Gebruik antibiotica: te zwakke daling om doelstellingen te halen
Ondanks een geleidelijke afname van het antibioticagebruik tussen 2016 en 2024, blijft België een van de grootste gebruikers van antibiotica in Europa. Omdat antibioticaresistentie een grote uitdaging vormt voor de volksgezondheid, roepen de Onafhankelijke Ziekenfondsen, waaronder Helan in Vlaanderen, op tot extra inspanningen om de doelstellingen van, onder meer, het Belgische nationale One Health AMR- en het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE)-plan te halen. Van 18 tot 24 november is het Wereld Antimicrobiële Bewustwordingsweek, een kans om deze oproep tot meer bewustwording te versterken.
Antibioticaresistentie: een bedreiging voor de volksgezondheid
Volgens de OESO veroorzaakt antibioticaresistentie jaarlijks 79.000 doden, met in de lidstaten al 1 op de 5 infecties die resistent is tegen antibiotica. In België was in 2019 ongeveer 1 op de 11 infecties resistent, waarbij vooral kwetsbare groepen zoals ouderen en zeer jonge kinderen worden getroffen.
Zonder een efficiënte en globale actie kunnen simpele infecties onbehandelbaar worden en kunnen routineoperaties ingewikkeld worden door een gebrek aan infectiepreventie.
Analyse van antibioticagebruik in België: beperkte vooruitgang
Een analyse bij 2,3 miljoen leden van de 3 Onafhankelijke Ziekenfondsen, waartoe Helan behoort, toont aan dat het antibioticagebruik tussen juli 2016 en juni 2024 licht gedaald is, met een gemiddelde van 17,8 dagelijkse doses per 1.000 inwoners per dag.
Ondanks deze afname wijst dit cijfer op een heropleving in het gebruik na de COVID-19-pandemie, waardoor het antibioticagebruik opnieuw vergelijkbaar is met het niveau van vóór 2020.
We gingen ook na of de vooropgestelde doelen van het nationale One Health AMR & FKG-plan konden behaald worden. Tot op vandaag kon er slechts één doelstelling behaald worden, ondanks de pogingen om het ongepaste voorschrijven van antibiotica terug te dringen.
Een eerste doelstelling was de vermindering van het gebruik van quinolonen tot 5% van het totale volume gebruikte antibiotica. Quinolen, breed-spectrum antibiotica, zijn inzetbaar voor de behandeling van bepaalde ernstige infecties, maar intensief gebruik ervan verhoogt het risico op resistentie.
Deze doelstelling werd niet behaald: volgens het BELMAP-rapport blijft het aandeel quinolonen in het totale volume antibiotica (inclusief niet-vergoede) 7% in 2022, boven de beoogde drempel van 5%.
Een ander doel was de verhouding amoxicilline versus amoxicilline-clavulaanzuur naar 80/20 te verhogen. Amoxicilline alleen heeft de voorkeur als eerstelijn, omdat de toevoeging van clavulaanzuur het antibacteriële spectrum vergroot en zo het risico op resistentie verhoogt.
Dit doel is echter ook niet bereikt. In 2024 is de verhouding 55% enkel amoxicilline tegenover 45% voor de combinatie, en dus nog ver verwijderd van de oorspronkelijke doelstelling.
Een derde doel was om het gebruik van antibiotica in het algemeen te verlagen met 40% ten opzichte van 2019. Het verminderen van het totale gebruik zou helpen de effectiviteit van deze essentiële behandeling te behouden.
Helaas is ook dit doel niet bereikt. Na een tijdelijke daling tijdens de pandemie is het antibioticagebruik vanaf 2021 weer gestegen, en heeft het opnieuw niveaus bereikt die vergelijkbaar zijn met die van 2019.
Naast het verminderen van de hoeveelheden, voorzag het plan ook een matiging van het gebruik van tweedelijns antibiotica. Deze medicatie moet worden voorbehouden voor gevallen waarin standaardbehandelingen falen, om de blootstelling van bacteriën aan krachtige antibiotica te beperken en zo de opkomst van resistentie te vertragen.
Dit doel is ook niet bereikt. Tegenwoordig vertegenwoordigen tweedelijns antibiotica nog steeds ongeveer 47% van het totale gebruik, een hoog niveau dat wijst op een nog te frequente inzet van deze tweedelijns behandelingen.
Een doel is echter wel bereikt: het meerderheidsgebruik (65%) van de "Access"-categorie antibiotica van de WGO. Deze antibiotica, aanbevolen voor de behandeling van veelvoorkomende infecties, hebben een veilig profiel wat betreft resistentie.
In 2024 behoort 69% van de gebruikte antibiotica in België tot deze categorie, wat het oorspronkelijke doel overschrijdt en een positieve stap is naar een beter beheer van bacteriële resistentie.
Een verantwoord gebruik noodzakelijk
Om antibioticaresistentie tegen te gaan, is het cruciaal om:
Meer weten? Bezoek de website over antibiotica en antimicrobiële resistentie: www.praatoverantibiotica.be.
In België worden antibiotica te vaak voorgeschreven. Zo ontstaat antibioticaresistentie.
Deel dit artikel
Verder lezen
Wanneer wordt verlangen een verslaving?
Al eeuwen verlangen mensen naar middelen die een ontspannend effect hebben. Maar achter dat verlangen schuilt vaak een biologische kwetsbaarheid die niet zonder gevaar is: verslaving. Wanneer wordt een gewoonte een verslaving? En hoe kom je er weer uit? Verslavingsdeskundige Paul Van Deun legt het uit.
Waarom ons vet niet de vijand is
Vroeger was vet een voordeel, nodig om te overleven. Vandaag is het een scheldwoord. We verafschuwen het en vechten ertegen. Niet helemaal terecht, zegt obesitasexpert Yves Van Nieuwenhove. Vet is niet de vijand, maar een onmisbaar orgaan in ons lichaam. Hoog tijd om onze kijk op die gevreesde vetcellen te herzien.
Schaamteloos naar de seksuoloog in vijf stappen
Seks is de normaalste zaak van de wereld. Toch gaat het niet altijd vanzelf. En erover praten zorgt vaak voor schaamrood op de kaken. Gelukkig vinden steeds meer mensen de weg naar de seksuoloog. Maar wat doet die precies? Hoe legt sekstherapie de vinger op de gevoelige plek? We leiden je in vijf stappen naar een bevredigend antwoord.
Polyfarmacie bij ouderen
Naarmate we ouder worden, stapelt de medicatie zich vaak op. Voor de bloeddruk, tegen de pijn, voor een betere nachtrust… Maar het dagelijks slikken van vijf of meer verschillende geneesmiddelen is niet zonder gevaar. Aan polyfarmacie zijn verschillende risico’s verbonden. Weet jij hoe je ermee omgaat?