Diabetes

Diabetes is één van de meest frequent voorkomende chronische aandoeningen van onze samenleving, men kan er dus nooit volledig van genezen. De levenskwaliteit kan echter wel behouden worden. Wat is Diabetes nu precies? Wat zijn de gevolgen? Hoe ga je er mee om? Helan helpt je een handje met info en tips.

Diabetes

In België is diabetes, ook wel eens suikerziekte genoemd, een veel voorkomende chronische aandoening. Maar hoe weet je nu of je diabetes hebt? Wat zijn de symptomen? En wat is het verschil tussen type 1 en 2? Op deze pagina vind je al de antwoorden.

Wat is diabetes?

Diabetes is een chronische ziekte waarbij het lichaam geen of onvoldoende insuline produceert. Er bestaan verschillende types: diabetes type 1, type 2 en zwangerschapsdiabetes.

Diabetes type 1

Bij diabetes type 1 of jongerendiabetes produceert jouw lichaam weinig tot geen insuline. Dit noemt men insulinedeficiëntie. De glucose kan zo de cel niet meer binnendringen om haar de nodige energie te leveren en stapelt zich op in het bloed, waardoor het glucoseniveau aanzienlijk verhoogt. 

Diabetes type 2

Diabetes type 2 of ouderdomsdiabetes wordt gekenmerkt door een foutieve afscheiding van insuline en een verminderde gevoeligheid van de weefsels (de spieren, vetweefsels en de lever) voor de werking van insuline. De insuline is soms wel aanwezig, maar werkt niet naar behoren, alsof de weefsels zich tegen de werking ervan verzetten. Dat noemt men insulineresistentie. Deze insulineresistentie kan toenemen door overgewicht, inactiviteit, ziekte, infectie en koorts. 

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes is een specifieke vorm van diabetes die voorkomt na hormonale veranderingen die optreden bij de zwangerschap. 

Zwangerschapsdiabetes

Gezonder leven dankzij gezonde voeding?

Ontvang je e-book boordevol tips!

Download ons e-book

Symptomen van diabetes

In tegenstelling tot type 1 diabetes, heeft type 2 diabetes niet altijd even uitgesproken of typische symptomen. Hoewel de volgende symptomen ook in andere omstandigheden kunnen voorkomen, moeten ze toch een alarmbelletje doen rinkelen: 

  • Dikwijls plassen
  • Veel dorst en droge mond 
  • Onverklaarbare vermoeidheid
  • Sterk vermageren ondanks een normale eetlust
  • Moeilijk genezende wonden
  • Verminderd gezichtsvermogen
  • Krampen, tintelingen of pijnen in voeten of benen
  • Herhaalde schimmelinfecties van vagina of penis
  • Herhaalde blaasontstekingen

Leven met suikerziekte

Enkele fabels over diabetes

  • Diabetes is zeldzaam
    Diabetes komt wereldwijd steeds vaker voor. Op dit moment heeft ongeveer 1 op 12 Belgen diabetes. Dit kan volgens de voorspellingen oplopen tot 1 op 10 tegen 2030.
  • Je krijgt diabetes door te veel suiker te eten
    De eigenlijke oorzaak van diabetes is nog niet bekend. Erfelijke aanleg speelt een rol, maar ook andere factoren kunnen het ziekteproces in de hand werken. 
  • Diabetes is niet te vermijden
    Aan factoren zoals erfelijkheid of leeftijd kun je uiteraard niks veranderen. Maar het is voldoende bewezen dat een gezonde levensstijl het risico op type 2 diabetes sterk vermindert, ook bij wie een verhoogd risico loopt om de ziekte later te ontwikkelen. 

Meer fabels

Begeleiding en ondersteuning bij diabetes

  • Het opstartraject
    In het beginstadium van diabetes type 2 is het cruciaal om de juiste ondersteuning en informatie te krijgen. Dankzij dit opstarttraject verbetert de organisatie en toegang tot de juiste zorgen.
  • Programma 'educatie en zelfzorg'
    Voor de aanvraag van een zorgtraject kan de huisarts een programma 'educatie en zelfzorg' opstarten. Hier geeft de huisarts zelf diabeteseducatie en krijg je als patiënt recht op een volledige terugbetaling van zelfzorgmateriaal. 
  • Het zorgtraject
    Een zorgtraject diabetes type 2 ondersteunt je bij een goede opvolging van je gezondheid, in samenwerking met je huisarts en specialist. Het traject biedt onder meer een volledige terugbetaling van consultaties, educatiesessies en hulpmiddelen zoals een bloedglucosemeter en teststrips. Je komt in aanmerking als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, zoals het gebruik van insuline en regelmatige controles. Lees er alles over op de webpagina van het RIZIV.
  • Begeleiding in gespecialiseerde centra
    Bij ernstige diabetes kan je terecht in gespecialiseerde centra voor een intensief begeleidingsprogramma. Deze programma's bestaan zowel voor volwassenen als kinderen.
  • Terugbetalingen via Helan
    Reken ook op een aantal extra terugbetalingen via je ziekenfonds, zoals 60 euro voor preventief materiaal en 30% korting op de aankoop van diabetesmateriaal in Helan Zorgwinkel.
diabetesmateriaal

Ontdek bij Helan Zorgwinkel al het diabetesmateriaal. De zorgwinkel is erkend verstrekker, en je vind er onder meer een bloeddrukmeter, een glucometer, strookjes en lancetten.

Als klant van Helan Ziekenfonds krijg je 30% korting op je aankoop van diabetesmateriaal in de Helan Zorgwinkel.

Ontdek het diabetesmateriaal

1/3 van de mensen met diabetes weet niet dat hij of zij de aandoening heeft.

Het is alarmerend dat die mensen niet medisch opgevolgd worden. Daarnaast zijn er heel wat mensen die, zonder het te weten, een hoog risico lopen om op termijn type 2 diabetes te ontwikkelen.

Jezelf verzorgen bij diabetes

  • Ogen
    De meest bedreigende oogproblemen bij diabetes zijn de afwijkingen van het netvlies. Indien dit niet op tijd wordt behandeld, kan uiteindelijk blindheid ontstaan. Jaarlijkse controles bij de oogarts zijn dan ook aanbevolen voor de diabetespatiënt. 
  • Tanden
    Ga om de zes maanden langs bij de tandarts om de tanden en het tandvlees te laten controleren. 
  • Voeten
    Verzorg je voeten altijd goed en controleer regelmatig of je misschien snij- of schaafwonden hebt. Dergelijke wonden betekenen een risico en moeten goed verzorgd worden. Vraag advies aan een podoloog en draag comfortabele lederen schoenen.
  • Stop met roken
    Roken is nog schadelijker voor diabetespatiënten die sowieso al gevaar lopen voor onder meer vaatcomplicaties. De combinatie van roken en diabetes is dan ook bijzonder nefast voor de kleine en grote slagaders.  
  • Eet gezond en evenwichtig
    Een optimale behandeling van de ziekte vereist evenwichtige en afwisselende voeding. Een verminderd vetverbruik is voor diabetici heel belangrijk, omdat zij een groter risico lopen op slagaderverkalking.

Meer aanbevelingen

Loop je risico op diabetes? Of heb je de ziekte?

Helan Ziekenfonds voorziet tegemoetkomingen voor preventieve onderzoeken en de diabetesconventie.

Ontdek het Helan-voordeel