MoodSpace, de check en het duwtje in de rug voor je mentale gezondheid
Los van de COVID-19-pandemie kan de studententijd een turbulente periode zijn, waarbij sommige studenten het moeilijk krijgen. Uit een onderzoek blijkt dat 75% van alle mentale problemen ontstaat voor de leeftijd van 25 jaar.
Om mentale gezondheid bij studenten bespreekbaar te maken werd een interactief platform ontwikkeld met een breed aanbod aan hulpverlening, MoodSpace.
Tips en hulp
Studenten kunnen op MoodSpace betrouwbare informatie over mentale gezondheid terugvinden, tips en zelfhulp om emotionele problemen het hoofd te bieden en anoniem hun ervaringen uitwisselen.
Ook voor docenten, studentenbegeleiders, studentenpsychologen, ouders en andere geïnteresseerden kan MoodSpace interessant zijn. Het initiatief wordt trouwens mee gedragen door de hogescholen en de universiteiten.
"Studenten hebben zogezegd allemaal de beste tijd van hun leven, waardoor er in het verleden weinig aandacht voor hun mentaal welzijn was", zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). "De coronacrisis heeft veel mensen wakker geschud. We grijpen het momentum nu aan om werk te maken van een beleid rond het mentaal welzijn van studenten."
Meer informatie vind je op de website van MoodSpace.
Hulplijnen
Zit je met donkere gedachten of heb je nood aan hulp, dan kan je bij onderstaande noodhulplijnen terecht:
- Zelfmoordlijn: 1813
- Tele-Onthaal: 106
- Awel: 102
- Spoeddienst: 112
- Huisarts van wacht: 1733
- Antigifcentrum: 070 24 52 45
Deel dit artikel
Verder lezen