Baby op komst

Wil je zwanger worden of ben je al zwanger? Je vindt hier alles over zwanger worden, je zwangerschap, de bevalling en de eerste maanden van je baby. 

Schrijf je in voor de zwangerschapsnieuwsbrief

Jij bent zwanger

Proficiat! Je bent zwanger. Een zwangerschap is natuurlijk een bijzondere tijd waarin er heel veel verandert, zowel lichamelijk als mentaal. Of het je eerste zwangerschap is of niet, je zit vast met heel wat vragen. We beantwoorden ze graag.

Zwangerschapskwaaltjes

Wat kan je doen?

Een zwangerschap doet je stralen, maar gaat ook gepaard met kleine ongemakken.

Icon

Gewicht

Het is normaal dat je tijdens je zwangerschap zo'n 8 tot 12 kg bijkomt. Toch kan je je zorgen maken over je gewicht tijdens de zwangerschap.

Icon

Rugpijn

Om verschillende redenen zoals hormonen en het gewicht van je baby, kan rugpijn je parten spelen tijdens je zwangerschap. Gelukkig zijn er een paar dingen die je daar aan kan doen.

Icon

Zwangerschapsmasker

Veel vrouwen ontwikkelen vanaf het tweede trimester van de zwangerschap een zwangerschapsmasker of melasma.

Icon

Misselijkheid en braken

8 op de 10 zwangere vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap te maken met misselijkheid en braken.

Icon

Spataders

Ook spataders komen vaak voor bij zwangere vrouwen.

Icon

Bloedverlies tijdens je zwangerschap?

Het is natuurlijk flink schrikken, maar bloedverlies tijdens de zwangerschap komt vaker voor. Misschien is er niets aan de hand, maar meldt het wel zeker aan je arts

Lees meer over de mogelijke oorzaken van bloedverlies tijdens de zwangerschap.

Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Soms nestelt een bevruchte eicel zich niet in de baarmoeder, maar elders. Wat zijn de symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap? En wat doe je dan?

Lees meer over buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Oeps, urineverlies

Ook urineverlies kan voorkomen tijdens je zwangerschap. Het is een van die vervelend zwangerschapskwaaltjes waar weinig over gesproken wordt. Vaak verdwijnt het na de bevalling, maar soms ook niet.

Lees wat je eraan kan doen, tijdens je zwangerschap en daarna.

Zwanger in coronatijden: wat je moet weten

Wellicht heb je heel wat vragen over je zwangerschap en Corona. Heb je meer kans om besmet te raken? Wat met de baby als je besmet raakt? We bespreken de meest gestelde vragen over corona en zwangerschap.

Lees meer 

Wat met vaccinaties tijdens je zwangerschap?

Ook tijdens je zwangerschap zijn vaccinaties belangrijk. Een aantal ervan zijn echter afgeraden tijdens de zwangerschap. Wat je het beste doet met vaccins tijdens de zwangerschap, hebben wij voor je opgelijst.

Lees meer

Mag je medicijnen nemen tijdens je zwangerschap?

Neem je medicijnen tijdens je zwangerschap, dan krijgt je baby dat medicijn eigenlijk ook. Dat kan risico’s hebben. Ontdek hoe je omgaat met medicatie tijdens je zwangerschap.


Lees meer

Wat met je voeding tijdens je zwangerschap?

Gezond en gevarieerd eten blijft de boodschap tijdens je zwangerschap. Daarnaast ben je best voorzichtig met een aantal soorten voeding.
Lees wat je mag eten en waar je beter voorzichtig mee bent. 

Vitamines voor jou en je baby

Gezonde voeding blijft de basis om aan je vitamines te komen, maar tijdens een zwangerschap heb je misschien toch wat meer nood aan vitamines. Foliumzuur is daar eentje van, maar ook andere extraatjes kunnen je helpen bij een gezonde zwangerschap.

Ontdek welke supplementen je mogelijk moet nemen als je zwanger bent.

Een handige checklist voor je zwangerschap

Nu er een kindje op komst is, valt er heel wat te regelen. Opvang bijvoorbeeld, maar ook administratieve zaken als moederschapsrust en kraamgeld. Met deze handige checklist verlies je niets uit het oog.

Download de checklist

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Helan ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Helan ziekenfonds voor jou doet.

Ja, ik ontvang graag de zwangerschapsnieuwsbrief

Ontdek ons e-book gezond zwanger

Van vitamines tot zwangerschapskwaaltjes, van wat je mag eten tot prenatale kine. Wil je graag alles weten over gezond zwanger zijn? Je ontdekt het in het e-book "Gezond zwanger".

Download het e-book

NIP-test: vroeg, nauwkeurig en veilig Down opsporen

Tijdens je zwangerschap doet de gynaecoloog maandelijkse tests om te kijken of alles goed gaat met jou en je baby. De NIPT is een eenvoudige bloedtest om het Downsyndroom vroeg én nauwkeurig op te sporen. 

Lees meer over het syndroom van Down en de NIP-test.

En dan... ken je het geslacht van je baby

Je staat te popelen om het geslacht van je kindje te weten te komen. Vanaf wanneer kun je te weten komen of je een jongetje of een meisje verwacht?

Wanneer?

Je moet minstens 14 weken zwanger zijn (14 weken na het einde van je regels) voor het geslacht van je baby te zien is op een echografie. Meestal maakt de gynaecoloog het geslacht bekend bij de tweede echografie, die plaatsvindt tussen week 20 en 24 van je zwangerschap. Bij deze echografie controleert de gynaecoloog ook de groei, houding, ontwikkeling en positie van de baby. Indien de foetus in een juiste positie ligt, kan het geslacht van je baby afgeleid worden. Er bestaat wel altijd een kleine kans dat de dokter zich hierin vergist.

Wil je graag meer weten over je zwangerschap? Schrijf je in voor onze zwangerschapsnieuwsbrieven.

Wil ik het weten?

De meeste ouders willen vooraf weten of ze een jongetje of een meisje verwachten, maar als je dat niet wilt, is het van groot belang het vooraf te laten weten aan je arts. Vooraf het geslacht kennen van je kindje heeft natuurlijk wel wat voordelen. Zo kan je je naasten al op de hoogte brengen van het fijne nieuws, en kan je makkelijker een naam kiezen. Ook het inrichten van de babykamer, het kopen van kleertjes en het ontwerpen van het geboortekaartje krijgt al wat meer richting.

Aan de andere kant neem je zo wel het verrassingseffect weg. Sommige ouders houden het dan ook liever echt geheim tot bij de bevalling. Hou er ook rekening mee dat er altijd wel een foutenmarge is bij de geslachtsbepaling, waardoor je bij de geboorte sowieso weleens ontgoocheld of verrast kan zijn, ook als de dokter je vertelde of je een zoon of dochter zal krijgen. Wel of niet weten op voorhand blijft dus vooral een persoonlijke keuze

Vruchtwaterpunctie

Ook via een vruchtwaterpunctie kun je het geslacht van je ongeboren kind te weten te komen, alhoewel deze test niet initieel daarvoor ontwikkeld werd. Via een vruchtwaterpunctie kan het vruchtwater onderzocht worden op sporen van chromosomale afwijkingen (zoals het syndroom van Down) en andere erfelijke en DNA-problemen. Deze test wordt enkel uitgevoerd bij risicozwangerschappen en vanaf 15 weken zwangerschap. 

Dit prenatale onderzoek wordt niet zonder bijkomende medische redenen uitgevoerd, wegens het kleine bijkomende risico (1% meer kans) op miskraam. Na het onderzoek blijft de zwangere vrouw best één uur in bed liggen en is er 2 dagen werkonbekwaamheid.

Meer weten over een vruchtwaterpunctie en wat de risico's zijn? Lees het in dit artikel

Prenatale oefeningen: een houvast tijdens de zwangerschap én de bevalling

Wil je je lichaam voorbereiden op je bevalling? Prenatale oefeningen die je volgt bij een kinesitherapeut helpen je zowel fysiek als mentaal sterker te staan. 

Je kunt deze oefeningen uitvoeren tot de dag dat je bevalt. Je hoeft dus geen schrik te hebben voor voortijdige weeën of harde buiken.

Lees meer over pre- en postnatale kine.

Buikspieren trainen tijdens je zwangerschap? Doe het niet onbezonnen

Tijdens je zwangerschap ontstaat er een diastase: je rechte buikspieren zullen wat van elkaar wijken, om zo ruimte te geven aan je baby. Dat is heel normaal en komt weer in orde na de bevalling. Alleen is het nu niet het moment om die recht buikspieren te trainen, anders kan het dat je de diastase vergroot.

Welke buikspieren je dan wel mag trainen en hoe je dat doet, lees je in dit artikel

Helan ziekenfonds en de terugbetaling van prenatale oefeningen

Bij Helan ziekenfonds geniet je een terugbetaling op perinatale kinesitherapie, dus begeleiding tijdens en na de zwangerschap.

Voor perinatale kinesitherapie krijg je negen sessies per zwangerschap terugbetaald, gespreid over deze volledige periode.

Hoeveel krijg je terugbetaald, wat zijn de voorwaarden, en hoe regel je de terugbetaling?

Lees meer

Bekkenbodemspieren trainen na zwangerschap en bevalling

Zwanger zijn en bevallen heeft een grote impact op je lichaam, met onder meer verzwakte bekkenbodemspieren tot gevolg. Om te vermijden dat je blijvende klachten ondervindt, is postnatale kine aan te raden.

Postnatale kinesitherapie

Postnatale kine wordt zo’n vier tot zes weken na de bevalling opgestart. Tijdens deze sessies ga je de bekkenbodemspieren en (schuine) buikspieren trainen. Bovendien stabiliseer je je bekken. 
 

“Je kunt je lichaam vergelijken met een doos waarvan de buik- en rugspieren de zijwanden zijn, je bekkenbodemspieren vormen de bodem van de doos. Alle wanden moeten stevig zijn om de doos niet in elkaar te laten zakken. Wanneer dit niet het geval is, kun je last hebben van bekken- en rugklachten en eventueel een verzakking van de blaas. Een goede revalidatie na de bevalling is dan ook sterk aan te bevelen.” - Anneleen Heyvaert, kinesitherapeute

Waarom verzwakken je bekkenbodemspieren?

Ten eerste heeft het verzwakken van je bekkenbodemspieren een hormonale oorzaak, je lijf maakt zich klaar voor de bevalling én je bekken moet dus verwijden om een bevalling mogelijk te maken. Daarnaast hebben deze spieren het ook hard te verduren gekregen door het gewicht van de baby dat negen maanden drukte op de bekkenbodem. En ten slotte verzwakken deze spieren ook tijdens de bevalling zelf door het persen.

Wanneer start je met het trainen van de bekkenbodemspieren?

Hoe je jouw bekkenbodemspieren traint, leer je eigenlijk al in de prenatale sessies. De kinesist staat dan stil bij de functie van je bekkenbodem, maakt je bewust van de spieren die hier zitten en leert je om deze te trainen. Vrouwen die net bevallen zijn, hebben meer moeite met het aanvoelen van deze spieren, daarom wordt dit al voor de bevalling aangeleerd. Als je weet hoe je je bekkenbodemspieren kunt trainen, kun je na de bevalling onmiddellijk aan de slag! 

Maak je echter geen zorgen als je geen prenatale sessies gevolgd hebt bij de kinesist. Zo’n vier tot zes weken na de bevalling kun je bij hem of haar terecht voor de postnatale sessies.

Waarom is het verstevigen van je bekkenbodemspieren zo belangrijk?

Je bekkenbodemspieren krijgen tijdens de zwangerschap heel wat te verduren. Als je die spieren na de bevalling gaat trainen, kun je ze weer volledig herstellen. Doe je dit niet, dan kun je last krijgen van een hele reeks klachten: vaginale verzakking, lage rugklachten, urineverlies, je kunt niet lang meer in eenzelfde positie zitten of staan,... Deze klachten worden erger naarmate dat je ouder wordt

“Als je je lichaam graag ziet, ben je volgens mij genoodzaakt om postnatale kine te volgen. Je mag de impact die een zwangerschap op je lichaam heeft niet onderschatten. Negen maanden lang heb je je lichaam anders belast. Je slaapt, wandelt en zit anders. Dankzij postnatale kine krijgt je lichaam terug stabiliteit en eventuele verzwakkingen worden weer voor 100% hersteld. Hoewel het nooit te laat is om je bekkenbodemspieren te trainen, raad ik toch aan vrouwen aan om snel na de bevalling te komen. Zo kun je klachten op latere leeftijd reduceren.” - Anneleen Heyvaert, kinesitherapeute

Welke spieren verdienen nog aandacht tijdens postnatale kinesitherapie?

Naast de bekkenbodemspieren verdienen ook je buikspieren extra aandacht. In deze sessies staan het stabiliseren van de romp en het sluiten van de diastase centraal. Bij een diastase worden de rechte buikspieren uit elkaar getrokken. Tijdens het tweede trimester van je zwangerschap kan het zijn dat je een soort van ‘gleufje’ voelt tussen je rechte buikspieren. Dankzij deze lichamelijke verandering krijgt je baby wat meer plek in de buik.

Was je voor het eerst zwanger, dan heb je doorgaans slechts een lichte diastase van een tweetal centimeter die ook snel verdwijnt. Was het niet je eerste zwangerschap of ben je bevallen van een grote baby, dan is de kans groter dat de diastase wat omvangrijker is dan 2,5 centimeter. Het herstel vergt in dit geval wat meer tijd en wat meer zorgen.

Postnatale sessies hebben dus ook als doel deze rechte buikspieren weer te bundelen. Dit doe je door eerst de schuine buikspieren te trainen. Opgelet! Als je je rechte buikspieren al gaat trainen voordat de diastase gesloten is, maak je kans om de diastase nog groter te maken. Eens de diastase gesloten is, heb je weer voldoende stabiliteit en kun je die oude trainingsschema’s weer van onder het stof halen.

Wat doe je na een keizersnede?

Vrouwen die een keizersnede ondergingen, beginnen sowieso later met postnatale kine. Een keizersnede is een ingrijpende operatie, het litteken heeft dus tijd nodig om te genezen. Ook de buikspieren moeten herstellen. Zij kunnen hun sessies ten vroegste zes weken na de bevalling aanvatten.

Hoe zit het met de terugbetaling van postnatale kine?

Bij Helan ziekenfonds geniet je een terugbetaling op perinatale kinesitherapie, dus zowel tijdens als na de zwangerschap. Voor perinatale kinesitherapie krijg je tot negen sessies terugbetaald.  Wil je graag weten welke voordelen jonge ouders nog meer krijgen bij Helan ziekenfonds? Bekijk dan snel onze interessante voordelen op maat van je gezin.

Lees hier ook meer over de wettelijke terugbetaling voor kinesitherapie.