Wat doet suiker met je gezondheid?
Suikers of koolhydraten zijn de belangrijkste brandstof van het lichaam. Maar eet je er te veel van, dan riskeer je overgewicht of tandcariës. Doseren is dus de boodschap. Hoeveel suiker mag je eten?
Waarvoor heb je suikers nodig?
Volgens de medische aanbevelingen moeten koolhydraten 50 tot 55% van je dagelijkse energie-inname uitmaken. Want enkelvoudige en complexe koolhydraten leveren het grootste aandeel van de energie die nodig is voor de werking van de cellen in je lichaam.
Suikers (enkelvoudige koolhydraten) komen snel in de bloedbaan terecht in de vorm van glucose. Ze zijn een onmiddellijke energiebron voor het lichaam, in het bijzonder voor de hersenen en de spieren. Download ook ons handig e-book over gezonde voeding.
In welke situaties heb je suikers nodig?
- bij het ontbijt, om het lichaam opnieuw in gang te zetten na een hele nacht vasten
- tijdens een intense fysieke inspanning, om snel energie te leveren
- bij plotselinge vermoeidheid of een te lage bloedsuikerspiegel, om je er weer bovenop te helpen
Koolhydraten, en dan vooral suikers, zijn dus nuttige energie en helpen om mentale en fysieke prestaties te verbeteren. Toch mag je er ook niet overmatigvan eten.
Wat als je er te veel van eet?
- Een overmatige consumptie van suiker, vooral door suikerhoudende dranken (frisdrank, fruitsap …), verstoort de energiebalans in je lichaam en zou een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van overgewicht en obesitas bij kinderen en adolescenten.
- Te veel suiker eten zou ook een van de oorzaken zijn van chronische aandoeningen bij volwassenen.
- Tot slot bevordert het gebruik van suikers zoals sacharose de ontwikkeling van tandcariës. Hoe groter de frequentie van de suikerconsumptie doorheen de dag, hoe groter het risico.
Hoeveel suiker mag je eten?
De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft een rapport gepubliceerd dat adviseert om de inname van suikers te beperken tot minder dan 10% van de totale dagelijkse energie-inname. Bijkomende gezondheidsvoordelen zijn er voor wie zijn suikerinname verder kan beperken tot 5% (of slechts 25g vrije suiker), zo suggereerde WGO in 2014 nog.
Opgelet! Deze aanbeveling heeft geen betrekking op de natuurlijke suikers in fruit of zuivelproducten.
Beperk vooral de 'vrije suikers':
- Toegevoegde suiker zoals riet- en bietsuiker, agavesiroop, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker, rijstsiroop, … Beperk ze zowel in kant-en-klare producten die je koopt (koekjes, ketchup, choco, …) als in huisgemaakte gerechten (cake, yoghurt met suiker,…).
- Suikers uit honing
- Suiker uit vruchtensiroop
- Suiker uit vruchtensap (versgeperste en voorverpakte fruitsappen en smoothies)
Om te onthouden
- Suikers zijn belangrijk voor je gezondheid, maar dan wel in redelijke hoeveelheden.
- De consumptie van producten met toegevoegde suikers hou je beter beperkt.
- Vermijd vooral te veel zoete snacks tussen de maaltijden door, en kies liever geen suikerhoudende dranken. Hoe kies je voor de juiste koolhydraten?
Alles wat je moet weten over gezond eten
Ontdek tips om gezonder te eten in ons e-book.
Deel dit artikel
Tags
SuikerVerder lezen
Ketchup zonder suiker
Een gezonde saus? Ontdek het recept voor ketchup met stevia van hotelschool Ter Groene Poorte. Lees hier meer over..
Potjes met muesli en rode vruchten
Een gezond dessert met romige kwark, krokante muesli en fris zomerfruit: om van te smullen! Ontdek hier het recept..
Appelcrumble
Dessert boordevol noten, met appel en een vleugje gember, van gezonde online bakkerij Madam Bakster. Ontdek hier het recept..
Fruitige ijsthee
Een verfrissend suikervrij zomerdrankje met seizoensfruit van hotelschool Ter Groene Poorte. Ontdek hier het recept..