#ikziejewelzitten: Zit jij te veel stil?
De hele dag op je bureaustoel, 's avonds voor tv, onderweg in de auto ... We zitten veel meer stil dan we beseffen. En dat is niet gezond. Hoe zit het met jou? Zit jij te veel of onderbreek je dat voldoende?
Daarom is zitten ongezond
Volwassenen zitten vandaag gemiddeld 8 uren per dag stil. Dat is niet goed voor de gezondheid. Maar waarom is zitten zo ongezond? Wat zijn de gevolgen voor je lichaam?
Hoger risico op kwaaltjes
Recent onderzoek toont aan dat wie vaak lang stilzit meer dan 2 keer zoveel kans heeft om diabetes te ontwikkelen, en bijna 2,5 keer zoveel risico op hart- en vaatziekten. Zelfs mensen die naast hun zittende dagtaak voldoende beweging nemen of sporten, blijken een hoger risico op gezondheidskwalen te lopen. Wie te veel stilzit, kan ook last krijgen van lage rugpijn, en zal zich globaal gezien minder productief en creatief, of zelfs depressief voelen.
Lichaam in slaapmodus
Als je dagelijks urenlang en onafgebroken zit, en je benen stil houdt, dan gaat je lichaam in ‘slaapmodus’. Dat is niet goed voor je:
- Je bloed gaat trager stromen
- Je verbrandt minder vet
- Je suikerspiegel gaat de hoogte in
- Je concentratie gaat achteruit
Je zit meer stil dan je denkt
Op het werk
Gemiddeld zitten Vlaamse bedienden en kaderleden 70% van de werkuren, of 5,5 uur per dag. En dat onderbreken ze maar zo'n 4 keer.
Volwassenen die te veel stilzitten bij de computer, tablet of smartphone, blijken meer klachten te hebben over slecht zicht. Door de ogen lange tijd en zonder afwisseling, op dezelfde (korte) afstand te laten concentreren, raken ze sneller vermoeid. Te veel stilzitten zonder afwisseling met bewegen, rechtstaan of stappen is ook niet goed voor de rug. Wie te veel stilzit, krijgt sneller rugklachten en komt daar ook moeilijker vanaf eens de klachten er zijn.
In de auto
Autorijden staat gelijk aan stilzitten. Vlamingen die het openbaar vervoer nemen, zetten dagelijks 1.500 stappen meer dan autogebruikers.
Uit onderzoek blijkt dat volwassenen die te veel stilzitten meer kans hebben op het ontwikkelen van een depressie. Ook kinderen en jongeren die te veel stilzitten, blijken zich minder goed in hun vel te voelen dan leeftijdsgenoten die meer bewegen.
Kinderen en jongeren die te veel stilzitten, hebben minder sterke spieren en gewrichten. Volwassenen die te veel zitten klagen vaker over pijnlijke spieren en gewrichten. Kinderen, jongeren en volwassenen die te veel stilzitten, hebben gemiddeld een hoger vetpercentage. Ze lopen meer kans om op latere leeftijd obesitas te ontwikkelen. En volwassenen die te veel stilzitten, hebben gemiddeld een hogere body mass index.
In je vrije tijd
Na een lange dag heerlijk in de zetel ploffen? Natuurlijk heb je je portie ontspanning verdiend. Maar van stilzitten doe je geen nieuwe energie op... Integendeel: je voelt je er nóg futlozer van.
Volwassenen die veel tv kijken, blijken een lagere levenskwaliteit te hebben dan volwassenen die minder tijd voor de televisie doorbrengen. Ook kinderen en jongeren die te veel stilzitten, blijken zich minder goed in hun vel te voelen dan leeftijdsgenoten die meer bewegen.
Volwassenen met veel schermtijd op de teller, hebben meer kans om hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Kinderen en jongeren die veel stilzitten, blijken bovendien minder fit te zijn op cardiovasculair vlak. Te veel stilzitten kan een hoge bloeddruk en een hoge cholesterol in de hand werken.
Minder zitten, meer bewegen: een gouden combinatie
Wil je gezond blijven, vermijd dan ook compensatiegedrag. Intensief sporten na een hele dag stilzitten is minder goed voor je dan je denkt. Hetzelfde geldt voor een lange tv-avond na een drukke werkdag vol beweging.
Probeer op zoek te gaan naar een mooie balans tussen minder stilzitten en genoeg bewegen.
Benieuwd of jij te veel zit?
Zo doorbreek je het stilzitten
Je zitten onderbreken is een eerste belangrijke stap. Nog beter is om te combineren met voldoende beweging. Maar hoe begin je daaraan, meer bewegen? Ontdek deze haalbare tips en begin nog vandaag met meer te bewegen!