News

Vlaming vreest dat z'n gebit nog veel geld gaat kosten

Uit een bevraging van Helan blijkt dat 6 op de 10 Vlamingen al liet sleutelen aan zijn gebit onder de vorm van orthodontie, kronen, implantaten of een vals gebit. De helft van die mensen vindt dat een goede reden om te kiezen voor een extra tandverzekering.

Extra tandverzekeringen winnen razendsnel aan populariteit

Een grote meerderheid vreest dat het veel geld kost om z’n gebit zo lang mogelijk mooi en gezond te houden. De populariteit van tandverzekeringen neemt dan ook toe: ondertussen heeft meer dan 1 op 4 Vlamingen zo’n extra tandverzekering, en maakt die samen met de familiale, de auto-, de brand- en de hospitalisatieverzekering deel uit van onze gezinsportefeuille.

6 op 10 Vlamingen liet al sleutelen aan zijn gebit

Uit een recente bevraging van Helan, blijkt dat de Vlaming ijverig sleutelt aan zijn gebit. Maar liefst 6 op 10 liet al een of meerdere ingrijpende tandzorgen uitvoeren. Bijvoorbeeld orthodontie (26%), vals gebit (16%), kroon (14%) of implantaat (8%). Men doet dit overwegend uit functionele redenen (bijvoorbeeld om eten en praten te vergemakkelijken) of om erger te voorkomen, en niet om esthetische redenen. Er wordt groot belang gehecht aan tandgezondheid: 83% van de Vlamingen zou dan ook niet aarzelen om in te grijpen wanneer de tandarts daartoe noopt.

Mooie tanden zijn duur

Alleen het kostenplaatje is een domper op de feestvreugde. Uit de ondervraging blijkt dat dergelijke ‘zwaardere’ ingrepen in Vlaanderen als duur tot zeer duur aanschouwd worden. 7 op de 10 Vlamingen vrezen dat het veel geld gaat kosten om hun gebit gaaf en gezond te houden of te krijgen. 80% vond de kosten voor een implantaat heel hoog, 60% heeft wakker gelegen van de kosten voor een kroon.

En 2 op 3 ouders maken zich dan weer zorgen om de kosten voor een beugel voor hun kroost. De helft van de Vlaamse ouders geeft namelijk aan dat minstens een van hun kinderen al een beugel heeft gehad. En de ouders wiens kind nu nog geen beugel heeft gehad, gaan ervan uit dat er een grote kans is dat het nog nodig zal zijn of zullen zich daarvoor zeker bevragen bij de tandarts.

Extra tandverzekering als buffer

In die context verbaast de groeiende populariteit van extra tandverzekeringen niet. De wettelijke ziekteverzekering betaalt natuurlijk een stuk terug voor tandzorg. Maar toch zijn er ook behandelingen die niet of maar voor een deel worden terugbetaald door de verplichte ziekteverzekering.

Een andere reden voor de hoge kosten is dat ongeveer 40% van de Vlaamse tandartsen en 80% van de orthodontisten niet-geconventioneerd zijn en dus supplementen aanrekenen, die de wettelijke ziekteverzekering niet terugbetaalt.  Wie een beugel moet dragen, kan al gauw een rekening krijgen tot 3.700 euro. Voor bruggen, prothesen en kronen ligt dat gemiddelde rond 1.600 euro.

Kwart van de Vlamingen kozen al voor een tandverzekering 

Om zich in te dekken voor de kosten van tandzorg, heeft intussen een kwart van de Vlamingen een tandverzekering bovenop de gewone wettelijke ziekteverzekering. Jongere mensen zien er vaker het nut van in dan 55-plussers: van de 18 tot 34-jarigen heeft al 34% van de ondervraagden een tandverzekering als extra buffer tegen toekomstige tandzorgkosten.

Vandaag wordt een tandverzekering meer en meer een basisverzekering.

“Sinds 2007 biedt Helan een extra tandverzekering aan. De laatste 5 jaar is het aantal klanten van die verzekering maar liefst met met 77% gegroeid. We merken, vooral bij jongeren en jonge gezinnen, een tendens om zich goed te verzekeren voor onverwachte uitgaven. Vroeger sprak men in de verzekeringswereld over het ‘klavertje vier’. Dat wou zeggen dat wie – in zijn privé- een gerust gemoed wou hebben standaard een familiale, hospitalisatie-, brand en autoverzekering nam. En dat daarmee dan de grootste risico’s gedekt waren. Vandaag wordt een tandverzekering ook meer en meer een basisverzekering,” zegt An-Sofie Lavaert, product manager verzekeringen bij Helan.

Bron: onderzoek naar tandzorg van de Vlaming door iVox in opdracht van Helan, bevraging van representatief staal van n=1.000 Vlamingen. Januari 2020.

Deel dit artikel

Verder lezen

13 november
Blog

7.000 zieke leerlingen verbonden met hun klas: 20 jaar Bednet

Bednet, de organisatie die gratis online afstandsonderwijs organiseert voor zieke leerlingen, bestaat dit jaar 20 jaar. Doorheen die jaren heeft de organisatie meer dan 7.000 scholieren ondersteund en verbonden met hun klas.

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.