat in je knie zit. Een letsel aan je meniscus wordt meestal veroorzaakt doordat je een plotse draaiende beweging maakt. Het meniscusweefsel kan dan niet weerstaan aan de kracht en het scheurt.

Bij een letsel aan je meniscus heb je pijn aan de zijde waar deze gescheurd is. Je voelt de pijn vooral bij draaibewegingen. Verder kun je ook het gevoel hebben dat je door je knie zakt doordat deze minder stabiel is. Bij jonge mensen kan de meniscus vanzelf herstellen nadat je zo’n twee tot drie maanden rustig aan doet en veel ijs legt. In het slechtste geval moet het ingescheurde gedeelte van de meniscus verwijderd worden tijdens een kijkoperatie.

Welke sporten geven een grote kans op een knieblessure?

Knieblessures komen gemiddeld vaker voor bij sporten waarin je plotse, snelle en korte bewegingen maakt en waarin je regelmatig moet springen. 

  • Voetbal
  • Tennis
  • Hockey
  • Volleybal
  • Handbal
  • Basketbal
  • Lopen

Wat kun je wel doen met een knieblessure?

Wil je een knieblessure vermijden? Of heb je een knieblessure maar wil je toch nog aan sport doen? Dan kies je best één van onderstaande sporten uit. Deze zijn niet belastend voor je knieën en toch blijf je fit.

  • Wandelen
  • Fietsen
  • Zwemmen 
  • Aquarobics
  • Pilates
  • Yoga

Ook als je al een knieblessure hebt opgelopen, blijft het belangrijk om te blijven bewegen. Laat je dus niet afschrikken door een knieblessure, maar kies voor een sport die bij je past. Een kinesist kan je hier meer over vertellen.

Lees hier ook meer over de wettelijke terugbetaling voor kinesitherapie.

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In ons e-book kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

Gezonder leven dankzij voldoende beweging?

Lees er alles over in ons handig e-book

Download ons e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

dokter aan het schrijven

Wat is remgeld?

Je hebt ongetwijfeld al gehoord van remgeld, maar wat is remgeld? En wanneer heb je recht op remgeldvermindering? We vertellen het je graag.

Blog

Prikkelbare darmsyndroom

Bij het prikkelbare darmsyndroom kun je zowel last hebben van diarree als constipatie. De behandeling is gebaseerd op beweging, voeding en stressbeheersing.

Blog

Welke symptomen wijzen op een allergie?

Een jeukende neus, tranende ogen of een piepende ademhaling. Het zijn symptomen die kunnen wijzen op een allergie. Wat zijn de meest voorkomende allergieƫn? En welke symptomen horen bij welke allergie? Vind hier het antwoord.

Blog

Sporten na de bevalling: hoe begin je eraan?

Haast en spoed is zelden goed, dat geldt ook voor sporten na de bevalling. Je lichaam heeft net een erg heftige periode doorgemaakt. Lees hier meer over..