News

Wijzigingen in administratie van logopedische verstrekkingen vanaf 1 augustus 2024

Op 1 augustus 2024 treden er belangrijke wijzigingen in de nomenclatuur van logopedische verstrekkingen in werking. Deze veranderingen zijn bedoeld om de administratie te vereenvoudigen, de kwaliteit van de zorg te verbeteren en ervoor te zorgen dat behandelingen goed worden geëvalueerd.

Belangrijkste wijzigingen

  • Behandelperiodes van twee jaar:

    • De behandelakkoorden worden nu direct toegekend voor een ononderbroken periode van twee jaar, met uitzonderingen voor enkele weinig voorkomende specifieke stoornissen waarvoor akkoorden van één jaar blijven gelden.

    • Waar de logopedist vroeger een officieel evaluatiebilan moest opmaken, wordt nu verwacht dat de evaluatie eerder continu gebeurt en duidelijk in het patiëntendossier wordt bijgehouden.

  • Flexibeler gebruik sessies: na een eerste behandelperiode van twee jaar zullen nieuwe periodes van twee jaar makkelijker aangevraagd kunnen worden bij jouw ziekenfonds indien je nog verder recht hebt op behandelingszittingen en deze noodzakelijk blijken.

  • Nieuwe evaluatiezitting: in een aantal beperkte situaties (waaronder bv. de toename van de ernst van de stoornis tijdens de behandeling) kan een aparte evaluatiezitting uitgevoerd worden. Het remgeld voor patiënten met een verhoogde tegemoetkoming bedraagt € 4,50 euro, voor anderen bedraagt het € 11 (optioneel: het volledige tarief voor deze zitting bedraagt € 72,28).    

  • Nieuwe werkwijze voor akkoordaanvragen: de logopedist zal een standaardformulier moeten gebruiken om de aanvraag van de behandeling bij het ziekenfonds op een overzichtelijke wijze aan te tonen.

Overgangsmaatregelen

Voor akkoorden die vóór 1 augustus 2024 zijn ingegaan, zijn overgangsmaatregelen van kracht. In veel – maar niet alle – gevallen zullen deze ook binnen het nieuwe systeem vallen. Je doet best navraag bij je ziekenfonds of behandelend logopedist om te horen wat voor jouw situatie van toepassing is.

Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het administratieve proces te vereenvoudigen en de kwaliteit van de logopedische zorg te verbeteren

Deel dit artikel

Verder lezen

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

13 juli
Blog

De sociale kaart: vind online hulpverlening op maat

Op zoek naar een ergotherapeut bij jou in de buurt? Of vind je geen centrum voor kortverblijf? Dan kan je terecht op www.desocialekaart.be, een gerichte zoekmotor voor al je hulpvragen rond gezondheidszorg en welzijn. Heel handig voor zowel patiënten als zorgverleners.