News

Zo vermijd je verrassingen op je ziekenhuisfactuur

Patiënten moesten zelf recordbedragen van hun ziekenhuisverblijf bekostigen in 2023. Meer dan 89.000 patiënten ontvingen het afgelopen jaar een factuur van meer dan 3.000 euro, en bijna 6.000 patiënten kregen zelfs een rekening van meer dan 10.000 euro. Deze gegevens komen uit de ziekenhuisbarometer van het Intermutualistisch Agentschap (IMA).

Patiënten hebben het afgelopen jaar 1,5 miljard euro uit eigen zak betaald voor ziekenhuisverblijven, een stijging van 10% ten opzichte van 2022. Ongeveer 1 miljard euro hiervan gaat uit naar supplementen en niet-vergoedbare kosten, met daarbinnen vooral ereloonsupplementen die met 13% zijn gestegen tot 755 miljoen euro.

Ook kamersupplementen stegen met 16%. Meer dan 89.000 patiënten ontvingen het afgelopen jaar een factuur van meer dan 3.000 euro, en bijna 6.000 patiënten kregen zelfs een rekening van meer dan 10.000 euro. Deze gegevens komen uit de ziekenhuisbarometer van het Intermutualistisch Agentschap (IMA).

De stijging van de ereloonsupplementen en de hoge patiëntenfacturen voor sommige patiënten roept vragen op over de toegankelijkheid van de zorg en de financiële druk op patiënten. Helan benadrukt het belang van transparantie over de kosten en het waarborgen van betaalbare zorg voor iedereen.

Verschillen in kosten

Uit de ziekenhuisbarometer blijkt ook dat de kosten op je ziekenhuisfactuur sterk kunnen variëren. De kosten zijn natuurlijk verschillend naargelang de reden van de ziekenhuisopname en de lengte van het verblijf, maar ook andere factoren bepalen het totale kostenplaatje mee.

  • Variatie tussen ziekenhuizen: Er zijn grote verschillen tussen de ziekenhuizen in de kost van een éénpersoonskamer en de supplementen die ze aanrekenen. Zo variëren de tarieven voor een standaard eenpersoonskamer van 40 euro tot 186 euro per dag voor een klassiek verblijf.
  • Kamerkeuze: Als je voor een meerpersoonskamer kiest mogen er geen ereloonsupplementen en kamersupplementen aangerekend worden, wat zorgt voor grote verschillen op jouw factuur. Bijvoorbeeld, voor een standaard bevalling betaal je gemiddeld zelf 183 euro in een tweepersoonskamer en 1.992 euro in een éénpersoonskamer. 

Onze tips om verrassingen op je ziekenhuisfactuur te voorkomen

  • Vraag het na: Neem contact op met je zorgverstrekker of ziekenhuis en vraag op voorhand een inschatting van hoeveel je zelf zal moet betalen. Vraag eventueel een simulatie van een verblijf in een éénpersoonskamer en verblijf in een tweepersoonskamer! Met onze Costhop tool kan je de gemiddelde kosten van een hospitalisatie voor specifieke ingrepen bekijken.
  • Overweeg om een hospitalisatieverzekering te nemen: Als je zelf een hospitalisatieverzekering afsloot of je via je werkgever toegang hebt tot eentje, kan je altijd rekenen op de terugbetaling van het merendeel van de kosten. Afhankelijk van de gekozen formule kunnen ereloonsupplementen voor een eenpersoonskamer tot 300% worden terugbetaald. Nog geen hospitalisatieverzekering genomen? Check welke hospitalisatieverzekering het best bij jouw situatie past.
  • Vergelijk prijzen: Kijk rond bij verschillende zorginstellingen in de buurt om de beste optie voor jouw situatie te vinden. Onze Costhop tool kan je daar ook bij helpen.

Door goed voorbereid te zijn en je opties te vergelijken, kan je verrassingen op je ziekenhuisfactuur deels voorkomen.

Deel dit artikel

Verder lezen

13 november
Blog

7.000 zieke leerlingen verbonden met hun klas: 20 jaar Bednet

Bednet, de organisatie die gratis online afstandsonderwijs organiseert voor zieke leerlingen, bestaat dit jaar 20 jaar. Doorheen die jaren heeft de organisatie meer dan 7.000 scholieren ondersteund en verbonden met hun klas.

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.