News

Nieuwe regeling voor baarmoederhalskankerscreening vanaf 1 januari 2025

Baarmoederhalskanker is een van de meest voorkomende kankers bij vrouwen wereldwijd. Dankzij regelmatige screening kunnen afwijkende cellen vroegtijdig worden opgespoord, nog voordat ze zich tot kanker ontwikkelen. Vanaf 1 januari 2025 wordt het screeningsprogramma in België vernieuwd om nog meer vrouwen te beschermen. Wat verandert er precies, en waarom is deze nieuwe aanpak zo belangrijk?

Huidige aanpak

Het Vlaams Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker geeft vrouwen van 25 tot en met 64 jaar de kans om elke drie jaar een uitstrijkje (de ‘pap-test’) te laten nemen . Baarmoederhalskanker wordt momenteel opgespoord via een microscopisch onderzoek van dit uitstrijkje naar afwijkende cellen.

Deze ‘precancereuze cellen’ kunnen 10 tot 15 jaar vóór invasieve kankercellen worden, verschijnen. En deze zijn met een eenvoudige lokale behandeling vrijwel volledig te genezen.

Een vernieuwde aanpak

Vanaf 2025 wordt het bevolkingsonderzoek verbeterd met een nieuwe testmethode: de HPV-test. Deze test spoort het humaan papillomavirus (HPV) op, de belangrijkste veroorzaker van baarmoederhalskanker.

Wat verandert er vanaf 1 januari 2025?

  • Vrouwen van 30 tot 65 jaar ontvangen om de vijf jaar een uitnodiging voor een uitstrijkje. De afname van het uitstrijkje door de arts gebeurt op dezelfde wijze als voorheen. In het labo zal het uitstrijkje vanaf nu eerst onderzocht worden op de aanwezigheid van hoogrisico-HPV, via de HPV-test. Is dat het geval, dan wordt het uitstrijkje verder onderzocht op afwijkende cellen. Is dat niet het geval, dan is een uitstrijkje om de 5 jaar voldoende. Het risico op baarmoederhalskanker is dan zeer laag want de HPV test is héél erg gevoelig.
    Opgelet: de eerste maal dat je een uitstrijkje laat maken na 1/1/2025, doe je dat best nog eenmalig drie jaar na het vorige.
    Ter info: Voor de meeste vrouwen tussen 30 en 64 jaar is de HPV-test voldoende, en is co-testing van een uitstrijkje niet noodzakelijk. Co-testing brengt bovendien extra kosten met zich mee die volledig zelf gedragen moeten worden. Alleen op medisch advies kan co-testing in specifieke gevallen noodzakelijk zijn.

  • Vrouwen tussen 25 en 30 jaar blijven gebruik maken van het klassieke uitstrijkje (Pap-test) om de drie jaar, omdat HPV-infecties op jongere leeftijd vaak vanzelf verdwijnen. Zou er toch een afwijkend resultaat zijn, wordt de test gevolgd door een HPV-test, zoals dat vandaag al in België wordt aanbevolen.

Waarom screenen we vrouwen onder de 30 ook niet met de HPV-test?
Wanneer we bij vrouwen onder de 30 jaar eerst zouden testen op HPV, is de kans op het vinden van op HPV en licht afwijkende cellen groot. Maar bijna altijd ruimt het lichaam HPV zelf op bij jonge vrouwen.

Een te grote groep mensen zou onterecht behandeld worden of zich onnodig ongerust maken. Onder de 30 jaar zijn de nadelen van het opsporen van HPV dus groter dan de voordelen, als er geen afwijkende cellen zijn.

Wanneer kan ik gescreend worden?

Je ontvangt een uitnodiging van het Centrum van Kankeropsporing via My eBox of de post. eBox is een beveiligde elektronische brievenbus of een verzamelpunt waarin je al jouw overheidsdocumenten veilig digitaal kunt ontvangen, bewaren en beheren. Je kan je persoonlijke eBox activeren via het portaal www.mye-box.be.

Hoe voorkom je baarmoederhalskanker?

De Vlaamse overheid biedt het vaccin tegen het humaan papillomavirus gratis aan, aan alle meisjes en jongens in het eerste secundair onderwijs of overeenkomstige leeftijdsgroep in het buitengewoon onderwijs. Het volledig vaccin voor deze leeftijdsgroep bestaat uit twee inentingen in de loop van één schooljaar, met zes maanden tussen beide inentingen.

Veel baarmoederhalskankers kunnen vermeden worden door vaccinatie tegen het HPV. Dat komt doordat in de huidige vaccins meerdere types van het virus opgenomen zijn die verantwoordelijk zijn voor 70 tot 90% van alle baarmoederhalskankers.

De huidige HPV-vaccinatie beschermt dus tegen veel baarmoederhalskankers, maar niet tegen allemaal. Regelmatige screening blijft dus ook na vaccinatie aangewezen vanaf je 25ste.

Meer weten?

Bel gratis naar 0800 60160 of ga naar baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be Of raadpleeg je huisarts voor meer informatie over deze nieuwe regeling.

Deel dit artikel

Verder lezen

13 november
Blog

7.000 zieke leerlingen verbonden met hun klas: 20 jaar Bednet

Bednet, de organisatie die gratis online afstandsonderwijs organiseert voor zieke leerlingen, bestaat dit jaar 20 jaar. Doorheen die jaren heeft de organisatie meer dan 7.000 scholieren ondersteund en verbonden met hun klas.

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.