Te veel reclame voor ongezonde voeding en alcohol in Vlaanderen
Het onderzoek van Sciensano toont aan dat reclame voor ongezonde producten de consumptie van deze producten bevordert, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes en alcoholgerelateerde aandoeningen.
Prevalentie van reclame voor ongezonde voeding en alcohol
Onderzoek van Sciensano in Vlaanderen, gefinancierd door het Departement Zorg, toont aan dat straatadvertenties voor levensmiddelen in de buurt van scholen en hogescholen/universiteiten in 1 op de 3 gevallen ultrabewerkte voeding aanprijst.
Daarnaast is nog eens 1 op de 3 advertenties reclame voor alcohol. Rond haltes van het openbaar vervoer en in openbare gebouwen loopt hun gezamenlijk aandeel nog verder op tot 80% of meer. Hetzelfde beeld is te zien bij de uitgestalde voedingswaren in publieke gebouwen: ook hier is overwegend aandacht voor ultrabewerkte producten en alcohol.
Ook sportclubs ontsnappen niet aan deze trend. Meer aandacht voor het terugdringen van reclame voor ongezonde voeding en een gezonder aanbod lijkt zich op te dringen om de voedselomgevingen in Vlaanderen gezonder te maken.
Conclusie
Er is een duidelijke behoefte om de hoeveelheid reclame voor ongezonde voeding en alcohol te verminderen en om een gezonder voedingsaanbod te bevorderen. Dit zou bijdragen aan een gezondere voedselomgeving in Vlaanderen.
Deel dit artikel
Verder lezen