Wat je moet weten over het mpox-virus
Sinds het begin van het jaar is een nieuwe variant van het mpox-virus verschenen in Centraal- en Zuidelijk Afrika. Op het Afrikaanse continent zijn al meer dan 17.500 gevallen en 517 overlijdens vastgesteld. In Zweden is ondertussen ook een 1e geval van deze variant gedetecteerd. Wat is het Mpox virus? En kan je je laten vaccineren?
Wat is dat, mpox?
Mpox, ook bekend als de apenpokken, is een virale infectie die huiduitslag en griepachtige symptomen veroorzaakt. De ziekte is meestal mild en geneest vanzelf binnen enkele weken.
Bij sommige mensen, vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem, kan mpox zich echter ontwikkelen tot een ernstigere vorm.
Wat zijn de symptomen?
De symptomen van mpox zijn redelijk vergelijkbaar met die van waterpokken, maar zijn gelokaliseerd op bepaalde plaatsen van het lichaam. Ze omvatten:
Hoe wordt mpox doorgegeven?
Mpox wordt voornamelijk doorgegeven door seksueel of nauw fysiek contact met een besmet persoon, bijvoorbeeld huid-op-huidcontact.
Wat te doen bij symptomen?
Als je symptomen hebt of denkt contact te hebben gehad met een besmet persoon:
Hoe zit het met de vaccinatie?
Door de beperkte impact van de ziekte en het lage risico voor de bevolking, zijn er voorlopig geen plannen voor algemene vaccinatie.
Het bestaande vaccin lijkt ook doeltreffend te zijn tegen deze nieuwe variant. De autoriteiten overwegen een gerichte vaccinatie voor risicogroepen, afhankelijk van de wetenschappelijke ontwikkelingen.
Aanbevelingen voor reizigers
Als je van plan bent om naar een getroffen gebied te reizen, vermijd dan nauw fysiek contact met onbekenden en volg de plaatselijke gezondheidsaanbevelingen op. Er zal binnenkort specifiek advies voor reizigers beschikbaar zijn op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.
Door geïnformeerd te blijven en deze eenvoudige aanbevelingen te volgen, kunnen we allemaal helpen om de verspreiding van het mpoxvirus te beperken en onze gezondheid te beschermen. Raadpleeg voor meer informatie de aan mpox gewijde pagina op de website van de FOD Volksgezondheid of de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.
Deel dit artikel
Verder lezen