Het gevaar van huishoudmiddelen is vaak onbekend
Lijmen, javel en ontsmettingsmiddel zijn producten die je misschien thuis hebt staan en dagelijks gebruikt. Ooit het etiket ervan gelezen? Het Antigifcentrum nam een enquête af en wil gebruikers bewust maken van de gevaren, die weliswaar vermeld staan op het etiket.
We gaan er snel van uit dat producten zoals schoonmaak- en wasmiddelen amper gevaarlijk zijn omdat ze vrijwel overal aangekocht kunnen worden, maar de realiteit is anders. Elk jaar gebeuren er in België meer dan 10.000 ongevallen met huishoudproducten. Ongevallen die vermeden kunnen worden als we de etiketten zouden lezen. Die bevatten belangrijke informatie.
Maar wat weten mensen echt over het gebruik van ontsmettingsmiddelen? Uit een enquête van het Antigifcentrum blijkt dat de Belg eigenlijk maar weinig weet over ontsmettingsmiddelen en ze daardoor vaak fout gebruikt.
Het belang van etiketten
Uit de enquête van het Antigifcentrum blijkt dat Belgen geen etiketten lezen. Ze vinden de tekst te moeilijk, te klein of begrijpen de informatie niet. Anderen kiezen er ook bewust voor om het etiket niet te lezen, omdat zij het product kennen. En toch… worden sommige producten niet goed gebruikt.
Bij ontsmettingsmiddelen voor persoonlijke hygiëne, bijvoorbeeld, zijn veel mensen niet op de hoogte van de gebruiksaanwijzingen voor de nodige contacttijd voor een doeltreffende werking.
Of zijn er mensen die denken dat ontsmettingsmiddelen een reinigende werking hebben, wat ook niet het geval is. Of is het mengen van twee producten een gewoonte, terwijl de werking van beiden kan verminderen. Redenen genoeg om etiketten wel te lezen.
Ongevallen vermijden
Meer dan 30 ongevallen per dag, die op een of ander manier vermeden kunnen worden.
Hier zijn enkele tips:
Meer informatie of tips over het gebruik van chemische huishoudproducten vind je hier: Lezen voor gebruik kan levens redden.
Deel dit artikel
Verder lezen
7.000 zieke leerlingen verbonden met hun klas: 20 jaar Bednet
Bednet, de organisatie die gratis online afstandsonderwijs organiseert voor zieke leerlingen, bestaat dit jaar 20 jaar. Doorheen die jaren heeft de organisatie meer dan 7.000 scholieren ondersteund en verbonden met hun klas.
‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie
Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.
Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee
Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.
Op een gezond nieuw jaar
2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.