News

Eén vals voorschrift om de drie dagen

Op een jaar tijd zijn maar liefst 107 vervalste voorschriften voor geneesmiddelen opgedoken. Dat blijkt uit de gegevens van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), waarover De Standaard bericht.

Gestolen voorschriftboekjes

De meeste geneesmiddelenvoorschriften worden vervalst met een gestolen voorschriftboekje van een arts. Het gebeurt ook dat mensen het voorschrift met de hand of de computer aanpassen. Vorig jaar meldden 33 artsen dat hun voorschriftboekje gestolen was en bij nog eens 45 artsen ging iemand er met hun officiële stempel vandoor. Met die valse voorschriften proberen mensen vooral pijnstillers, slaapmiddelen of psycho-stimulerende middelen te kopen. 

Elektronisch geneesmiddelenvoorschrift vanaf 2020

Geneesmiddelenvoorschriften vervalsen is uiteraard strafbaar en er staan zware boetes op. Maar vanaf 1 januari 2020 wordt het sowieso heel moeilijk om nog voorschriften te vervalsen. Dan zijn artsen namelijk verplicht om het elektronische geneesmiddelenvoorschrift te gebruiken. Bij zo’n digitaal voorschrift krijg je enkel nog een bewijs van elektronisch voorschrift mee. En in een volgende fase moet het hele proces volledig papierloos worden.

Deel dit artikel

Verder lezen