Geneesmiddelenvoorschriften zijn voortaan 3 maanden geldig
Vanaf 1 november 2019 heb je 3 maanden tijd om je geneesmiddel af te halen bij je apotheker. Tenzij je arts een andere geldigheidsduur vermeldt. Die precieze duur van je voorschrift zorgt voor meer duidelijkheid en verhoogt ook de zorgkwaliteit.
Duidelijker en transparanter
Op dit moment kan je apotheker een voorgeschreven geneesmiddel onbeperkt in de tijd afleveren. Maar de terugbetaling is enkel mogelijk tot 3 maanden na de voorschrijfdatum. Niet bepaald duidelijk en daarom komt er vanaf 1 november een nieuwe geldigheidsduur van 3 maanden voor geneesmiddelenvoorschriften. Kortom, om het geneesmiddel zelf én de terugbetaling te krijgen, moet je je geneesmiddel binnen de 3 maanden na de voorschrijfdatum gaan afhalen bij de apotheker.
Een concreet voorbeeld: je huisarts schrijft een geneesmiddel voor op 10 november 2019. Je moet ten laatste op 9 februari 2020 bij je apotheker langs om het geneesmiddel en de terugbetaling te kunnen krijgen.
Hogere zorgkwaliteit
Deze nieuwe maatregel verhoogt ook de zorgkwaliteit. Want je arts schrijft natuurlijk een geneesmiddel voor, rekening houdend met je gezondheidstoestand op dat moment en met de bedoeling dat je het binnen een bepaalde termijn gaat afhalen. Bovendien kan je arts altijd voor een kortere of langere geldigheidsdatum kiezen, afhankelijk van je gezondheidsprobleem. Als het om een antibioticum gaat dat je snel moet nemen, kan hij of zij bv. de geldigheidsduur beperken tot 1 à 2 weken. Deze maatregel kadert ook in de overgang naar het elektronische geneesmiddelenvoorschrift, dat verplicht zal zijn vanaf 1 januari 2020.
Meer info
Neem een kijkje op de site van het RIZIV.
Deel dit artikel
Verder lezen
7.000 zieke leerlingen verbonden met hun klas: 20 jaar Bednet
Bednet, de organisatie die gratis online afstandsonderwijs organiseert voor zieke leerlingen, bestaat dit jaar 20 jaar. Doorheen die jaren heeft de organisatie meer dan 7.000 scholieren ondersteund en verbonden met hun klas.
‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie
Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.
Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee
Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.
Op een gezond nieuw jaar
2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.