MoodSpace, de check en het duwtje in de rug voor je mentale gezondheid
Los van de COVID-19-pandemie kan de studententijd een turbulente periode zijn, waarbij sommige studenten het moeilijk krijgen. Uit een onderzoek blijkt dat 75% van alle mentale problemen ontstaat voor de leeftijd van 25 jaar.
Om mentale gezondheid bij studenten bespreekbaar te maken werd een interactief platform ontwikkeld met een breed aanbod aan hulpverlening, MoodSpace.
Tips en hulp
Studenten kunnen op MoodSpace betrouwbare informatie over mentale gezondheid terugvinden, tips en zelfhulp om emotionele problemen het hoofd te bieden en anoniem hun ervaringen uitwisselen.
Ook voor docenten, studentenbegeleiders, studentenpsychologen, ouders en andere geïnteresseerden kan MoodSpace interessant zijn. Het initiatief wordt trouwens mee gedragen door de hogescholen en de universiteiten.
"Studenten hebben zogezegd allemaal de beste tijd van hun leven, waardoor er in het verleden weinig aandacht voor hun mentaal welzijn was", zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). "De coronacrisis heeft veel mensen wakker geschud. We grijpen het momentum nu aan om werk te maken van een beleid rond het mentaal welzijn van studenten."
Meer informatie vind je op de website van MoodSpace.
Hulplijnen
Zit je met donkere gedachten of heb je nood aan hulp, dan kan je bij onderstaande noodhulplijnen terecht:
- Zelfmoordlijn: 1813
- Tele-Onthaal: 106
- Awel: 102
- Spoeddienst: 112
- Huisarts van wacht: 1733
- Antigifcentrum: 070 24 52 45
Deel dit artikel
Verder lezen
7.000 zieke leerlingen verbonden met hun klas: 20 jaar Bednet
Bednet, de organisatie die gratis online afstandsonderwijs organiseert voor zieke leerlingen, bestaat dit jaar 20 jaar. Doorheen die jaren heeft de organisatie meer dan 7.000 scholieren ondersteund en verbonden met hun klas.
‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie
Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.
Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee
Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.
Op een gezond nieuw jaar
2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.