Is het altijd alcoholtijd?
Dat is de centrale vraag van een nieuwe campagne van De Druglijn/VAD. Alcohol is ongezond, maar toch lijkt het ingebakken te zitten in onze cultuur. Voorafgaand aan de lancering van de campagne zijn duizend Vlamingen gevraagd naar hun mening over alcohol. Wat blijkt? De attitudes zijn aan het veranderen!
Ook al is alcohol een ongezond product, toch lijkt het alomtegenwoordig te zijn. Het is verweven met oneindig veel gelegenheden. Alcohol lijkt er automatisch bij te horen: zonder nadenken, uit gewoonte. De campagne van VAD/De Druglijn stelt die schijnbare vanzelfsprekendheid in vraag. Want als we alcohol drinken minder vanzelfsprekend gaan vinden, dan wordt het ook gemakkelijker om gezondere keuzes te maken.
We worden kritischer
1.035 Vlamingen werden bevraagd naar hun attitudes over alcohol. En daaruit blijkt dat onze alcoholcultuur wel degelijk aan het veranderen is. De studentenperiode buiten beschouwing gelaten, geldt: hoe jonger, hoe minder alcohol er gedronken wordt. Uit de resultaten blijkt ook dat we ons wel degelijk vragen stellen over de situaties die in de campagne aan bod komen:
Slechts 1 op 2 weet dat er een verband is tussen alcohol en kanker
Er zijn heel wat positieve verschuivingen. Maar wat betreft onze kennis over de gezondheidsrisico’s van alcohol is er nog werk! Hoewel het al langer bewezen is dat alcohol de kans op kanker verhoogt, lijkt slechts de helft van de Vlamingen dat te beseffen. Ook de stelling dat alcohol al vanaf één glas per dag schadelijk kan zijn voor de gezondheid, werd maar door 1 op 2 als correct herkend.
Heb je vragen over je alcoholgebruik, of dat van een naaste? Je kunt altijd terecht op www.druglijn.be voor hulp en advies. Je kunt er ook chatten of je vraag mailen. Bellen kan ook: 078 15 10 20
Deel dit artikel
Verder lezen
7.000 zieke leerlingen verbonden met hun klas: 20 jaar Bednet
Bednet, de organisatie die gratis online afstandsonderwijs organiseert voor zieke leerlingen, bestaat dit jaar 20 jaar. Doorheen die jaren heeft de organisatie meer dan 7.000 scholieren ondersteund en verbonden met hun klas.
‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie
Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.
Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee
Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.
Op een gezond nieuw jaar
2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.