News

Terugbetaling van vervoer om gezondheidsredenen wijzigt

Moet je je soms verplaatsen om de nodige gezondheidszorgen te kunnen krijgen? De tegemoetkomingen van de vervoerskosten van deze verplaatsingen binnen de verplichte verzekering worden aangepast. Lees wat er verandert.

  1. De kilometervergoeding wordt verhoogd van €0,25/km naar €0,30/km
    Deze kilometervergoeding is van toepassing als je zelf in je een transport voorziet. Neem je het openbaar vervoer, dan neemt de verplichte verzekering die kosten integraal ten laste.
     
  2. Indexering van de tegemoetkoming in vervoerskosten
    Het bedrag van de tegemoetkoming in de vervoerskosten zal vanaf nu ook geïndexeerd worden met dezelfde formule als bij de tegemoetkoming voor dialysepatiënten.
     
  3. Tegemoetkoming voor kankerpatiënten die ziekenhuis bezoeken
    Wanneer je als kankerpatiënt een ziekenhuis bezoekt met een zorgprogramma oncologie, zal je een tegemoetkoming krijgen. Er wordt dus niet langer verwezen naar specifieke oncologische behandelingen en kunnen dus ook nieuwe/andere oncologische behandelingen worden meegerekend.
     
  4. De kilometerbeperking voor dialysepatiënten wordt geschrapt
    Dialysepatiënten krijgen de vrijheid om een dialysecentrum te kiezen, die voor hen gemakkelijk bereikbaar is. Ze moeten hier vaak 3 keer per week naartoe. De kilometerbeperking van 30km valt dus weg.

Voor meer informatie over tegemoetkomingen in transportkosten neem je het best contact op met je ziekenfonds.
 

Deel dit artikel

Verder lezen

Vrouw met gevouwen handen
17 april
Blog

Wanneer wordt verlangen een verslaving?

Al eeuwen verlangen mensen naar middelen die een ontspannend effect hebben. Maar achter dat verlangen schuilt vaak een biologische kwetsbaarheid die niet zonder gevaar is: verslaving. Wanneer wordt een gewoonte een verslaving? En hoe kom je er weer uit? Verslavingsdeskundige Paul Van Deun legt het uit.

17 april
Blog

Waarom ons vet niet de vijand is

Vroeger was vet een voordeel, nodig om te overleven. Vandaag is het een scheldwoord. We verafschuwen het en vechten ertegen. Niet helemaal terecht, zegt obesitasexpert Yves Van Nieuwenhove. Vet is niet de vijand, maar een onmisbaar orgaan in ons lichaam. Hoog tijd om onze kijk op die gevreesde vetcellen te herzien.

16 april
Blog

Schaamteloos naar de seksuoloog in vijf stappen

Seks is de normaalste zaak van de wereld. Toch gaat het niet altijd vanzelf. En erover praten zorgt vaak voor schaamrood op de kaken. Gelukkig vinden steeds meer mensen de weg naar de seksuoloog. Maar wat doet die precies? Hoe legt sekstherapie de vinger op de gevoelige plek? We leiden je in vijf stappen naar een bevredigend antwoord.

11 april
Blog

Polyfarmacie bij ouderen

Naarmate we ouder worden, stapelt de medicatie zich vaak op. Voor de bloeddruk, tegen de pijn, voor een betere nachtrust… Maar het dagelijks slikken van vijf of meer verschillende geneesmiddelen is niet zonder gevaar. Aan polyfarmacie zijn verschillende risico’s verbonden. Weet jij hoe je ermee omgaat?