Vaker naar de dokter door fijn stof in de lucht
Een nieuwe studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, waaronder Helan Onafhankelijk Ziekenfonds, toont aan dat we vaker naar de dokter gaan naarmate er meer fijn stof in de lucht is. Het is dus hoog tijd om de fijnstofvervuiling aan te pakken, niet alleen voor onze gezondheid, maar ook om de kosten voor de ziekteverzekering naar beneden te krijgen.
Luchtverontreiniging vormt het grootste milieugezondheidsrisico voor de Europese bevolking. In 2021 bracht de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) de toegelaten norm voor fijnstofvervuiling dan ook terug van 10 naar 5 microgram per kubieke meter. Maar volgens de huidige politieke ambities zou Europa deze normen pas tegen 2050 willen behalen. Op woensdag 13 september stemt het Europees Parlement over een herziening van de Europese normen, die sinds 2008 niet meer aangepast werden. We zien dit als het aangewezen moment om de impact van fijn stof op onze samenleving onder de aandacht te brengen. Wachten tot 2050 om actie te ondernemen, is geen optie.
Minder doktersbezoeken bij dalende fijnstofwaarden en boomrijke wijken
De recente studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, in samenwerking met onderzoekers verbonden aan KU Leuven, UHasselt en de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL), toont aan dat we minder vaak naar de dokter gaan als de fijnstofwaarden dalen. Maar naast fijnstofvervuiling is er nog een belangrijke factor die de volksgezondheid beïnvloedt: de aanwezigheid van groene ruimte. Wie in een wijk woont met meer dan 30% boombedekking, gaat minder naar de dokter.
Vermijdbare kosten voor de ziekteverzekering
Werken aan een betere luchtkwaliteit is niet alleen goed voor de volksgezondheid, maar ook voor de financiële duurzaamheid van de ziekte- en invaliditeitsverzekering.
Christian Horemans, expert milieu en gezondheid bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen: “De herziening van de Europese normen voor luchtkwaliteit is een enorme opportuniteit om onze gezondheid te beschermen. Een versnelde verwezenlijking van de nieuwe WHO-normen tegen 2030 moet nagestreefd worden. Hopelijk zal dit ook de mening zijn van het Europese Parlement op 13 september. Meer ambitie tonen dan de huidige deadline van 2050, is absoluut noodzakelijk. De impact op de samenleving is te groot om nog 27 jaar te wachten.”
Lees meer over deze studie op de website van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.
Deel dit artikel
Verder lezen
7.000 zieke leerlingen verbonden met hun klas: 20 jaar Bednet
Bednet, de organisatie die gratis online afstandsonderwijs organiseert voor zieke leerlingen, bestaat dit jaar 20 jaar. Doorheen die jaren heeft de organisatie meer dan 7.000 scholieren ondersteund en verbonden met hun klas.
‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie
Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.
Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee
Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.
Op een gezond nieuw jaar
2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.