Thuishospitalisatie voor oncologie en antibioticatherapie vanaf 1 juli
Vanaf 1 juli 2023 kunnen oncologische patiënten of patiënten met antibioticatherapie thuis zorg krijgen. Op die manier kunnen patiënten tijdens de behandeling in hun vertrouwde omgeving blijven. De thuishospitalisatie gebeurt onder strikte voorwaarden en toezicht van de arts in het ziekenhuis.
Wat zijn de voordelen van thuishospitalisatie?
De patiënt die thuis zorg krijgt, moet zich niet meer verplaatsen naar het oncologisch dagziekenhuis. Maar hij moet ook niet meer langer blijven voor een antibioticatherapie. Op die manier kan de persoon dagelijkse activiteiten blijven doen.
Kwetsbare patiënten in woonzorgcentra, hersteloorden of psychiatrische verzorgingstehuizen, moeten ook niet meer naar het ziekenhuis gebracht worden.
Hoeveel kost het?
Op de antibiotica of antitumorale geneesmiddelen betaalt de patiënt geen remgeld. Het kan wel zijn dat hij remgeld betaalt op verpleging, noodzakelijke geneesmiddelen en medische hulpmiddelen die van de ziekenhuisapotheker komen.
Een paar voorwaarden
Kwaliteit en veiligheid zijn heel belangrijk in de medische zorg. Daarom moet aan verschillende voorwaarden voldaan worden bij thuishospitalisatie. Iedereen in het zorgteam werkt samen om die kwaliteit en veiligheid te verzekeren.
De behandelend arts of de verpleging bespreekt de optie op thuishospitalisatie met de patiënt. Dat gebeurt in samenspraak met de huisarts, maar het is de specialist van het ziekenhuis die beslist. Als de patiënt kiest voor thuishospitalisatie, gaat het team een plan opmaken. Wanneer de huisapotheker bekend is, zal hij ook op de hoogte gebracht zijn.
Vanaf 1 juli
Thuishospitalisatie kan vanaf 1 juli 2023. Er zal gekeken worden of er andere behandelingen op dezelfde manier kunnen gebeuren zodat de patiënt kan kiezen om in alle rust, comfort en privacy van de eigen woning te blijven.
Veelgestelde vragen
Deel dit artikel
Verder lezen