Overeenkomst kinesisten: wat zijn de gevolgen voor jouw portemonnee?
Goed nieuws: 6 op de 10 kinesisten onderschrijven de nieuwe overeenkomst 2025-2026. Ze omvat duidelijke tariefafspraken en garandeert een betere terugbetaling voor de patiënten. Lang niet alle kinesisten conventioneren zich, vooral diegene in privépraktijken. Hoeveel zal je volgend bezoek aan de kinesist nu precies kosten?
Je kinesist is geconventioneerd
Een geconventioneerde kinesist past de officiële tarieven van het RIZIV toe en mag jou geen supplement aanrekenen.
Als je geen recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming, dan betaal je 30,80 euro voor een gewone sessie van 30 minuten in een kinepraktijk. Na de terugbetaling door je ziekenfonds betaal je in feite 6,25 euro uit eigen zak.
En met een sessie van 30 minuten bedoelen we de tijd die de kinesist besteedt aan jouw individuele behandeling. De tijd die jij besteedt aan oefeningen alleen, zonder rechtstreekse begeleiding van de kinesist, valt daar dus niet onder.
Je kinesist is niet geconventioneerd
Een niet-geconventioneerde kinesist bepaalt zelf zijn tarieven.
- Je krijgt ook minder terugbetaald van het ziekenfonds omdat het niet tussenkomt in de supplementen bovenop het officiële tarief. Bovendien krijg je vanaf 1 mei 2025 ook 25% minder terugbetaald (zoals bepaald in de overeenkomst).
- Bij een niet-geconventioneerde kinesist kan je dus tot twee keer meer betalen dan bij een geconventioneerde kinesist.
Heb je recht op de verhoogde tegemoetkoming? Dan mag een niet-geconventioneerde kinesist jou geen supplementen aanrekenen en moet hij de officiële tarieven toepassen.
Hoe weet je of jouw kinesist geconventioneerd is?
Kom niet voor verrassingen te staan. Kijk vóór je afspraak zijn statuut na op de officiële website van het RIZIV.
Wat als een geconventioneerde kinesist jou een supplement aanrekent?
Een geconventioneerde kinesist mag geen supplement aanrekenen. Gebeurt dat wel? Meld het dan meteen aan je ziekenfonds.
Deel dit artikel
Verder lezen
Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren
Het kinkhoest vaccin wordt voor elke volwassene aanbevolen. Zeker als je in contact komt met pasgeboren baby's. Bovendien is het vaccin in de meeste gevallen gratis.
Weet wat je zweet
In de zomer zweet je wat af. Gezond denkt de één, vies denkt de ander. Maar waar komt al dat zweet eigenlijk vandaag? We helderen het voor je op!
En ze leefden nog lang en gezond
Wist je dat je gezondheid 20% genen is en 80% levensstijl? Daarom is een gezonde levensstijl zo belangrijk. En dat gaat verder dan gezonde voeding.
Autonomieverlies? Zo blijf je zelfstandig
Autonomieverlies hoeft geen afhankelijkheid te betekenen. Ontdek het zorgaanbod van Helan en blijf zo lang mogelijk zelfstandig met de juiste ondersteuning.