3 redenen om dagelijks een toerke te doen
80 % van de werkende Vlamingen heeft het gevoel beter te kunnen werken met een dagelijkse portie frisse lucht. Ontdek hier de vele goede redenen om dagelijks een toerke te doen.
Licht, lucht en beweging
Met een dagelijks kort toerke van een half uur sla je 3 vliegen in één klap: je wint licht, frisse lucht én een portie beweging. En dat heeft heel wat voordelen. Lees waarom een toerke deugd kan doen.
Reden 1: Licht
Om je biologische klok goed te laten werken, heb je dagelijks een gezonde portie daglicht nodig. Echt daglicht is het meest efficiënt.
Een dagelijks toerke van een half uur, vóór 11 uur 's morgens, levert het grootste gezondheidsvoordeel.
Is in de voormiddag buiten komen praktisch moeilijk? Een toerke tijdens je lunchpauze is een uitstekend alternatief!
Reden 2: Lucht
Elke dag een halfuurtje echte buitenlucht is belangrijk voor je lichaam.
Een wandeling helpt om:
- je luchtwegen gezond te houden
- je stress te beheersen en tot rust te komen
- je bloeddruk en je hartslag op een gezond peil te houden
- je gemoed te verlichten
Reden 3: Beweging
Een extra toerke per dag vult je dagelijkse bewegingsbehoefte aan.
Onderzoek wijst uit dat wandelen:
- je cognitieve vermogens doet toenemen: je brein krijgt ruimte om indrukken te verwerken en nieuwe ideeën te laten groeien.
- endorfines in je lichaam laat vrijkomen, wat je een goed gevoel geeft.
- goed is voor je bloedsomloop, je spieren en gewrichten.
Elke dag een toerke
Welk toerke past het best bij jou? Doe de test en ontdek 3 toerkes die je op het lijf geschreven zijn.
Waarom een dagelijks toerke zoveel deugd doet
Elke dag een half uurtje buiten gaan is goed voor je. Je lichaam heeft frisse lucht en daglicht nodig om in balans te blijven. De extra beweging is meteen meegenomen.
Ondersteun je biologische klok
Heb jij soms last van concentratiedips? Veel kans dat er een biologische verklaring voor is. We hebben allemaal een biologische klok in ons brein, dat allerlei hormonale processen aanstuurt. ’s Ochtends zorgt ze voor de aanmaak van cortisol, het hormoon dat je lichaam activeert en je alert houdt overdag. ’s Avonds maakt ze melatonine aan, het hormoon dat je slaperig maakt. Raakt dat proces ontregeld, dan kan dat een invloed hebben op je geestelijke en lichamelijke gezondheid.
Weinig licht is niet goed voor je
Krijg je te weinig licht binnen in de voormiddag en/of te veel licht ’s avonds en ’s nachts? Dan gaan je slaapkwaliteit en slaapduur er onvermijdelijk op achteruit. En als je slechter slaapt, voel je je minder goed in je vel, kun je je minder goed concentreren, ben je vatbaarder voor een (winter-) depressie, …
Maar naast mentale gevolgen heeft een ontregelde biologische klok ook een impact op je lichamelijke gezondheid. Eowyn Van de Putte: “Je biologische klok regelt ook veranderingen in je bloeddruk en hartslag en stuurt o.a. je spijsvertering en de aanmaak van insuline aan. Als dat verstoord raakt, stijgt de kans op hart- en vaatziektes, obesitas en diabetes.”
En maken we gezondere keuzes als we voldoende licht binnen krijgen? Eowyn Van de Putte denkt alvast van wel. “Wie alerter is en zich beter kan concentreren, kan ook beter bepaalde impulsen onderdrukken. Zoals bv. naar een zak chips grijpen in plaats van naar een appel.”
Bewegen doet goed
Een gezonde levensstijl vraagt om een gezonde mix van bewegen, staan en zitten. De bewegingsdriehoek geeft het helder weer: het grootste deel van de dag beweeg je best licht intensief, door genoeg te stappen en het zitten vaak genoeg te onderbreken. 10.000 stappen zetten per dag blijft een mooi doel. Lukt dat niet meteen, introduceer dan met mondjesmaat meer beweging in je leven, en volg je eigen tempo. Af en toe uit je stoel komen om een toerke te doen, al is het maar kort, is een mooi begin!
91% van wie vaak genoeg buiten komt, is tevreden op het werk, tegenover 65% van wie niet genoeg buiten komt.
Buiten = beter
Doe de test ontdek jouw ideale toerke
Vergeet de frisse lucht niet
In een huis gebeurt van alles: er wordt gekookt, geslapen, er leven huisdieren, … kortom: er wordt geleefd. Dit zorgt voor een uitstoot van CO2. Dat gas blijft in je huis hangen, samen met andere schadelijke stoffen, zoals koolstofmonoxide, vluchtige organische stoffen die vrijkomen uit (bouw)materialen, poetsproducten, geurstokjes en -kaarsen, of extra huisstofmijt van dieren.
Een slecht verluchte omgeving kan zo zorgen voor klachten als hoofdpijn, ademhalingsproblemen en allergieën. Regelmatig je binnenklimaat verluchten én zelf buiten komen is dus de boodschap.
Verluchtingstip
Zet je raam liever een kwartiertje wagenwijd open dan een hele dag op een kiertje. Zo vermijd je dat de temperatuur in je huis onder de 15 graden daalt, wat weer kan zorgen voor condensatie, en op termijn vochtproblemen.
Onze experts
Eowyn Van de Putte (KU Leuven) en Sara Kindt (Howest Toegepaste Gezondheidswetenschappen) doen onderzoek naar de impact van licht op welzijn in het kader van het VLAIO gesubsidieerde project ‘Human Centric Lighting’, samen met vzw Groen Licht Vlaanderen.