News

Meer gevallen van knokkelkoorts (dengue) in Europa

Het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) waarschuwt dat er meer gevallen uitbreken van knokkelkoorts (dengue), verspreid door tropische muggen. Door de mildere winters en warmere zomers vestigen die muggensoorten zich ook bij ons. Wie deze zomer een verre reis maakt, neemt best zijn voorzorgen.

Maak je deze zomer een verre reis? Controleer dan voor je vertrekt of je bestemming in een risicogebied voor knokkelkoorts (dengue) ligt. Dit kan eenvoudig via de website wanda.be. En neem -waar nodig- voorzorgen door een muggenwerend product te gebruiken of lichaamsbedekkende kledij te dragen overdag.

Voorzorgsmaatregelen

In Midden- en Zuid-Amerika en in bepaalde landen in Azië is het aantal gevallen van knokkelkoorts de afgelopen maanden sterk toegenomen. Reizigers naar deze gebieden worden geadviseerd om zich goed te beschermen tegen muggenbeten door muggenwerende spray te gebruiken en door het dragen van kleding met lange mouwen en pijpen. Dengue wordt overgedragen door besmette tijgermuggen, die vooral overdag actief zijn. Het Departement Zorg benadrukt het belang van voorzorgsmaatregelen voor reizigers en inwoners om de verspreiding van dengue en de tijgermug te beperken:

  • Draag kleding die armen, benen en voeten bedekken of met insecticide geïmpregneerde kledij
  • Smeer alle niet-bedekte lichaamsdelen in met een insectenspray
  • Gebruik muggengaas voor ramen en verluchtingsgaten
  • Gebruik airconditioning in je kamer, door de lage temperatuur verminder je de kans op muggenbeten 
  • Slaap onder een geïmpregneerd muskietennet en stop de randen onder de matras in 

Symptomen

Koorts, hoofdpijn, gewrichtspijnen, spierpijnen en huiduitslag zijn de belangrijkse symptomen. Bij het optreden van deze symptomen is het belangrijk om een arts te raadplegen en jouw reisgeschiedenis te vermelden. In België is het aantal meldingen van dengue bij terugkerende reizigers dit jaar hoger dan ooit tevoren. Alleen al in 2024 rapporteerde het Nationaal Referentiecentrum voor Muggenziekten (ITG) 185 geïmporteerde gevallen. Ter vergelijking: in de jaren 2017 tot 2023 schommelde dit aantal tussen 80 en 220 gevallen per jaar.

Om de vestiging van de tijgermug in onze regio zo lang mogelijk tegen te houden, is waakzaamheid geboden. Wie met de auto terugkeert van een reis naar Zuid-Europa, wordt geadviseerd te controleren of er geen tijgermuggen meereizen in de auto. Snelwegparkings zijn belangrijke locaties geworden waarlangs tijgermuggen binnengebracht kunnen worden.

Deel dit artikel

Verder lezen

13 november
Blog

7.000 zieke leerlingen verbonden met hun klas: 20 jaar Bednet

Bednet, de organisatie die gratis online afstandsonderwijs organiseert voor zieke leerlingen, bestaat dit jaar 20 jaar. Doorheen die jaren heeft de organisatie meer dan 7.000 scholieren ondersteund en verbonden met hun klas.

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.