Blog

Wat is de nutri-score?

Wil jij graag gezond leven, maar twijfel je vaak welk product er nu echt een gezonde keuze is? De nutri-score biedt uitkomst. Dankzij dit label zie je in een oogopslag of een product een verstandige keuze is. Zo eet jij gemakkelijk lekker én gezond.

Eenvoudig gezond eten dankzij de nutri-score

De nutri-score is een voedingslabel dat voormalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft ingevoerd in België.

Het label bestaat uit zes letters met zes bijbehorende kleuren. Een product met een donkergroene A is zeer gezond, een product met een donkerrode F eet je beter niet, of toch zo weinig mogelijk.

De nutri-score wordt berekend op basis van een algoritme waarin verschillende factoren worden meegenomen, zoals:

  • de hoeveelheid verzadigde vetzuren
  • de hoeveelheid vezels en eiwitten
  • het aantal calorieën
  • het zout- en suikergehalte

Hier komt uiteindelijk een gemiddelde score uit die varieert van -15 tot +40 en aan de hand van dit getal wordt de kleur en letter op het label bepaald.

Nutri-score nog niet verplicht in België 

De nutri-score is niet verplicht in België. Producenten kiezen zelf of ze het voedingslabel op hun product willen aanbrengen. Maggie De Block hoopt in elk geval dat zoveel mogelijk bedrijven het label overnemen, zodat gezond eten eenvoudiger wordt.

Professioneel voedingsadvies

Wil je graag professioneel advies van een diëtist over jouw eetgewoontes? Als lid van Helan krijg je ten minste vier sessies bij een diëtist terugbetaald. Ontdek hier jouw voordeel.

Heb je hier nog meer vragen over? Praat erover met je huis- en/of kinderarts.

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in ons e-book.

Gezonder leven dankzij gezonde voeding?

Ontvang je e-book boordevol tips!

Download ons e-book

Deel dit artikel

Tags
Voeding

Verder lezen

vrouw in de supermarkt
Blog

Op zoek naar suiker op het voedingsetiket. Waarop letten?

Hoeveel suiker zit er in een voedingsmiddel? En wat betekenen claims als 'suikerarm' of 'met zoetstoffen'? Het voedingsetiket uitgelegd.

Blog

Boekweitpannenkoeken met verse aardbeien

Recept: glutenvrije pannenkoeken met boekweitmeel van voedingsexpert Sandra Bekkari.

Blog

Milieu-verantwoord eten met de voedingsdriehoek

Er is een nieuwe voedingsdriehoek en bewegingsdriehoek. En wat blijkt? Wat goed is voor onze gezondheid, is vaak ook goed voor het milieu.

Blog

Voeding die je hongergevoel stimuleert

Sommige voedingsmiddelen, zoals suiker, stimuleren de honger. Wil je gezond eten of een beetje afvallen, dan eet je ze best met mate.