Sinds januari 2025 worden extra kosten vergoed voor de aankoop van essentiële geneesmiddelen die niet meer beschikbaar zijn.
Vanaf 1 januari 2025 zullen patiënten die extra kosten betalen voor de import van bepaalde essentiële geneesmiddelen die niet beschikbaar zijn in België deze kost niet langer zelf hoeven te betalen. Deze kosten worden nu dus vergoed, en dat is goed nieuws voor onze leden in situaties van geneesmiddelentekorten.
Waarom deze verandering?
In de meeste gevallen, wanneer een geneesmiddel niet beschikbaar is, worden er in overleg met de behandelende arts of apotheker eenvoudige en passende oplossingen voor de situatie van de patiënt gevonden. In complexere gevallen moet de apotheker een geneesmiddel uit het buitenland importeren of vervangen door een niet-terugbetaald geneesmiddel, wat extra kosten met zich meebrengt. Tot nu toe betaalden de patiënten deze extra kosten uit eigen zak. Dankzij een nieuwe regelgeving en een systeem opgezet door de apotheken, de ziekenfondsen en het RIZIV, worden deze extra kosten nu vergoed.
Voor welke categorieën geneesmiddelen geldt dit?
Deze terugbetaling geldt alleen voor ‘essentiële’ terugbetaalbare geneesmiddelen die niet beschikbaar en die:
- Geïmporteerd moeten worden omdat ze niet kunnen worden vervangen door een beschikbaar alternatief in België.
- Alleen kunnen worden vervangen door een niet-terugbetaald geneesmiddel.
Een "essentieel" geneesmiddel is een geneesmiddel dat als onmisbaar wordt beschouwd, bedoeld voor dringende situaties waarin het ontbreken ervan de gezondheidstoestand van de patiënt ernstig zou kunnen verslechteren.
Waar kan je informatie vinden over de beschikbaarheid van de geneesmiddelen?
Is je geneesmiddel niet beschikbaar en wil je meer weten? Raadpleeg dan het platform FarmaStatus van het FAGG. Hier vind je informatie over de reden van de onbeschikbaarheid, wanneer het geneesmiddel naar verwachting weer beschikbaar zal zijn en de impact van het tekort: Farmastatus - De online applicatie over de beschikbaarheid van geneesmiddelen.
Een vraag?
Voor meer informatie over deze vergoeding, praat met je apotheker. Samen zorgen we ervoor dat geneesmiddelentekorten geen extra kosten voor je gezondheid met zich meebrengen.
Deel dit artikel
Verder lezen
7.000 zieke leerlingen verbonden met hun klas: 20 jaar Bednet
Bednet, de organisatie die gratis online afstandsonderwijs organiseert voor zieke leerlingen, bestaat dit jaar 20 jaar. Doorheen die jaren heeft de organisatie meer dan 7.000 scholieren ondersteund en verbonden met hun klas.
‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie
Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.
Op een gezond nieuw jaar
2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.
De sociale kaart: vind online hulpverlening op maat
Op zoek naar een ergotherapeut bij jou in de buurt? Of vind je geen centrum voor kortverblijf? Dan kan je terecht op www.desocialekaart.be, een gerichte zoekmotor voor al je hulpvragen rond gezondheidszorg en welzijn. Heel handig voor zowel patiënten als zorgverleners.