Minder zout kan
Te veel zout eten kan een oorzaak zijn van een te hoge bloeddruk. Daarbij is het een risicofactor voor osteoporose, maagkanker en hart- en vaatziekten. In wat volgt lees je hoe je kunt minderen met de hoeveelheid zout die je dagelijks inneemt.
Zout is een smaakversterker. Na een tijd vermindert de werking van je smaakpapillen, waardoor je steeds minder proeft en meer zout nodig hebt om smaak aan je eten te geven. Gebruik meer verse kruiden zoals basilicum, peterselie, tijm of laurier om smaak toe te voegen. Ook een uitje, sjalotje, look of citroensap kunnen de maaltijd heerlijk op smaak brengen.
Hoe kan je je zoutgebruik verminderen?
Enkele tips:
- Plaats geen zoutvaatje op tafel, op die manier vermijd je dat je nog extra zout toevoegt.
- Beperk zoutrijke voedingsmiddelen zoals kaas, vis- en vleeswaren.
- Kies voor de natuurlijke smaak van voedingsmiddelen.
- Bereid het voedsel zonder verlies van smaak en gebruik aangepaste technieken zoals grillen, stomen, papillot, wokken, ...
- Maak gebruik van zoete, zure of zoetzure smaken in gerechten zoals ananas, veenbessen, honing, citroen, limoen, azijn, ...
- Let op met kruidenmengsels, deze bevatten vaak veel zout.
Alles wat je moet weten over gezond eten
Ontdek tips om gezonder te eten in ons e-book.
Verder lezen
Zo eet je makkelijk minder suiker
Wil je graag minder suiker eten: hoe begin je er dan aan? Deze basisregels maken het alvast een stuk makkelijker.
Gezond aan tafel... Een evenwichtig menu
Weet jij wat voedzaam is, en hoe je dagdagelijks voor een gezonde verhouding zorgt in je maaltijd? Een aantal tips per maaltijd helpen je op weg.
Interview met een diëtist: tips voor een gezonde levensstijl
Evi Van den Bossche, diëtist & stresscoach, ontkracht enkele mythes over eten en diëten en geeft bruikbare tips voor een gezondere levensstijl.
Matig met vet
Minder vetrijk eten heeft zowel een positieve invloed op je lijn als op je algemene gezondheid. We geven enkele tips om minder vetrijk te eten.