News

Thuishospitalisatie voor oncologie en antibioticatherapie vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli 2023 kunnen oncologische patiënten of patiënten met antibioticatherapie thuis zorg krijgen. Op die manier kunnen patiënten tijdens de behandeling in hun vertrouwde omgeving blijven. De thuishospitalisatie gebeurt onder strikte voorwaarden en toezicht van de arts in het ziekenhuis.

Wat zijn de voordelen van thuishospitalisatie?

De patiënt die thuis zorg krijgt, moet zich niet meer verplaatsen naar het oncologisch dagziekenhuis. Maar hij moet ook niet meer langer blijven voor een antibioticatherapie. Op die manier kan de persoon dagelijkse activiteiten blijven doen.

Kwetsbare patiënten in woonzorgcentra, hersteloorden of psychiatrische verzorgingstehuizen, moeten ook niet meer naar het ziekenhuis gebracht worden.

Hoeveel kost het?

Op de antibiotica of antitumorale geneesmiddelen betaalt de patiënt geen remgeld. Het kan wel zijn dat hij remgeld betaalt op verpleging, noodzakelijke geneesmiddelen en medische hulpmiddelen die van de ziekenhuisapotheker komen.

Een paar voorwaarden

Kwaliteit en veiligheid zijn heel belangrijk in de medische zorg. Daarom moet aan verschillende voorwaarden voldaan worden bij thuishospitalisatie. Iedereen in het zorgteam werkt samen om die kwaliteit en veiligheid te verzekeren.

De behandelend arts of de verpleging bespreekt de optie op thuishospitalisatie met de patiënt. Dat gebeurt in samenspraak met de huisarts, maar het is de specialist van het ziekenhuis die beslist. Als de patiënt kiest voor thuishospitalisatie, gaat het team een plan opmaken. Wanneer de huisapotheker bekend is, zal hij ook op de hoogte gebracht zijn.

Vanaf 1 juli

Thuishospitalisatie kan vanaf 1 juli 2023. Er zal gekeken worden of er andere behandelingen op dezelfde manier kunnen gebeuren zodat de patiënt kan kiezen om in alle rust, comfort en privacy van de eigen woning te blijven.

Veelgestelde vragen

  • Worden de kosten voor deze thuishospitalisatie terugbetaald door mijn verzekering Hospitalia, Hospitalia Medium en Hospitalia Plus? Ja, Hospitalia zorgt voor een terugbetaling. We behandelen de kosten van de thuishospitalisatie zoals de terugbetaling van nazorgen, omdat er telkens een ziekenhuisopname is voor de thuishospitalisatie. De terugbetaling kan aangevraagd worden na ontvangst van de opnamefactuur. De opnamefactuur ontvang je van het ziekenhuis. 
  • Hoe moet ik een terugbetaling bij aanvragen? Heb je geen hospitalisatieverzekering bij Helan, dan hoef je niets te doen. De terugbetaling verloopt via derdebetalersregeling. Heb je wel een hospitalisatieverzekering bij ons, dan kan je de eventuele kosten aanvragen door ons de opnamefactuur van het ziekenhuis te bezorgen, samen met een ingevuld Hospitalia-terugbetalingsformulier.
  • Ik ben aangesloten bij Hospitalia, Hospitalia Medium of Hospitalia Plus. Is een opname in het ziekenhuis dan voordeliger dan een thuishospitalisatie? Je mag gerust zijn; We doen er alles aan om voor een optimale terugbetaling te zorgen, net zoals het een daghospitalisatie zou zijn.
  • Ik ben aangesloten bij Medicalia of Ambulant. Geldt er dan een terugbetaling? Voor eventuele kosten van verpleegkundige zorgen kan je een terugbetaling krijgen vanuit deze verzekeringen.
  • Is thuishospitalisatie mogelijk in het buitenland? Neen, dit is niet mogelijk, of dit wordt niet terugbetaald.
  • Geldt er een terugbetaling voor ziekenvervoer? Vanuit de verzekeringen van Hospitalia is er voor vervoer in kader van een thuishospitalisatie geen tussenkomst. Na ontslag uit het ziekenhuis, kan je voor de vervoerskosten een terugbetaling aanvragen vanuit de Helan-voordelen. Raadpleeg zeker de voorwaarden.
  • Worden geneesmiddelen terugbetaald door Hospitalia, Hospitalia Medium of Hospitalia Plus? Geneesmiddelen worden enkel terugbetaald indien ze afgeleverd worden door het ziekenhuis in het kader van de thuishospitalisatie.

Deel dit artikel

Verder lezen

13 november
Blog

7.000 zieke leerlingen verbonden met hun klas: 20 jaar Bednet

Bednet, de organisatie die gratis online afstandsonderwijs organiseert voor zieke leerlingen, bestaat dit jaar 20 jaar. Doorheen die jaren heeft de organisatie meer dan 7.000 scholieren ondersteund en verbonden met hun klas.

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.