COVID 19: Wanneer je laten testen?
Je laten testen doe je uiteraard in eerste plaats als je symptomen hebt. Maar ook terugkerende reizigers en personen die in nauw contact geweest zijn met iemand die besmet is maar zelf geen symptomen vertonen, komen in aanmerking.
Heb je symptomen?
- Heb je minstens 1 van de volgende ernstige symptomen: hoest, kortademigheid, plotse pijn op de borst, smaak- en/of reukzinverlies? Contacteer dan je arts. Als hij/zij vermoedt dat je corona hebt, zal je getest worden. Blijf thuis in afwachting van het resultaat.
- Er zijn ook een aantal andere symptomen die eventueel kunnen wijzen op een besmetting met COVID-19: koorts, spierpijn, vermoeidheid, loopneus of verstopte neus, keelpijn, hoofdpijn, weinig eetlust, diarree, plotse verwardheid of plotse val (vooral bij ouderen). Vertoon je minstens twee van die symptomen en is er geen andere duidelijke oorzaak van je klachten, contacteer dan je arts om na te gaan of je getest moet worden.
- Heb je chronisch ademhalingsklachten, zoals astma, en verergeren deze klachten plots zonder dat er een duidelijke oorzaak is? Dan contacteer je ook best je arts.
Ben je in nauw contact geweest met iemand die besmet is, maar vertoon je zelf geen symptomen?
Dan ga je in quarantaine. Op dag 7 (rekenend vanaf de dag na het laatste hoogrisicocontact), kan je een test laten afnemen. Je hoeft niet bij de huisarts langs te gaan voor een staalname of voorschrift, maar je krijgt een code via de contact tracing of via je school of bedrijf, afhankelijk van waar het hoogrisicocontact plaatsvond. Vervolgens kun je een afspraak inplannen bij een testcentrum in jouw buurt.
Kom je terug van vakantie uit het buitenland?
Dan moet je een PLF (Passagier Lokalisatie Formulier) invullen. Of je in quarantaine moet en/of een test laten afnemen, is afhankelijk van het land waaruit je terugkeert, en de kleurcode. Meer info
En daarna?
Is de test positief, dan word je in isolatie geplaatst voor minstens 7 dagen vanaf de dag dat de test is afgenomen. Is de test negatief, dan kun je uit quarantaine maar wordt er aangeraden om nog 7 dagen extra voorzichtig en waakzaam te zijn. Indien er geen test wordt afgenomen of het resultaat niet tijdig beschikbaar is, duurt de quarantaineperiode 10 dagen. Tot 4 dagen na deze quarantaineperiode moet je extra waakzaam blijven: je sociale contacten beperken, steeds een afstand van 1,5 m bewaren en de basisregels goed opvolgen.
En tijdens de quarantaine?
Tijdens een quarantaine zonder je je uit voorzorg af, om zo de verspreiding van het coronavirus te beperken. Houd je tijdens deze periode aan de regels. Die vind je terug op de site van de overheid. De aanbevelingen zijn onder meer:
- Blijf tijdens de quarantaineperiode thuis. Buitengaan is enkel mogelijk voor kleine essentiële aankopen, enkel per uitzondering en indien niemand anders dit voor jou kan doen. Draag een mondmasker als je buiten gaat.
- Vermijd sociale contacten.
- Volg de basisregels goed op (regelmatig handen wassen, hoesten en niezen in een papieren zakdoek, …)
- Contacteer je arts indien je symptomen krijgt.
Meer info
Deel dit artikel
Tags
CoronavirusVerder lezen
Corona veiligheidsmaatregelen in je Helan kantoor
Je Helan-kantoor is op dit moment alleen open op afspraak. Ontdek hier de veiligheidsmaatregelen voor jouw gezondheid en die van onze medewerkers. Liever advies op afstand? Vraag advies via videogesprek.
Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten
Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?
Op zoek naar dat vakantiegevoel
We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?
Testen op corona: wat zijn sneltesten en zelftesten?
Maak je je zorgen over je gezondheid of heb je symptomen die op corona kunnen wijzen? Dan is er maar 1 basisregel: vraag eerst advies aan je huisarts. Lees hier meer over..