Heb je chronische pijn? Doe mee aan het onderzoek van KU Leuven en VUB
Veel mensen lijden aan chronische musculoskeletale pijn, dat wil zeggen pijn in gewrichten, spieren of botten die drie maanden of langer aanhoudt. Studies suggereren dat meer dan de helft van de volwassenen in België dit soort pijn ervaart. En dat heeft een impact op hun levenskwaliteit en hun vermogen om te functioneren.
Het pijnnetwerk ontrafelen: hulp gezocht
Veel mensen lijden aan chronische musculoskeletale pijn, dat wil zeggen pijn in gewrichten, spieren of botten die drie maanden of langer aanhoudt.
Studies suggereren dat meer dan de helft van de volwassenen in België dit soort pijn ervaart. En dat heeft een impact op hun levenskwaliteit en hun vermogen om te functioneren.
Mensen met deze pijn hebben vaak te maken met extra problemen zoals:
Interessant genoeg worden deze problemen niet alleen veroorzaakt door de pijn. Ze kunnen ook van invloed zijn op de pijn zelf. Bovendien kunnen deze verschillende problemen op elkaar inwerken en elkaar versterken.
Vragenlijst voor mensen met chronische pijn
Er is nog maar heel weinig onderzoek gedaan die kijkt naar het hele plaatje. Dat is wat KU Leuven en VUB met de onderzoeksgroep Pain in Motion willen doen.
Met een vragenlijst over:
De onderzoeksgroep is vooral geïnteresseerd in slaap, en stelt daarom op het einde van de enquête vragen over slaap en slaapproblemen.
Jouw deelname is niet zomaar een antwoord op een enquête. Het is een essentiële bijdrage aan het eerste grootschalige onderzoek dat het pijnnetwerk onderzoekt.
De enquête duurt een 20-tal minuutjes.
Wie kan deelnemen?
- Je woont in België
- Je kan Frans of Nederlands schrijven en lezen
- Je bent 18 jaar of ouder
- Je moet chronische musculoskeletale pijn hebben. Dit wordt gedefinieerd als:
- Pijn die 3 maanden of langer aanwezig is (hoeft niet elke dag aanwezig te zijn)
- Pijn in één of meer van de volgende gebieden: nek, bovenrug, onderrug, schouders, armen, ellebogen, onderarmen, polsen, handen, heupen, dijen, knieën, onderbenen, enkels, voeten
Deze studie loopt tot 10 oktober.
Deel dit artikel
Verder lezen
7.000 zieke leerlingen verbonden met hun klas: 20 jaar Bednet
Bednet, de organisatie die gratis online afstandsonderwijs organiseert voor zieke leerlingen, bestaat dit jaar 20 jaar. Doorheen die jaren heeft de organisatie meer dan 7.000 scholieren ondersteund en verbonden met hun klas.
‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie
Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.
Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee
Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.
Op een gezond nieuw jaar
2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.