Erkenning van bekwame helper: een stap vooruit voor de zorggemeenschap
In juni 2023 werd een belangrijke stap gezet met een nieuwe wet rond bekwame helpers. Maar wat houdt dat nu in?
Wie kan een bekwame helper worden?
Elke persoon die tijdens het werk of bij een vrijwillige activiteit buiten een zorginstelling, wil zorgen voor personen die bepaalde verpleegkundige verzorging moeten krijgen, kan bekwame helper worden. Bijvoorbeeld:
Je mag niemand verplichten om bekwame helper te worden. Ook een arts of verpleegkundige is niet verplicht bepaalde handelingen te delegeren.
Voorwaarden
De patiënt:
De persoon die de zorg overdraagt:
De bekwame helper:
Twee soorten hulpverlening mogelijk
Dit wetsvoorstel maakt een onderscheid tussen twee soorten hulpverlening: na een korte instructie of na een opleiding, steeds op advies van de huisarts of verpleegkundige die instaat voor de opvolging van de patiënt.
Neem het geval van Leo, 6 jaar, die door zijn ADHD Rilatine moet innemen op vaste tijden: een leerkracht of een ander personeelslid van de school zal hem helpen, na een korte instructie.
Lea, 12 jaar, heeft een lichte motorische handicap en moet op gezette tijden een injectie krijgen: iemand van de naschoolse opvang of een begeleider van een vakantiekamp kan haar deze injectie geven, op voorwaarde dat ze een opleiding hebben gevolgd.
Op deze manier kan Lea het leven van een tiener leiden, na school met haar vriendjes spelen en deelnemen aan een kamp. Haar ouders profiteren mee van deze welkome onderbreking van hun ingewikkelde tijdsbesteding.
Wanneer een opleiding nodig is, wordt de toestemming gegeven aan één bij naam genoemde bekwame helper. Wanneer een korte instructie voldoende is, wordt de toestemming niet beperkt tot één bij naam genoemde bekwame.
De verpleegkundige of arts wijst echter altijd één patiënt aan voor wie deze toestemming geldt en beschrijft welk zorgplan en welke procedures moeten worden gevolgd. Er bestaat een lijst met toegelaten handelingen.
Deel dit artikel
Verder lezen
7.000 zieke leerlingen verbonden met hun klas: 20 jaar Bednet
Bednet, de organisatie die gratis online afstandsonderwijs organiseert voor zieke leerlingen, bestaat dit jaar 20 jaar. Doorheen die jaren heeft de organisatie meer dan 7.000 scholieren ondersteund en verbonden met hun klas.
‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie
Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.
Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee
Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.
Op een gezond nieuw jaar
2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.