News

Meer dan de helft van vapende jongeren grijpt ook naar de sigaret

Grootschalig onderzoek van Kom op tegen Kanker bij 6.000 Vlaamse jongeren tussen 12 en 26 jaar legt zorgwekkende relatie tussen vapen en roken bloot.

Ruim de helft van de jongeren die vapen (52 procent), roken ook klassieke tabaksproducten, zoals sigaretten. Dat blijkt uit een onderzoek van Kom op tegen Kanker bij ruim 6.000 jongeren tussen de 12 en 26 jaar.

Het gaat om een niet te onderschatten groep, als je weet dat meer dan één op de acht jongeren vapet (13 procent). 'De studie legt de zorgwekkende samenhang tussen vapen en roken bij jongeren bloot, zeker bij de jongste leeftijdsgroep van de 12- tot 15-jarigen: 51 procent van wie zowel tabak rookt als vapet, geeft aan dat het begon bij vapen', aldus Veerle Maes, expert kankerpreventie van Kom op tegen Kanker. 'Het idee dat vapen onder jongeren onschuldig zou zijn, wordt met deze studie weerlegd.'

Het gaat om een studie die Kom op tegen Kanker in kader van de beheersovereenkomst van het consortium tabak liet uitvoeren. Onderzoeksbureau Indiville bevroeg daarvoor maar liefst 6.309 Vlaamse jongeren tussen de 12 en de 26 jaar. De meest opvallende bevinding: meer dan de helft van de jongeren die vapen – zo’n 52 procent – geven aan ook tabak te roken.

Zien vapen, doet vapen én roken

De impact van vapende ouders valt niet te onderschatten. Bij de groep waarvan geen van beide ouders vapet, is zo’n 11 procent van de jongeren een vaper. Bij de groep met één vapende ouder, gaat het om 25 procent. En als beide ouders vapen, stijgt dat zelfs tot 42 procent.

Verbod op verkoop wordt massaal omzeild

Het verbod op de verkoop van tabak en vapes aan minderjarigen wordt stevig met de voeten getreden. Soms gebeurt dat via een omweg: één op de vier minderjarigen koopt de vape- en rookwaren niet zelf, maar laat iemand anders ze voor hen kopen.

En 40 procent van de minderjarigen geeft aan zijn tabaksproducten zelf te kopen in de nachtwinkel of een benzinestation. Bij vapes is dat 32 procent.

Lees het volledige onderzoek

Stoppen met roken

Stoppen met roken is moeilijk. Meer dan de helft van de rokers ondernam al één of meerdere pogingen om te stoppen. Helan helpt je alvast een handje met inspiratie en mooie voordelen die je helpen stoppen.

Alles over roken

Deel dit artikel

Verder lezen

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

13 juli
Blog

De sociale kaart: vind online hulpverlening op maat

Op zoek naar een ergotherapeut bij jou in de buurt? Of vind je geen centrum voor kortverblijf? Dan kan je terecht op www.desocialekaart.be, een gerichte zoekmotor voor al je hulpvragen rond gezondheidszorg en welzijn. Heel handig voor zowel patiënten als zorgverleners.