Wijziging van de terugbetaling voor borstkankerbehandeling
Sinds 1 augustus worden de behandelingsplannen en de heelkundige ingrepen voor borstkanker alleen nog terugbetaald in de erkende centra.
In België krijgt een op de zeven vrouwen borstkanker tijdens haar leven, wat neerkomt op meer dan 10.000 vrouwen per jaar.
In de Europese Unie daalt het sterftecijfer door invasieve borstkanker dankzij een betere opsporing in een vroeg stadium en vooruitgang in de behandeling en opvolging.
In België bedraagt het leeftijdsgestandaardiseerde sterftecijfer voor invasieve borstkanker 36,1 per 100.000 inwoners, wat iets hoger is dan het EU-gemiddelde van 34,1 per 100.000 inwoners.
Studie KCE
Een recente studie van het KCE toonde aan dat het risico op overlijden aan borstkanker 30% hoger ligt bij vrouwen die behandeld worden in een centrum zonder officiële erkenning voor borstkanker, vergeleken met vrouwen die behandeld worden in een erkend centrum.
Dit significante verschil heeft geleid tot een herziening van de criteria voor de terugbetaling van borstkankerzorg in België.
Nieuwe terugbetalingsvoorwaarden
Sinds1 augustus worden de behandelingsplannen en de heelkundige ingrepen voor borstkanker alleen nog terugbetaald in de erkende centra.
Vervolgbehandelingen zoals chemotherapie of radiotherapie worden daarentegen nog steeds terugbetaald in andere instellingen, op voorwaarde dat ze samenwerken met erkende centra.
Het doel van deze maatregel is om de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg voor alle patiënten te garanderen.
Doelstellingen van de maatregel
-
De kwaliteit van de zorg verbeteren: ervoor zorgen dat de voornaamste behandelingen, zoals heelkundige ingrepen, worden uitgevoerd in gespecialiseerde centra die bekend staan om hun expertise.
-
De toegankelijkheid van de vervolgbehandelingen behouden: patiënten in staat stellen chemotherapie- en radiotherapiebehandelingen te blijven krijgen, mogelijk dichter bij huis, in niet-erkende instellingen, in samenwerking met erkende centra.
Erkende centra
De lijst met erkende centra voor de behandeling van borstkanker is beschikbaar op de website van de FOD Volksgezondheid: Lijst van de erkende centra.
Bevolkingsonderzoek borstkanker
Het gratis bevolkingsonderzoek is er voor vrouwen van 50 tot en met 69 jaar en raadt aan om elke twee jaar een screeningsmammografie te laten nemen.
Door om de 2 jaar een screeningsmammografie te laten nemen, kan borstkanker vroeg opgespoord worden. Hoe vroeger borstkanker wordt opgespoord, hoe groter de kans op genezing en hoe minder zwaar de behandeling is.
Voor alle vrouwen, ongeacht je leeftijd, is het belangrijk om je borsten te kennen en regelmatig te onderzoeken.
Deel dit artikel
Verder lezen