News

Bescherm jezelf (en je ongeboren baby) tegen hormoonverstoorders

Vandaag lanceert het FOD Gezondheidszorg een campagne over hormoonverstoorders, met een focus op zwangere vrouwen en vrouwen met een kinderwens. Volgens een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen heeft bijna de helft van de Belgen nooit van hormoonverstoorders gehoord. Ze zijn nochtans overal aanwezig in ons dagelijks leven kunnen nochtans een grote invloed hebben op onze gezondheid: daling van de vruchtbaarheid en een hoger risico op bepaalde ziektes zoals kanker en diabetes. 

Wat zijn hormoonverstoorders?  

Hormoonverstoorders zijn chemische stoffen die onze hormonen uit balans brengen. Ze zitten in dagelijkse producten, zoals verpakkingen, cosmeticaeten of speelgoed. Ze kunnen een impact hebben op onze gezondheid en het milieu. We ademen ze in en eten ze op. Of ze komen via de huid in ons lichaam terecht.

Hoe groter de hoeveelheden en hoe regelmatiger het contact, hoe groter de kans op schadelijke gezondheidseffecten. Het zijn vooral zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden en jonge kinderen die kwetsbaar zijn voor deze stoffen want hormonen zijn cruciaal voor de ontwikkeling op die leeftijd.   

Wat zijn de gezondheids- en milieurisico’s?   

Hormoonverstoorders kunnen een aanzienlijke invloed hebben op onze gezondheid en kunnen veel ziektes veroorzaken:

  • vruchtbaarheidsproblemen
  • groeistoornissen
  • hersenontwikkelingsstoornissen
  • autisme
  • zwaarlijvigheid
  • diabetes
  • verschillende vormen van kanker
  • hart- en vaatziekten
  • schildklierproblemen
  • endometriose

Ook ons milieu wordt verontreinigd door deze chemische stoffen. Diverse diersoorten lijden ernstig onder de gevolgen van hormoonverstoorders vanwege de vervuiling van hun leefomgeving. Deze blootstelling beïnvloedt hun gezondheid en overlevingskansen, wat zich uit in verminderde vruchtbaarheid, misvormingen, ontwikkelingsproblemen en geslachtsveranderingen, en leidt tot een afname van bepaalde dierenpopulaties.  

Nationale campagne rond hormoonverstoorders  

De campagne heeft als doel de bevolking op transparante wijze te informeren over de risico’s verbonden aan de blootstelling aan hormoonverstoorders en over hoe ze die kan vermijden in het dagelijks leven met initiatieven rond bewustmaking, wetgeving en onderzoek.   

10 tips voor een gezonde zwangerschap:  

  • Was of schil je groenten en fruit om vervuilende stoffen te beperken 
  • Vermijd pesticiden in je tuin of huis
  • Was je nieuwe kleren en die van je baby voor ze te dragen. Textiel (kleding, gordijnen, vaatdoeken, enz.) zijn vaak behandeld met potentieel gevaarlijke stoffen 
  • Vermijd het gebruik van parfumverspreiders of kamerparfums; zij kunnen schadelijke stoffen bevatten. Als er een onaangename geur hangt, verlucht dan de kamer   
  • Beperk het gebruik van schoonheidsproducten of verzorgingsproducten, vooral die producten die op je huid, nagels en haar blijven zitten (bodylotion, nagellak, haarverf, enz.). Deze producten kunnen hormoonverstoorders bevatten. Ga voor neutrale, plantaardige oliën zoals amandelolie om zwangerschapsstriemen te beperken.   
  • Verlucht je huis twee keer per dag gedurende een kwartier, zelfs in de winter, om mogelijk gevaarlijke stoffen te verwijderen. Deze stoffen komen van schoonmaakproducten, parfums, lijmen, nieuwe meubels, stof, enz. Het is belangrijk om de binnenlucht te verversen, die vaak meer vervuild is dan de buitenlucht.   
  • Maak je huis schoon met eenvoudige producten; vermijd het gebruik van ontsmettende producten (met ‘antivirus’ of ‘werkzaam tegen bacteriën’, … op het etiket). Kies bij voorkeur poetsproducten met het EU Ecolabel; deze bevatten minder gevaarlijke stoffen. Stof regelmatig af met een vochtige doek.   
  • Vraag om hulp als je de babykamer moet inrichten of verven. Kies bij voorkeur verf met het EU Ecolabel, verlucht de kamer goed en plan de werken ruim voor de komst van je baby.   
  • Vermijd opwarmen van voedsel in plastic; geef de voorkeur aan een glazen kom of bord. Wanneer plastic opwarmt, komen er stoffen vrij die gevaarlijk kunnen zijn voor je gezondheid of die van je baby.    
  • Vermijd het gebruik van pannen of kookgerei met een beschadigde anti-aanbaklaag; schadelijke stoffen kunnen dan in je voedsel terecht komen.   

Wil je alles weten over hormoonverstoorders? Neem dan zeker een kijkje op de campagnewebsite.  

Tip: de app Scan4Chem maakt het gemakkelijk om de aanwezigheid van hormoonverstoorders in consumentenartikelen na te gaan. Door de barcode van het product te scannen weet je meteen of het product in orde is qua samenstelling.

Deel dit artikel

Verder lezen

13 november
Blog

7.000 zieke leerlingen verbonden met hun klas: 20 jaar Bednet

Bednet, de organisatie die gratis online afstandsonderwijs organiseert voor zieke leerlingen, bestaat dit jaar 20 jaar. Doorheen die jaren heeft de organisatie meer dan 7.000 scholieren ondersteund en verbonden met hun klas.

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.