Federale regering investeert 6,3 miljoen euro in diabeteseducatie
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke maakt 6,3 miljoen euro vrij voor een “nieuw starttraject diabetes”, dat uitgerold wordt vanaf 1 januari 2024. Hierdoor worden mensen met diabetes beter begeleid door multidisciplinaire zorgverleners, zoals de diëtist en podoloog.
Nieuw "starttraject diabetes"
Mensen met diabetes kampen vaak met een hele waaier aan problemen waar onze huidige zorgorganisatie en -financiering geen passend antwoord op kunnen bieden. De regering wil daar met een nieuw "starttraject diabetes" aan tegemoet komen. Er wordt hierbij sterk ingezet op “diabeteseducatie”.
"Vandaag zetten we een nieuwe stap in de goeie, fijnmazige en duurzame zorg voor alle mensen met diabetes, zodat ze snel en goed begeleid worden én dat allemaal op een heel toegankelijke manier", zegt Vandenbroucke.
Gratis diabeteseducatie
Alle mensen met diabetes (diagnose type 2) die niet in een gespecialiseerd diabeteszorgtraject zitten, kunnen elk jaar vier keer gratis een opleidingsessie rond diabetes volgen. Het doel van de sessies is om een beter inzicht in diabetes te krijgen. Dat gaat dan bijvoorbeeld over mogelijke acute en chronische moeilijkheden, maar ook over therapiegetrouwheid, preventieve onderzoeken of hoe je je levensstijl kan aanpassen.
Gratis sessies bij diëtist en podoloog
Mensen met diabetes zullen ook elk jaar recht hebben op 2 gratis sessies van 30 minuten bij een erkende diëtist. Wie een verhoogd voetrisico heeft, krijgt 2 gratis sessies van 45 minuten bij een erkende podoloog. Tot vandaag moet je hier remgeld voor betalen, maar in het nieuwe starttraject valt dat dus weg. Tot slot wordt ook het jaarlijkse preventieve mondonderzoek straks volledig terugbetaald, en dat voor álle mensen met diabetes ongeacht het zorgtraject dat ze volgen.
Goede preventie en behandeling houden de gevolgen van diabetes onder controle. Reken op een ruim aantal terugbetalingen bij Helan.
Deel dit artikel
Tags
DiabetesVerder lezen
Feiten en fabels over diabetes
Diabetes komt wereldwijd steeds vaker voor. Toch bestaan er over de ziekte heel wat misverstanden. We helpen er hier alvast een paar uit de wereld.
Wat is diabetes?
Diabetes is een chronische ziekte waarbij het lichaam geen of onvoldoende insuline produceert. Insuline zorgt ervoor dat de lichaamscellen glucose (suiker) opnemen uit het bloed en gebruiken als energie. Energie om te bewegen, te werken, kortom: energie om te leven.
Leven met een chronische ziekte: “Op een gegeven moment moet je de knop omdraaien”
Francis Van der Auwera kreeg 14 jaar geleden te horen dat hij voortaan verder moest met diabetes type 2. Hij verwerkte alle schokken die daarmee gepaard gingen en nam zijn leven weer in handen. Hij vertelt zijn verhaal.
Wat doet suiker met je hongergevoel?
Kiezen voor de juiste koolhydraten helpt je hongergevoel beter onder controle te houden, en gaat een zogenaamde 'suikerverslaving' tegen.