HIV-diagnoses blijven stijgen in België
In 2023 kregen 665 personen een hiv-diagnose in België. Dat is een stijging van 13% ten opzichte van 2022. Het aantal hiv-diagnoses stijgt voor het derde jaar op rij. Daarmee komt een einde aan de dalende trend die jarenlang aanhield. Zo blijkt uit onderzoek van Sciensano.
Het aantal diagnoses steeg in 2023 in alle bevolkingsgroepen, met een opvallende toename bij Belgische mannen die seks hebben met mannen, en heteroseksuele mannen en vrouwen van zowel Belgische als niet-Belgische afkomst.
De grootste toename werd gezien in de leeftijdsgroepen 30-49 jaar en 60-plus.
Preventie blijft cruciaal
Sciensano wijt de stijging aan verschillende factoren die de effectiviteit van hiv-preventie ondermijnen. Sommige mensen zijn zich niet bewust van het risico en nemen daardoor geen voorzorgsmaatregelen meer. Ook daalt het gebruik van condooms.
Na jaren van daling in het aantal hiv-diagnoses tonen de meest recente cijfers een zorgwekkende omslag. Dit onderstreept dat de hiv-epidemie in België niet onder controle is en dat aanvullende inspanningen noodzakelijk zijn.
Voorlichting blijft cruciaal, dat zegt Sciensano-onderzoeker Jessika Deblonde. “We moeten ook verder kijken dan de traditionele risicogroepen.”
Ook Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, benadrukt dat België alle middelen heeft om de problematiek aan te pakken, maar dat de uitdaging ligt in het toegankelijk maken van preventie en zorg voor alle doelgroepen.
Deel dit artikel
Verder lezen
Wanneer wordt verlangen een verslaving?
Al eeuwen verlangen mensen naar middelen die een ontspannend effect hebben. Maar achter dat verlangen schuilt vaak een biologische kwetsbaarheid die niet zonder gevaar is: verslaving. Wanneer wordt een gewoonte een verslaving? En hoe kom je er weer uit? Verslavingsdeskundige Paul Van Deun legt het uit.
Waarom ons vet niet de vijand is
Vroeger was vet een voordeel, nodig om te overleven. Vandaag is het een scheldwoord. We verafschuwen het en vechten ertegen. Niet helemaal terecht, zegt obesitasexpert Yves Van Nieuwenhove. Vet is niet de vijand, maar een onmisbaar orgaan in ons lichaam. Hoog tijd om onze kijk op die gevreesde vetcellen te herzien.
Schaamteloos naar de seksuoloog in vijf stappen
Seks is de normaalste zaak van de wereld. Toch gaat het niet altijd vanzelf. En erover praten zorgt vaak voor schaamrood op de kaken. Gelukkig vinden steeds meer mensen de weg naar de seksuoloog. Maar wat doet die precies? Hoe legt sekstherapie de vinger op de gevoelige plek? We leiden je in vijf stappen naar een bevredigend antwoord.
Polyfarmacie bij ouderen
Naarmate we ouder worden, stapelt de medicatie zich vaak op. Voor de bloeddruk, tegen de pijn, voor een betere nachtrust… Maar het dagelijks slikken van vijf of meer verschillende geneesmiddelen is niet zonder gevaar. Aan polyfarmacie zijn verschillende risico’s verbonden. Weet jij hoe je ermee omgaat?