News

Belangrijke wijziging in het mondzorgtraject vanaf 1 januari 2025

Om de gunstigere terugbetaling van het mondzorgtraject te behouden, moeten patiënten vanaf 2025 jaarlijks naar de tandarts gaan. Tijdens de coronapandemie (tot en met eind 2024) was dit tijdelijk om de twee jaar.

Het mondzorgtraject biedt betere terugbetaling aan voor de meeste tandheelkundige zorg aan patiënten die regelmatig een tandarts bezoeken, in tegenstelling tot degenen die dat niet doen. Vanaf 19 jaar ontvangen patiënten die het mondzorgtraject volgen, een hogere vergoeding voor de meeste tandheelkundige behandelingen. Deze extra terugbetaling wordt automatisch uitgevoerd door het ziekenfonds.

Onderstaand voorbeeld toont hoeveel een patiënt uit eigen zak betaalt voor het vullen van een gaatje op één tand als hij wel of geen mondzorgtraject heeft bij een (geconventioneerde) tandarts.

Vullen van één tand (€51):

  • patiënt gewoon rechthebbende, in zorgtraject betaalt €6,5
  • patiënt gewoon rechthebbende, buiten zorgtraject betaalt €12,5
  • patiënt met verhoogde tegemoetkoming, in zorgtraject betaalt €0
  • patiënt met verhoogde tegemoetkoming, buiten zorgtraject betaalt €1

Het loont dus de moeite om regelmatig de tandarts te bezoeken en zo te profiteren van de voordelen van het mondzorgtraject. Het mondzorgtraject is niet van toepassing op tandheelkundige raadplegingen, preventieve zorg, orthodontie, parodontologie en bepaalde radiografieën of bijkomende honoraria bij personen die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming.

Nieuwe Regel vanaf 1 januari 2025

Vanaf 1 januari 2025 moeten patiënten jaarlijks naar de tandarts gaan om de gunstigere terugbetaling van het mondzorgtraject te behouden. Tijdens de coronapandemie t.e.m. eind 2024, was dit tijdelijk om de twee jaar. Het is belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak bij de tandarts te maken (bij voorkeur nog in 2024) om aan de nieuwe vereisten te voldoen.

Inzetten op Preventie

Tijdens de laatste discussie voor het Nationaal Akkoord pleitte de sector ervoor om een bezoek om de twee jaar te behouden. De Onafhankelijke Ziekenfondsen waaronder Helan, waren hiertegen, omdat het belangrijk is om meer nadruk te leggen op preventie.

Uit recente cijfers blijkt dat 54,1% van de Belgen regelmatig naar de tandarts gaat, terwijl iets meer dan 25% van de bevolking nooit een tandarts bezoekt (bron: IMA). Een jaarlijkse controle is essentieel voor zowel de mondgezondheid als de algemene gezondheid en verlaagt tevens het risico op longontsteking en hart- en vaatziekten.

 

Helan-voordeel

Helan klanten krijgen tot  €1.050 terugbetaald per orthodontische behandeling.

Ontdek het voordeel

 

Deel dit artikel

Verder lezen

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

13 juli
Blog

De sociale kaart: vind online hulpverlening op maat

Op zoek naar een ergotherapeut bij jou in de buurt? Of vind je geen centrum voor kortverblijf? Dan kan je terecht op www.desocialekaart.be, een gerichte zoekmotor voor al je hulpvragen rond gezondheidszorg en welzijn. Heel handig voor zowel patiënten als zorgverleners.