Bijna 70% van de mensen met een hartritmestoornis voelt geen symptomen
Bijna 7 op de 10 mensen met een urgente hartritmestoornis voelen geen symptomen, terwijl ze wel een groot risico lopen. Dit blijkt uit een analyse van Helan Onafhankelijk ziekenfonds en FibriCheck naar aanleiding van De Dag van het Hart op 29 september.
Hartritmestoornissen zoals voorkamerfibrillatie verhogen het risico op een beroerte of hartfalen. Vooral bij ouderen is het risico groter: volgens de Europese Vereniging voor Cardiologie heeft één op de drie 55-plussers kans op een hartritmestoornis.
Een verborgen gevaar
Ondanks dat hartritmestoornissen vaak voorkomen, merkt een groot deel van de mensen niet dat ze ermee te maken hebben. In de afgelopen twee jaar werden er meer dan 400.000 metingen uitgevoerd om hartritmestoornissen te detecteren. Uit de analyse van Helan Onafhankelijk Ziekenfonds en FibriCheck (een medische app waarmee je zelf je hartritme en hartslag kan meten) blijkt dat van de 16.419 unieke gebruikers zo’n 1.047 personen (6,38%) een meetresultaat kregen waarbij er actie vereist is. Het meest opvallende is dat 723 personen (69%) geen symptomen voelden, ondanks de ernst van hun meting. Dit betekent dat bijna 7 op de 10 mensen met een urgente hartritmestoornis zich niet bewust waren van hun aandoening en de mogelijke complicaties. In totaal werden er de afgelopen twee jaar 427.831 metingen geregistreerd bij leden van Helan via FibriCheck, waarvan 91% van de gebruikers 40+ jaar is.
Deze cijfers benadrukken het belang van regelmatig je hartritme te controleren, ook als je niets ongewoons voelt. Hartritmestoornissen zoals voorkamerfibrillatie (VKF), waarbij het hart onregelmatig en vaak te snel klopt, vergroten de kans op een beroerte tot wel vijf keer.
“Veel mensen voelen geen symptomen en dat maakt het net zo belangrijk om hartritmestoornissen tijdig op te sporen en te behandelen. Door vroege detectie en goede opvolging kunnen we tot wel driekwart van de beroertes veroorzaakt door hartritmestoornissen voorkomen. Met FibriCheck helpen we onze leden om hun gezondheid beter te monitoren, zodat ze snel kunnen ingrijpen als dat nodig is,” zegt Lynn Pellens, expert gezondheidspromotie en preventie bij Helan. “Naast het detecteren van urgente gevallen, kunnen we ook leden geruststellen: zo registreerden we 58.123 normale metingen bij gebruikers die symptomen ervoeren maar gelukkig geen hartritmestoornis hadden.”
Hartritme controleren, altijd en overal
Met FibriCheck kunnen gebruikers zelfstandig hun hartritme en hartslag bijhouden om hartritmestoornissen vroegtijdig op te sporen. De app gebruikt “PPG” (fotoplethysmografie) technologie, waarbij je met de camera van je smartphone je hartritme kan meten in slechts één minuut. Na deze meting analyseert het medisch gecertificeerde AI-algoritme van FibriCheck je hartritme en krijg je meteen resultaat. Zo kunnen gebruikers altijd en overal hun hartritme controleren.
Helan Onafhankelijk ziekenfonds werkt sinds twee jaar samen met FibriCheck om hartritmestoornissen te meten en zo de gezondheid van hun leden te ondersteunen. “Bij Helan streven we naar toegankelijke gezondheidszorg en geloven we in het gebruik van technologie om onze leden te helpen hun gezondheid zelf in handen te nemen,” zegt Pellens. “Daarom werken we samen met apps zoals FibriCheck. Deze app laat onze leden eenvoudig en veilig hun hartritme controleren.”
Een waardevolle samenwerking “Hartritmestoornissen kunnen op elk moment optreden, vaak zonder symptomen. Voor velen is een beroerte het eerste signaal. Met FibriCheck willen we dat voor zijn. Regelmatige controle van het hartritme is cruciaal, vooral omdat hartritmestoornissen niet constant aanwezig zijn. Vroegtijdige detectie is daarom essentieel en we willen samen met Helan werken aan het toegankelijk maken van onze app voor meer mensen,” zegt Bieke Van Gorp, medeoprichter van FibriCheck.
Gratis FibriCheck
Bezorgd over de gezondheid van je hart? Als Helan-klant gebruik je gratis de FibriCheck-app.
Deel dit artikel
Verder lezen
Hoe kun je hart- en vaatziekten vermijden?
Tegen bepaalde risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals het verouderingsproces en erfelijke factoren, valt niks te beginnen. De meeste gevaren vallen echter wel te bestrijden, en dat met een gezonde levensstijl.
Het vrouwenhart klopt anders
Het hart van een man en dat van een vrouw lijken qua structuur en werking sterk op elkaar, maar toch zijn er wezenlijke verschillen. Symptomen van hartproblemen kunnen bijvoorbeeld helemaal anders zijn bij vrouwen. Meer uitleg door prof. Dr. Pedro Brugada, cardioloog in het UZ Brussel.
Hartpatiënt? Controleer je eigen hartritme met FibriCheck
FibriCheck is een medische app waarmee je als hartpatiënt je eigen hartritme opvolgt om mogelijke hartritmestoornissen te detecteren en op te volgen.
7.000 zieke leerlingen verbonden met hun klas: 20 jaar Bednet
Bednet, de organisatie die gratis online afstandsonderwijs organiseert voor zieke leerlingen, bestaat dit jaar 20 jaar. Doorheen die jaren heeft de organisatie meer dan 7.000 scholieren ondersteund en verbonden met hun klas.