News

Gezondheidszorg 2025: wat verandert er voor jou?

In 2025 verandert er heel wat. Van een nieuwe screening naar baarmoederhalskanker tot een uitgebreider rookverbod. Ook jouw Helan-voordelen blijven groeien in 2025. We lijsten de belangrijkste wijzigingen voor je op.


1. Verbod om ereloonsupplementen te factureren aan VT-patiënten

Vanaf 1 januari 2025 mogen artsen en tandartsen geen ereloonsupplementen meer aanrekenen aan rechthebbenden op de verhoogde tegemoetkoming (VT) aan wie het statuut automatisch wordt toegekend. Het gaat om personen die een leefloon, de inkomensgarantie voor ouderen, bejaardenhulp of uitkeringen voor gehandicapten ontvangen. 

Deze maatregel heeft tot doel de kosten voor geneeskundige verzorging te beheersen en ervoor te zorgen dat ze niet stijgen voor verzekerden die zich in een precaire sociaaleconomische situatie bevinden.

Heb jij het VT-statuut? Neem contact op met je ziekenfonds om te weten of deze maatregel een impact zal hebben op je medische kosten. 

2. Terugbetaling van tandheelkundige zorg

Vanaf 2025 moeten patiënten elk jaar naar de tandarts gaan als ze de voordeligere terugbetaling van de kosten voor mondzorg willen blijven genieten. Tijdens de pandemie (tot eind 2024) werd deze frequentie tijdelijk verhoogd naar elke twee jaar. Dat betekent dat voor 2025 alleen tandzorg die vanaf 2024 wordt terugbetaald, in aanmerking wordt genomen.

Het mondzorgtraject is van toepassing op alle tandzorg, behalve:

  • bepaalde tandheelkundige raadplegingen
  • preventieve verzorging
  • orthodontie
  • parodontologie
  • bepaalde radiografieën
  • ereloonsupplementen voor rechthebbenden op de verhoogde tegemoetkoming

3. Opsporing van baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is wereldwijd een van de meest voorkomende kankers bij vrouwen. Regelmatige screening kan het risico op de ontwikkeling van een invasieve kanker echter verminderen. 

Vanaf 1 januari 2025 wordt het screeningsprogramma in België, dat zich richt op vrouwen van 25 tot 64 jaar, gewijzigd. De test voor de opsporing van het humaan papillomavirus (HPV) wordt het voornaamste screeningonderzoek voor baarmoederhalskanker bij vrouwen van 30 tot 64 jaar. 

  • Vrouwen van 30 tot 64 jaar worden opgeroepen om om de 5 jaar een uitstrijkje van de baarmoederhals te laten nemen. Het uitstrijkje wordt op dezelfde manier als voorheen genomen door de arts (huisarts of gynaecoloog). In het laboratorium verloopt het proces evenwel anders: het uitstrijkje wordt voortaan onderzocht om de aanwezigheid van hoog-risico HPV te detecteren.
  • Voor de vrouwen van 25 tot 29 jaar verandert er niets: zij worden aangeraden om de 3 jaar een uitstrijkje te laten nemen. 

In geval van klinische symptomen, en voor personen die een hoog risico lopen, kunnen er nog steeds tests uitgevoerd worden buiten het screeningsprotocol om. Personen die een hoog risico lopen, zullen trouwens een hogere terugbetaling genieten. In geval van een verhoogd risico of klinische symptomen moet de behandelend arts geïnformeerd worden.

Lees meer over de nieuwe screening

4. Administratieve vereenvoudiging van vervoerskosten voor kankerpatiënten en dialysepatiënten

Vanaf 1 april 2025 wordt de terugbetaling van vervoerskosten voor ambulante patiënten die een dialyse- of oncologische behandeling volgen vereenvoudigd door een automatisering.

De patiënt moet geen formulier meer invullen bij zijn ziekenfonds voor de terugbetaling, alles gebeurt automatisch. Bepaalde modaliteiten zijn aangepast, namelijk:

  • Wijze van vervoer: terugbetaling van € 0,34 per km (ongeacht het vervoersmiddel), voor individueel vervoer en volgens de kortste werkelijke afstand tussen de officiële woonplaats en de plaats van verzorging
  • Berekening van de afstanden: gebaseerd op de kortste weg via een digitale tool
  • Terugbetalingstermijn: automatische betaling binnen 30 dagen na ontvangst van de ziekenhuisfacturen 

5. Rookverbod op meer plaatsen

Vanaf 1 januari 2025 wordt een rookverbod toegepast op vele plekken, vooral waar kinderen en jongeren samenkomen. Roken wordt verboden binnen een straal van 10 meter van de ingangen en uitgangen van zorg-, onthaal- en onderwijsinstellingen en openbare bibliotheken.

Deze maatregel komt bovenop de maatregelen die al ingevoerd zijn om de strijd tegen roken op te voeren. Roken is immers de belangrijkste vermijdbare oorzaak van kanker in België, en 300.000 Belgen lijden aan chronische ziekten die verband houden met roken.

6. Maandelijkse betaling van geboorteverlof

Vanaf 1 januari 2025 wordt de uitkering voor geboorteverlof maandelijks betaald door je ziekenfonds, in plaats van in één keer aan het einde van de verlofperiode.

Deze wijziging maakt het makkelijker voor vaders en co-ouders om het verlof volledig op te nemen en vermindert de financiële beperkingen tijdens deze belangrijke periode in hun leven.

Sinds 2023 kan dit verlof van 20 dagen worden opgenomen over een periode van 4 maanden na de geboorte. Vanaf nu zullen werkgevers het saldo van de opgenomen dagen elke maand melden aan het ziekenfonds, dat de overeenkomstige betalingen zal uitvoeren. Neem voor meer informatie contact op met je ziekenfonds.

7. Uitbreiding van transgenderzorg met 4 nieuwe centra

De bestaande conventie voor transgenderzorg met UZ Gent en CHU Liège wordt uitgebreid naar vier extra centra:

  • Ziekenhuis Oost-Limburg (Genk)
  • VITAZ (Sint-Niklaas)
  • Ziekenhuis aan de Stroom (Antwerpen)
  • Hôpital Erasme (Brussel)

Deze uitbreiding is gericht op het verbeteren van de toegankelijkheid voor psychosociale en medische hulp rond genderidentiteit en genderexpressie.

Deze personen kunnen voortaan sneller geholpen worden dankzij het grotere aanbod. De nieuwe centra hebben reeds expertise opgebouwd en bieden nu ook terugbetaalde zorg aan. Dit is een belangrijke stap om financiële drempels te verlagen en de zorg breder toegankelijk te maken.  

8. Uitbreiding zorgtraject voor kinderen en jongeren met een eetstoornis 

Het zorgtraject eetstoornissen voor kinderen en jongeren tot 23 jaar wordt in 2025 uitgebreid. Momenteel omvat dit traject begeleiding door een arts, tot 15 sessies bij een gespecialiseerde diëtist, een aanbod bij de eerstelijnspsychologen en ondersteuning voor die zorgverstrekkers door multidisciplinaire teams.

Nieuw in het aanbod is de selectie van referentiecentra die gespecialiseerde zorg voor eetstoornissen bieden. Deze centra beschikken eveneens over multidisciplinaire support teams voor complexe situaties.

Daarnaast wordt deeltijdbehandeling uitgerold, waarbinnen ook multi-family therapie zal aangeboden worden, een therapievorm waarbij gezinnen in groep  ondersteuning krijgen. Deze behandeling kan ook als onderdeel van een opname dienen om een vlotte terugkeer naar huis te faciliteren.

9. Jouw Helan-voordelen in 2025

In 2025 worden de voordelen verder uitgebreid. Voor een ledenbijdrage van 10,30 euro per maand kunnen wij jou als klant van Helan Ziekenfonds een sterk pakket aan voordelen blijven aanbieden.

Jaarlijks nemen wij onze voordelen onder de loep en kijken we waar de wettelijke verzekering nog onvoldoende tussenkomt. Zo steunen we jou om bewust te kiezen voor je gezondheid, met voordelen waar je echt iets aan hebt.

Ons voordelenpakket groeit:

  • Tot 50 euro voor lidgeld sportclub of jeugdbeweging
  • Gratis Heyo-kamp voor 3, 6 en 9-jarigen
  • Een geschenk t.w.v. 50 euro voor erkende mantelzorgers
  • Tot 300 euro voor een genetische dragerschapsscreening
  • Tot 30% korting op Heyo Vakantiekampen
  • Tot 30 euro voor foliumzuur

Ontdek alle voordelen in 2025

Deel dit artikel

Verder lezen

03 december
News

Jeugd in België haalt beweegrichtlijnen steeds minder

10 jaar geleden bewogen kinderen meer dan nu. Dat blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling van Sciensano, waarbij de lichaamsbeweging en het sedentair gedrag van de Belgische populatie in 2022-2023 werd bevraagd en gemeten. Slechts 31% van de kinderen van 3 tot 9 jaar bewegen voldoende, bij de adolescenten zelfs maar 19%. Nochtans gaan 46% van de kinderen van 3 tot 9 jaar en 41% van de adolescenten te voet, met de fiets of met de step naar school. Bovendien zitten ze ook een uur minder tegenover de vorige bevraging in 2014-2015.

10 december
News

Nieuwe regeling voor baarmoederhalskankerscreening vanaf 1 januari 2025

Baarmoederhalskanker is een van de meest voorkomende kankers bij vrouwen wereldwijd. Dankzij regelmatige screening kunnen afwijkende cellen vroegtijdig worden opgespoord, nog voordat ze zich tot kanker ontwikkelen. Vanaf 1 januari 2025 wordt het screeningsprogramma in België vernieuwd om nog meer vrouwen te beschermen. Wat verandert er precies, en waarom is deze nieuwe aanpak zo belangrijk?

Blog

Altijd positief of gelukkig zijn, is minder onschuldig dan je zou denken

Is altijd positief zijn echt de weg naar geluk? Of schuilt er een donkere kant achter die constante vrolijkheid? Psycholoog Cedric Arijs onthult hoe toxische positiviteit ons juist kan belemmeren.

12 december
News

Check je huid, ook in de herfst-en wintermaanden

Vlamingen controleren huid 70% minder tijdens de wintermaanden. Dermatoloog benadrukt waarom je je huid ook in de winter goed in het oog moet houden.