News

1 op de 5 Vlamingen die worstelden met mentaal welzijn dacht ooit aan zelfdoding

Mentale gezondheid is een onderwerp dat velen raakt, maar waar nog te vaak in stilte mee geworsteld wordt, zo blijkt in aanloop naar World Mental Health Day (10 oktober). Helan Onafhankelijk ziekenfonds wil met een nieuwe campagne het gesprek openen en vooral mensen aanmoedigen om hulp te zoeken.

Helan maakt mentale pijn bespreekbaar

Uit recent onderzoek van Helan blijkt dat zo'n twee op de vijf Vlamingen die ooit worstelden met mentale problemen zeggen dat ze een periode doormaakten waarin ze geen hoop meer hadden. Vier op de tien zocht in zulke momenten geen hulp, en bijna één op de vijf kreeg zelfs te maken met suïcidale gedachten. Alarmerende cijfers, die aantonen dat hulp zoeken en vinden nog niet zo evident is voor velen.

Wie is een moeilijke periode doormaakt, kan het gevoel hebben in een tunnel te zitten waar geen einde aan komt. Nochtans is er wel vaak (professionele) hulp en houvast. Helan lanceert een campagne om mentale pijn zichtbaar en bespreekbaar te maken. En om mensen aan te sporen om hulp te vragen of te bieden. Centraal in deze bewustmakingscampagne staat de getuigenis van Jelle (29) die zijn persoonlijke verhaal deelt in een beklijvende mini-documentaire. Tijdens zijn puberjaren worstelde Jelle zwaar met zijn mentale gezondheid. Onder begeleiding van een psycholoog kreeg hij, via A.I., de unieke kans om een gesprek aan te gaan met zijn ‘echte’ vijftienjarige zelf. Want misschien heeft Jelle wel goede adviezen voor de jonge Jelle? En kan zijn verhaal hoop geven aan al wie vandaag nog worstelt?

“Het gesprek met mijn jongere zelf was een intense ervaring. Het beeld voelde levend, bijna als een spiegel van mijn verleden”, zegt Jelle. “Ik zag terug hoe onzeker ik was, op zoek naar liefde en begrip. Het was confronterend, maar ook mooi om te zien hoe ver ik gekomen ben. Ik ben nu een totaal andere persoon. Als ik terugkijk, zie ik dat elk moeilijk moment me sterker heeft gemaakt. Jonge Jelle had niet veel geduld en nam moeilijk adviezen aan. Maar als hij me nu zou zien, zou hij hopelijk erkennen dat het goed komt. Hulp zoeken is geen snelle oplossing; het is een proces van groeien en reflecteren. Het belangrijkste is om mild voor jezelf te zijn en te onthouden dat er verschillende wegen naar herstel zijn. Je hoeft het niet alleen te doen, er zijn mensen om je heen die willen helpen. Ik ben trots op de persoon die ik vandaag geworden ben. Ik heb doelen in het leven, dingen die ik wil bereiken. Nu, 15 jaar later, weet ik dat alles goed komt en dat er wel degelijk een uitweg is.”

Waarom deze campagne nu?

Volgens Lynn Pellens, expert Gezondheidspromotie bij Helan, tonen de cijfers een schrijnend beeld van de huidige situatie. “Jelle's verhaal is helaas geen uitzondering, maar we geloven dat het anders kan. Mensen realiseren zich vaak niet hoe diep hun mentale problemen gaan totdat het bijna te laat is,” zegt Pellens. “Ook al zijn mentale gezondheidsproblemen niet altijd zichtbaar, ze zijn écht. En ze verdienen net zoveel aandacht als fysieke aandoeningen.

Hulp zoeken blijft een drempel

Bij Helan willen we wie mentaal lijdt- of iemand heeft die mentaal lijdt in zijn omgeving- wegwijs maken in de hulp en zorg. En al even belangrijk is dat we preventief werken en bewustzijn creëren, onder andere door dergelijke campagnes. Want voorkomen is beter dan genezen. Vier op de tien Vlamingen zoekt geen hulp bij mentale klachten, en dat is zorgwekkend. Vooral mannen zien vaak de ernst van hun problemen niet in, wat de drempel verhoogt om te praten over hun pijn of om hulp te vragen. Helan wil deze drempels verlagen door mensen de tools en informatie te geven om op verschillende manieren met hun mentale gezondheid om te gaan, van professionele begeleiding tot het vinden van steun in hun omgeving.”

Iedereen heeft recht op betaalbare psychologische hulp. De wettelijke ziekteverzekering voorziet o.a. een volledige of gedeeltelijke terugbetaling van eerstelijns psychologische zorg bij een geconventioneerd klinisch psycholoog of orthopedagoog, voor groeps- of individuele sessies. Als de wettelijke ziekteverzekering niet tussenkomt, zorgt Helan voor een tegemoetkoming van €10 per sessie voor maximum 12 sessies per jaar. Dit geldt voor kinderen, jongeren en volwassenen. Zodat psychologische hulp toegankelijker wordt. Gratis tools, informatie en webinars voor mensen die mentale pijn hebben of mensen die dicht bij zo iemand staan, vind je op www.helan.be/jelle 

mentale pijn

Helan wil mentale pijn zichtbaar en bespreekbaar maken. Durf te praten. Durf hulp te vragen.

Via AI brachten we Jelle (29), die z’n hele jeugd mentale gezondheidsproblemen had, in contact met zijn jongere zelf.

Bekijk de video

Wat zou jij je jongere zelf willen zeggen?

Bekijk de campagne

Deel dit artikel

Verder lezen

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

13 juli
Blog

De sociale kaart: vind online hulpverlening op maat

Op zoek naar een ergotherapeut bij jou in de buurt? Of vind je geen centrum voor kortverblijf? Dan kan je terecht op www.desocialekaart.be, een gerichte zoekmotor voor al je hulpvragen rond gezondheidszorg en welzijn. Heel handig voor zowel patiënten als zorgverleners.