Nieuw: afbouwprogramma voor slaapmedicatie
Gebruik je benzodiazepines om in slaap te komen, maar wil je afbouwen? Dan is er goed nieuws: Sinds 1 februari kunnen je apotheker en je arts je hierbij helpen aan de hand van een terugbetaald afbouwprogramma.
Wat zijn benzodiazepines?
Benzodiazepines of benzo’s worden door de huisarts voorgeschreven om gedurende een korte periode, angsten of slaapproblemen te behandelen. Het is dus een vorm van slaapmedicatie.
Waarom benzodiazepines afbouwen?
Hoewel ze op korte termijn effectief kunnen zijn, schuilt er een risico op afhankelijkheid bij langdurig gebruik. Bovendien neemt de werking na verloop van tijd af en kunnen en plots stoppen kan leiden tot ontwenningsverschijnselen zoals angst, slapeloosheid en prikkelbaarheid.
Daarom is een geleidelijke afbouw onder medische begeleiding de veiligste manier om te stoppen. In 2023 werd een pilootproject opgestart waarin bijna 11.000 mensen al ondersteuning kregen bij hun afbouwtraject. Na een positieve evaluatie is dit programma nu verankerd in de terugbetaling van de ziekteverzekering.
Hoe werkt het afbouwprogramma?
Wil je stoppen met benzodiazepines? Dan kan je samen met je arts en apotheker een afbouwtraject starten. Dit verloopt als volgt:
- Overleg met je huisarts: Je arts stelt een persoonlijk afbouwschema op dat aansluit bij jouw situatie.
- Samenwerking met je apotheker: Je apotheker bereidt de juiste dosis volgens het afbouwschema en begeleidt je tijdens het traject.
- Kost en terugbetaling: Je betaalt alleen de benzodiazepines die worden gebruikt in de magistrale bereiding. De kosten voor de bereiding en begeleiding zijn volledig gedekt door de ziekteverzekering.
Wie kan zo’n afbouwprogramma starten?
Om in aanmerking te komen voor het afbouwprogramma, moet je aan enkele voorwaarden voldoen:
- Je bent 18 of ouder.
- Je mag maar één type benzodiazepine gebruiken, langer dan drie maanden om slapeloosheid aan te pakken.
- Je haalt je bereiding altijd bij dezelfde apotheker af.
- Je neemt geen andere benzodiazepines tijdens het programma.
- Je geeft toestemming dat je zorgverleners je gegevens met elkaar delen.
Gebruik je al lange tijd benzodiazepines voor slaapproblemen en wil je afbouwen? Neem dan contact op met je huisarts en kijk samen hoe je een afbouwprogramma kan opstarten.
Hoeveel weet jij over slaap?
1 op 2 mensen slaapt slecht en slapeloosheid is vandaag een groeiend probleem. Met #mijnslaap wil Helan Ziekenfonds je aan een verkwikkende nachtrust helpen. Test hier alvast je kennis over slaap!
Deel dit artikel
Verder lezen
Waarom ons vet niet de vijand is
Vroeger was vet een voordeel, nodig om te overleven. Vandaag is het een scheldwoord. We verafschuwen het en vechten ertegen. Niet helemaal terecht, zegt obesitasexpert Yves Van Nieuwenhove. Vet is niet de vijand, maar een onmisbaar orgaan in ons lichaam. Hoog tijd om onze kijk op die gevreesde vetcellen te herzien.
Op zoek naar dat vakantiegevoel
We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?
Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren
Het kinkhoest vaccin wordt voor elke volwassene aanbevolen. Zeker als je in contact komt met pasgeboren baby's. Bovendien is het vaccin in de meeste gevallen gratis.
Weet wat je zweet
In de zomer zweet je wat af. Gezond denkt de één, vies denkt de ander. Maar waar komt al dat zweet eigenlijk vandaag? We helderen het voor je op!