News

Nieuwe begeleidingsgesprekken voor patiënten met longziekten door apothekers

In België lijden naar schatting 400.000 mensen aan COPD, een ernstige en veel voorkomende longziekte. COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease, of “chronisch obstructief longlijden”. De klachten van deze ziekte zijn onder meer een hoest die niet overgaat en kortademigheid. De behandeling van COPD omvat zowel geneesmiddelen als andere maatregelen: naast luchtwegverwijders (meestal puffers) zijn stoppen met roken, beweging en een correct voedingspatroon heel belangrijk.

Vanaf 1 april 2024 bieden apothekers een nieuwe dienst aan: persoonlijke begeleidingsgesprekken voor het Goed Gebruik van Geneesmiddelen (GGG) bij COPD. Deze dienst, specifiek ontworpen voor ambulante patiënten ouder dan 50 jaar die reeds in behandeling zijn voor COPD, streeft ernaar d patiënten te helpen in hun behandeling door middel van op maat gemaakte informatie en advies.

Wat houdt deze dienst in? 

De GGG COPD dienst bestaat uit maximaal twee terugbetaalde begeleidingsgesprekken per kalenderjaar: een initiëel informatiegesprek en een opvolgingsgesprek. Het eerste gesprek is gericht op het verkennen van de patiënt zijn ervaringen en verwachtingen met betrekking tot hun COPD-medicatie en -aandoening. Tijdens dit gesprek biedt de apotheker niet alleen essentiële informatie aan over de ziekte en het correct gebruik van medicijnen, maar moedigt hij/zij ook een gezonde levensstijl aan, met aandacht voor het belang van rookstop, gezonde voeding, en vaccinatie. Je kan als patiënt ook vragen stellen over je behandeling en de eventuele problemen die je hierbij ondervindt. Bij het opvolgingsgesprek worden de aandachtspunten en overeengekomen actiepunten uit het eerste gesprek overlopen.

Voor wie? 

De doelgroep voor deze dienst bestaat uit COPD-patiënten die medicijnen voor de behandeling van hun COPD nemen en die ouder zijn dan 50 jaar. Bijzondere aandacht gaat uit naar patiënten die moeite hebben met therapietrouw, veel noodmedicatie gebruiken, roken, of significant last hebben van kortademigheid. Deze gesprekken kunnen ook op verzoek van de behandelende arts plaatsvinden.

Hoeveel kost deze dienst? 

Deze dienst wordt volledig vergoed. Voor jou als patiënt zijn er geen extra kosten verbonden aan deze begeleidingsgesprekken. 

Meer informatie? 

Neem contact op met je apotheker.

Deel dit artikel

Verder lezen