Eerste resultaten van immunisering tegen RSV zeer bemoedigend: ziekenhuisopnames jonge kinderen sterk gedaald.
Sinds juni 2024 wordt in ons land de immunisering van jonge kinderen tegen RSV met het middel nirsevimab terugbetaald. Uit een voorlopige analyse blijkt die strategie succesvol: het aantal jonge kinderen dat voor RSV gehospitaliseerd moest worden, daalde tijdens de piek van de laatste RSV-epidemie met 35 procent. Kinderen die nirsevimab kregen en toch gehospitaliseerd werden, waren bovendien veel minder ernstig ziek. Als meer kinderen geïmmuniseerd worden, kunnen die cijfers nog beter.
In België zijn er bij kinderen jonger dan vijf jaar elk jaar naar schatting meer dan 10.000 ziekenhuisopnames voor een RSV infectie. De druk op ziekenhuizen neemt altijd sterk toe tijdens de piek van de RSV-epidemie, vooral op kinderafdelingen en spoedafdelingen, die overbelast worden. Sinds juni 2024 is in België de immunisering met nirsevimab, een product met monoklonale antilichamen dat ook bekend is onder de merknaam Beyfortus, goedgekeurd en terugbetaald voor alle kinderen die geboren worden in de zes maanden voor het begin van of tijdens het RSV-seizoen. Sinds januari 2025 wordt ook de vaccinatie van zwangere vrouwen tegen RSV terugbetaald.
Dat zou het aantal ernstige RSV-infecties van jonge kinderen en de druk op de ziekenhuizen moeten doen dalen. De impact van nirsevimab op de opnames van kinderen met RSV in ziekenhuizen wordt daarom geëvalueerd in een nationale studie, die gegevens van Sciensano en van de Belgische Pediatrische RSV Studie Groep combineert. De eerste resultaten zijn zeer bemoedigend.
Minder ziekenhuisopnames
In het RSV-seizoen van 2024-2025 daalde het aantal pediatrische ziekenhuisopnames (kinderen van 0-4 jaar) op het moment van de RSV-piek met bijna 35% ten opzichte van vorig seizoen. Toen waren kinderen jonger dan zes maanden goed voor ongeveer 50% van de pediatrische RSV-ziekenhuisopnames, dit seizoen was dat nog maar 30%. Geïmmuniseerde kinderen die in het ziekenhuis werden opgenomen, hadden bovendien een minder ernstig ziekteprofiel dan niet-geïmmuniseerde kinderen.
De immunisering was dit seizoen nochtans nog niet optimaal: heel wat kinderen die geboren waren voor het begin van het RSV-seizoen, werden niet geïmmuniseerd. Als alle kinderen die in aanmerking komen nirsevimab zouden krijgen tijdens hun eerste RSV-seizoen, zou het aantal ziekenhuisopnames van kinderen (0-4 jaar) voor RSV naar schatting met nog 17% kunnen dalen.
Jaarlijkse epidemie van RSV
Deze cijfers zijn de resultaten van een voorlopig analyse, en moeten nog bevestigd worden met verdere analyses. De uiteindelijke resultaten kunnen dus nog enigszins wijzigen. Maar deze voorlopige cijfers liggen alvast in lijn met de resultaten van andere Europese landen, die al eerder soortgelijk onderzoek naar dit type immunisering deden.
België ziet elk jaar een epidemie van RSV, gewoonlijk in de winter. Het virus veroorzaakt een infectie van de luchtwegen. Het komt vooral voor bij zuigelingen, waar het bronchiolitis kan veroorzaken of de bron kan zijn van andere complicaties, zoals longontsteking of acute oorontsteking. Dit seizoen begon de RSV-epidemie in oktober 2024, met een piek eind november/begin december. Op dit moment dalen de cijfers snel, en naar verwachting zal de epidemie zeer binnenkort voorbij zijn.
Deel dit artikel
Verder lezen
Versterk je spieren op een gezonde manier
Het versterken van je spieren houdt je letterlijk en figuurlijk in balans, op elke leeftijd. Maar hoe pak je dat op een slimme manier aan?
Altijd positief of gelukkig zijn, is minder onschuldig dan je zou denken
Is altijd positief zijn echt de weg naar geluk? Of schuilt er een donkere kant achter die constante vrolijkheid? Psycholoog Cedric Arijs onthult hoe toxische positiviteit ons juist kan belemmeren.
Deconnecteren kan je leren
Dagelijks bewust deconnecteren is de beste remedie tegen chronische werkstress. Inge Declercq, neurologe en slaap- en stressexperte, geeft ons tips om te deconnecteren
Smul jij van de hypes?
Eten zoals de oermensen. Alle koolhydraten schrappen. Geen dag zonder gojibessen. Ben jij nog mee met de hypes in voedingsland? En werken ze echt of is het flauwekul?