News

Uitbreiding van de terugbetaling van geneesmiddelen voor kinderen met kanker

Hoewel kanker zeldzaam is bij jongeren, worden er elk jaar toch meer dan 400 kinderen door getroffen. De behandelingen en geneesmiddelen om kanker te bestrijden zijn vaak echter zeer duur. Een nieuwe overeenkomst maakt de tijdelijke terugbetaling mogelijk van een vijftigtal geneesmiddelen, die tot nu toe niet terugbetaald werden.

Behandeling voor kinderen

Bij de behandeling van kanker bij kinderen wordt een aantal geneesmiddelen gebruikt die geen goedkeuring hebben gekregen voor dit gebruik. Voor een vijftigtal geneesmiddelen die hun doeltreffendheid wetenschappelijk hebben bewezen en waarvoor internationale richtlijnen bestaan, is nu een nieuwe procedure voor tijdelijke terugbetaling voorzien.

Behandelingen voor volwassen vs. kinderen

In een bepaald aantal gevallen wordt de behandeling van de ziekte niet terugbetaald voor kinderen, terwijl dezelfde behandelingen wel worden terugbetaald voor volwassenen. Farmaceutische bedrijven ontwikkelen geneesmiddelen om kanker te bestrijden bij volwassenen, maar investeren minder in de doeltreffendheid van deze behandelingen bij kinderen. Een aantal van deze behandelingen is nochtans opgenomen in internationale richtlijnen en is doeltreffend bij kinderen. 

Vijftig extra geneesmiddelen terugbetaald

Sinds 1 januari 2024 hebben kinderen met kanker toegang tot een vijftigtal extra geneesmiddelen, die tot nu toe niet werden terugbetaald. Het ziekenhuis stuurt de facturen rechtstreeks naar de verzekering geneeskundige verzorging. De patiënt of het ziekenfonds moet dus niet financieel tussenkomen. 7 Belgische ziekenhuizen zullen de maatregel toepassen gedurende 3 jaar, van 2024 tot 2026. 
Dankzij deze nieuwe maatregel zullen kinderen met kanker gemakkelijker toegang hebben tot bepaalde kankerbehandelingen.

Praktisch

Is bij jouw kind onlangs kanker vastgesteld? Neem contact op met je behandelend arts of oncoloog om informatie in te winnen over de terugbetaling van geneesmiddelen voor de behandeling.

Deel dit artikel

Verder lezen