Valveilige badkamer
Om je badkamer aan te passen aan jouw noden, hoef je helemaal geen renovaties te doen. Er bestaan heel wat hulpmiddelen voor de badkamer die het jou zo praktisch en comfortabel mogelijk maken.
Op deze pagina
In alle comfort in bad
Een bad nemen is niet meer vanzelfsprekend als je wat minder mobiel bent of moeite hebt met je evenwicht. Je kan ervoor kiezen om een inloopdouche in de plaats te zetten, maar dat hoeft niet. Wil je je bad behouden? Dan zijn dit enkele handige hulpmiddelen:
Is jouw thuis een plek om oud te worden?
Ontdek of jouw woonplaats klaar is voor de volgende fase in je leven met de Woonwijzer. We brengen je woon- en leefomgeving helemaal in kaart en geven helder advies op basis van jouw woning, fysieke gezondheid, sociale omgeving en financieel welzijn.
Hoe gebruik je een badplank?
Met een badplank douche je al zittend. Je gaat op de plank zitten en draait je met je benen in bad. De plank bevat handgrepen die je kan vastnemen om makkelijker te draaien. De badplank dient nu als een soort zitbankje.
In de douche
Als je voor een douche kiest, kies je best voor een inloopdouche. Deze zijn het makkelijkst in gebruik. In sommige gevallen is het ook handiger om je bad te vervangen door een inloopdouche, bv. wanneer je in een rolstoel zit.
De inloopdouche heeft liefst geen rand. Moet er toch een rand geplaatst worden, mag die maximaal 2 cm hoog zijn om struikelen te voorkomen.
Zo maak je je inloopdouche helemaal veilig:
Op het toilet
Wanneer je minder mobiel bent, heeft dit vaak ook gevolgen wanneer je naar de wc moet. De zithoogte van je toilet is daarom erg belangrijk.
Je kan voor een verhoogd toilet kiezen, maar ook je bestaande, standaard, toilet tover je makkelijk om tot een voor jou comfortabel en veilig toilet. Daar heb je verschillende mogelijkheden voor:
Toiletverhogers
Een toiletverhoger is een dikke toiletbril die je op de pot van de bestaande wc plaatst. De verhoger is anatomisch voorgevormd en is meestal achteraan iets hoger dan vooraan (geïnclineerd).
Maar welk type verhoger is nu het beste voor jou? Dat hangt af van je fysieke beperkingen, persoonlijke voorkeur en omgevingsfactoren.
Verschillende soorten toiletverhogers:
Handgrepen, wandbeugels en toiletkaders
Handgrepen tegen de muur
Een handgreep tegen de muur geeft je de mogelijkheid om je vast te houden bij het zitten en je op te trekken bij het rechtstaan. Handgrepen bestaan in heel wat verschillende lengtes, vormen, uitvoeringen (pvc, metaal …). Bovendien kan je kiezen tussen vaste handgrepen of handgrepen met zuignappen.
Wandbeugels
Aan een wandbeugel kan je je over het algemeen gecontroleerder opduwen zodat je je kan rechttrekken aan een handgreep aan de muur. Wandbeugels kunnen net zoals handgrepen uit verschillende materialen gemaakt zijn. De vorm, hoeveel gewicht ze kunnen dragen en de manier waarop ze bevestigd worden kan ook verschillend zijn tussen de verschillende soorten.
Toiletkaders
Een ander hulpmiddel waaraan je je kan opduwen is een toiletkader. Dit in hoogte verstelbaar hulpmiddel geeft je langs twee kanten een armsteun waaraan je je kan opduwen (zoals de armsteunen van een stoel).
Je moet je gewicht wel goed verdelen over beide armen, anders kantelt het kader om.
Toiletstoel
Geraak je om welke reden dan ook niet meer tot aan je toilet? Of heb je bijvoorbeeld enkel een toilet in je badkamer en kan je niet lang genoeg ophouden? Dan is een toiletstoel een goede oplossing. Je kan hem in elke kamer neerzetten. Dankzij de armleuning heb je steun om je op te trekken.
Een rolstoeltoegankelijke badkamer
Bij het inrichten van een rolstoeltoegankelijke badkamer houd je
best volgende aandachtspunten in acht:
- De badkamerdeur is min. 90 cm breed, bij voorkeur zelfs 1 m.
- Laat de badkamerdeur naar buiten opengaan om voldoende ruimte in de badkamer te hebben. Nog beter is een schuifdeur.
- Er mag niet meer dan 2 cm hoogteverschil zijn met het aangrenzende vertrek, met een afgeschuinde drempel of een drempelhulp.
- De vloer moet antislip zijn.
- Een vlakke douche naast het toilet kan als opstelruimte gebruikt worden. Belangrijk is om naast het toilet voldoende ruimte te voorzien om een transfer van en naar de rolstoel beter te kunnen uitvoeren.
- De minimale oppervlakte die de Vlaamse Maatschappij voor Sociale Woningbouw (VMSW) voorziet voor een aangepaste badkamer met toilet is 215 cm x 215 cm.
- Voor een manuele rolstoelgebruiker moet een draaicirkel van 150 cm voorzien zijn, voor een elektronische rolstoelgebruiker moet je 170 cm draaicirkel rekenen.
Hulpmiddelen voor je badkamer en toilet
Door onze ergotherapeuten geselecteerd