Hoe gezond zijn deze diëten?
Nieuwe diëten duiken op met de regelmaat van de klok, vaak gepromoot door bekende sterren. Maar hoe effectief zijn ze eigenlijk als je gewicht wil verliezen? Wij namen drie populaire diëten onder de loep.
Intermittent fasting
Wat?
Bij periodiek vasten gaat het er om wanneer je eet en niet om wat je eet. Wie dit eetpatroon volgt, wisselt periodes van vasten af met periodes van eten. De populairste variant is het 16/8-schema, waarbij je elke dag 16 uur achter elkaar vast en 8 uur lang een normaal maaltijdpatroon volgt. Een tweede variant is het 5:2-dieet. Daar volg je vijf dagen een normale calorie-inname. De andere 2 dagen, die elkaar niet mogen opvolgen, beperk je de calorie-inname tot 600 kcal/dag voor mannen en tot 500 kcal/dag voor vrouwen.
Werkt het?
Door minder vaak en kleinere hoeveelheden koolhydraten te eten, daalt je insulineniveau. Dat zorgt ervoor dat het opgeslagen lichaamsvet makkelijker aangesproken wordt. Vasten verhoogt ook de afgifte van het verbrandingshormoon noradrenaline dat aan ons lichaam het signaal geeft om de vetzuren in onze vetcellen vrij te maken voor verbranding. Wie dit dieet correct opvolgt, zal gewicht verliezen.
Let op!
De belangrijkste reden waarom intermittent fasting kan werken voor jou, is dat je er minder calorieën door binnen krijgt. Op voorwaarde dat je je niet volpropt tijdens de periodes dat je mag eten. In dat geval is het waarschijnlijk dat je helemaal niet afvalt of zelfs bijkomt. Verwacht je dat je jezelf gaat volproppen van zodra dat ‘mag’? Dan is periodiek vasten niet het beste dieet voor jou. Ook al ligt er minder nadruk op wat je eet, het is en blijft belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Zo krijg je de nodige voedingsstoffen binnen en vermijd je tekorten.
Paleodieet
Wat?
Dit dieet raadt je aan om te eten zoals onze verre voorouders. Je eet dus veel groenten en fruit, noten en zaden, vis, eieren, natuurlijke olie en vlees van grazende dieren. Maar het adviseert ook om aardappelen, granen, peulvruchten en melkproducten te mijden. Nochtans zijn dat gezonde voedingsmiddelen met essentiële voedingsstoffen die je helpen om goed te functioneren.
Werkt het?
De bedenkers van het paleodieet menen dat ons metabolisme en onze fysiologie beter zijn aangepast aan het voedingspatroon van de prehistorische mens, terwijl ze daar geen bewijs voor kunnen leveren. Integendeel: een recent onderzoek uit 2015 wees uit dat onze darmflora mee zijn geëvolueerd en niet meer zijn uitgerust voor het voedsel uit de steentijd.
Let op!
Wie dit dieet volgt, mag onbeperkt vet innemen en vervalt dus vlug in een te hoge vetinname. En hoewel vet onontbeerlijk is voor een goede gezondheid, moet je wel de juiste soort kiezen en je hoeveelheden matigen.
Er is ook geen dagelijkse limiet voor vlees, terwijl de voedingsdriehoek, die een leidraad kan zijn voor een gezond voedingspatroon, net aanraadt om de hoeveelheid vlees te minderen en af te wisselen met plantaardige eiwitbronnen, zoals peulvruchten en noten.
Ook koolhydraten zijn des duivels in het paleodieet. Volle granen en aardappelen leveren nochtans, naast energie, ook nuttige voedingsstoffen, zoals vezels (goed voor je darmen), plantaardige eiwitten, vitaminen en mineralen. Bij het paleodieet haal je vezels uit groenten en fruit, maar graanvezels zijn doeltreffender tegen constipatie.
Ketogeen dieet
Wat?
Bij een ketogeen dieet is er een hoge inname van vetten en een extreem lage inname van koolhydraten van zo’n 20 tot 50 gram per dag. Daarnaast eet je ook iets meer eiwitten. In normale omstandigheden gebruikt het lichaam glucose uit de voeding als brandstof. Wanneer het lichaam zeer weinig koolhydraten binnenkrijgt, zal er onvoldoende glucose beschikbaar zijn om de weefsels te bevoorraden. De lever zal dan vetten en eiwitten uit de voeding gebruiken om ketonen aan te maken. Deze ketonen dienen als nieuwe brandstof voor de verschillende weefsels in het lichaam. Verder zullen ook reserves uit spier- en vetweefsel worden gebruikt om deze ketonen aan te maken.
Werkt het?
Als er in het ketogeen dieet minder calorieën aanwezig zijn dan in het oorspronkelijke eetpatroon, zal dit leiden tot een gewichtsafname. Maar dat is niet altijd het geval. Daarom is een goede begeleiding nodig als je dit dieet wil volgen om te vermageren.
Bron: www.gezondleven.be
Let op!
Een ketogeen dieet volgen om te vermageren raden we in de meeste gevallen af. Andere diëten zijn beter geschikt om op een gezonde manier gewicht te verliezen. Het ketogeen dieet kan namelijk enkel onder de strikte begeleiding van een arts of diëtist correct gevolgd worden. Volg je dit dieet niet goed op, dan is de kans op voedingstekorten groot. Daarnaast kan het ook hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid, diarree of constipatie veroorzaken.
Deel dit artikel
Tags
DiëtenVerder lezen
Populaire diëten: intermittent fasting
De meeste diëten focussen op wat je eet. Bij ‘intermittent fasting’ draait het om wanneer je eet. Tal van (inter)nationale beroemdheden pakken op sociale media uit met het dieet. Wij vroegen ons af: is ‘intermittent fasting’ meer dan een hype?
Zo eet je makkelijk minder suiker
Wil je graag minder suiker eten: hoe begin je er dan aan? Deze basisregels maken het alvast een stuk makkelijker.
Gezond aan tafel... Een evenwichtig menu
Weet jij wat voedzaam is, en hoe je dagdagelijks voor een gezonde verhouding zorgt in je maaltijd? Een aantal tips per maaltijd helpen je op weg.
Interview met een diëtist: tips voor een gezonde levensstijl
Evi Van den Bossche, diëtist & stresscoach, ontkracht enkele mythes over eten en diëten en geeft bruikbare tips voor een gezondere levensstijl.