Ziek
Ook als je gezondheid - even of voor langere tijd - niet meezit, is Helan ziekenfonds er voor jou. Niet alleen voor je terugbetalingen, maar ook met info en advies. Lees alles over ziektes als diabetes, kanker, hart- en vaatziektes, maar ook verkoudheid of kleine kwaaltjes.
In de kijker
Wat te doen bij een ziekenhuisopname of dagopname?
Wanneer je opgenomen wordt in het ziekenhuis, komt er veel op je af. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt voor en na je opname.
Wat te doen bij griep
Tijdens de jaarlijkse griepperiode, van oktober tot april, is de kans op besmetting met het griepvirus het grootst. We bespreken hier de verschillende griepsymptomen; vertellen je of je medicatie kan nemen, en geven advies over de griepvaccinatie.
Migraine: meer dan hoofdpijn alleen
Bij migraine denk je waarschijnlijk meteen aan hoofdpijn, maar het is veel meer dan dat. Neuroloog Koen Paemeleire van het UZ in Gent legt uit.
Hoe kun je hart- en vaatziekten vermijden?
Tegen bepaalde risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals het verouderingsproces en erfelijke factoren, valt niks te beginnen. De meeste gevaren vallen echter wel te bestrijden, en dat met een gezonde levensstijl.
Kanker
Dit kan jij doen om huidkanker te voorkomen
Jaarlijks krijgen zo’n 37.000 Belgen te horen dat ze huidkanker hebben, en zo’n 430 Belgen overlijden eraan. Deze cijfers zijn zorgwekkend en het is dus niet voor niets dat Euromelanoma, een internationale organisatie van artsen, dringend oproept tot actie.
Sporten na kanker: hoe begin je daaraan?
Er bestaat veel informatie over kanker, bijvoorbeeld over het tijdig herkennen van de symptomen en hoe je de kans op deze ziekte kan verkleinen. Maar hoe moet je omgaan met de emoties ná het overwinnen van kanker? Hoe ga je om met eventuele sombere gedachten?
Alles wat je moet weten over het vaccin tegen het HPV of het humaan papillomavirus
Het humaan papillomavirus of HPV is een virus waarvan meer dan 100 verschillende soorten bestaan. 70 tot 80 % van de bevolking komt tijdens zijn leven in contact met een type HPV-virus. Een deel ervan is ongevaarlijk, maar enkele types kunnen leiden tot kanker. Lees meer over HPV en vaccinatie ertegen.
Diabetes
Feiten en fabels over diabetes
Diabetes komt wereldwijd steeds vaker voor. Toch bestaan er over de ziekte heel wat misverstanden. We helpen er hier alvast een paar uit de wereld.
Obesitas
Wat is dat toch met die cholesterol?
Hier lees je meer over cholesterol. Wanneer is je cholesterol te hoog? Hoe verlaag je je cholesterol?
Wereld Obesitas Dag: doe de beweegchallenge!
4 maart is het Wereld Obesitas Dag. Dit jaar wordt de aandacht gevestigd op obesitas bij kinderen. Wereldwijd heeft maar liefst 20% van de kinderen tussen 2 en 17 te kampen met overgewicht. De beweegchallenge wil daar iets aan doen.
Andere
COVID 19: Wanneer je laten testen?
Je laten testen doe je uiteraard in eerste plaats als je symptomen hebt. Maar ook terugkerende reizigers en personen die in nauw contact geweest zijn met iemand die besmet is maar zelf geen symptomen vertonen, komen in aanmerking.
Gebruik antibiotica verstandig
België behoort tot de koplopers op het gebied van antibioticaconsumptie in Europa. Antibiotica zijn noodzakelijk, maar overmatig gebruik ervan leidt tot het ontstaan van gevaarlijke multiresistente bacteriën.
Hoe onderzoek je een voedselallergie?
Een diagnose kan niet door één soort onderzoek worden gesteld, omdat een overgevoeligheid door uiteenlopende voedingsmiddelen, in verscheidene organen en soms onder specifieke omstandigheden kan optreden.
Hart- en vaatziekten
Het vrouwenhart klopt anders
Het hart van een man en dat van een vrouw lijken qua structuur en werking sterk op elkaar, maar toch zijn er wezenlijke verschillen. Lees hier meer over..
Ziekenhuisopname
De 8 categorieën van een ziekenhuisfactuur
Ben je weer thuis na een opname in het ziekenhuis? Dan ontvang je een aantal weken later je ziekenhuisfactuur in de brievenbus. Deze geeft alle kosten weer, opgedeeld in verschillende rubrieken. Is die onduidelijk? Wij lichten de categorieën even voor je uit.