Zo vermijd je verrassingen op je ziekenhuisfactuur
Patiënten moesten zelf recordbedragen van hun ziekenhuisverblijf bekostigen in 2023. Meer dan 89.000 patiënten ontvingen het afgelopen jaar een factuur van meer dan 3.000 euro, en bijna 6.000 patiënten kregen zelfs een rekening van meer dan 10.000 euro. Deze gegevens komen uit de ziekenhuisbarometer van het Intermutualistisch Agentschap (IMA).
Patiënten hebben het afgelopen jaar 1,5 miljard euro uit eigen zak betaald voor ziekenhuisverblijven, een stijging van 10% ten opzichte van 2022. Ongeveer 1 miljard euro hiervan gaat uit naar supplementen en niet-vergoedbare kosten, met daarbinnen vooral ereloonsupplementen die met 13% zijn gestegen tot 755 miljoen euro.
Ook kamersupplementen stegen met 16%. Meer dan 89.000 patiënten ontvingen het afgelopen jaar een factuur van meer dan 3.000 euro, en bijna 6.000 patiënten kregen zelfs een rekening van meer dan 10.000 euro. Deze gegevens komen uit de ziekenhuisbarometer van het Intermutualistisch Agentschap (IMA).
De stijging van de ereloonsupplementen en de hoge patiëntenfacturen voor sommige patiënten roept vragen op over de toegankelijkheid van de zorg en de financiële druk op patiënten. Helan benadrukt het belang van transparantie over de kosten en het waarborgen van betaalbare zorg voor iedereen.
Verschillen in kosten
Uit de ziekenhuisbarometer blijkt ook dat de kosten op je ziekenhuisfactuur sterk kunnen variëren. De kosten zijn natuurlijk verschillend naargelang de reden van de ziekenhuisopname en de lengte van het verblijf, maar ook andere factoren bepalen het totale kostenplaatje mee.
Onze tips om verrassingen op je ziekenhuisfactuur te voorkomen
Door goed voorbereid te zijn en je opties te vergelijken, kan je verrassingen op je ziekenhuisfactuur deels voorkomen.
Deel dit artikel
Verder lezen
7.000 zieke leerlingen verbonden met hun klas: 20 jaar Bednet
Bednet, de organisatie die gratis online afstandsonderwijs organiseert voor zieke leerlingen, bestaat dit jaar 20 jaar. Doorheen die jaren heeft de organisatie meer dan 7.000 scholieren ondersteund en verbonden met hun klas.
‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie
Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.
Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee
Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.
Op een gezond nieuw jaar
2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.