Zo eet je makkelijk minder suiker
Weet je welk suikertype je zelf bent? Doe de Suikertest, en volg het stappenplan op maat van jouw suikertype. Wil je graag minder suiker eten: hoe begin je er dan aan? Deze basisregels maken het alvast een stuk makkelijker.
Voeg zo weinig mogelijk suiker toe
- Vermijd om suiker aan je voeding toe te voegen. Dat geldt zowel voor witte en bruine suiker, als voor honing, fructose, tarwestroop, ahornsiroop, enzovoort.
- Verminder geleidelijk aan de hoeveelheid suiker in je koffie, thee enz., totdat je volledig zonder kunt.
- In yoghurt, bij ontbijtgranen, op pannenkoeken enz. vervang je de suiker, honing, of agavesiroop beter door stukjes vers fruit en/of gedroogde vruchten.
Lees de voedingsetiketten
- Lees de etiketten van de voedingsmiddelen die je koopt om het suikergehalte van producten te vergelijken, en kies voor de minst zoete versie.
- Lees de ingrediëntenlijst om te zien of er toegevoegde suikers in het product zitten (die eindigen meestal op ‘-ose’: glucose of dextrose, fructose, sacharose of sucrose, maltose enz.).
- De ingrediënten staan gerangschikt in aflopende volgorde van belangrijkheid. Hoe eerder de suiker voorkomt in de lijst, hoe meer suiker er dus in het product zit.
- Kies bij voorkeur producten die geen toegevoegde suikers bevatten, maar alleen van nature aanwezige suikers, zoals vers fruit, gedroogde vruchten, melk en ongezoete zuivelproducten.
Drink bij voorkeur ongezoete dranken
- Kies voor plat water, bruiswater, thee, koffie, kruidenthee,...
- Je kunt water een smaakje geven met wat blaadjes verse munt, citroen, gember, een vanillestokje, een takje citroengras enz.
- Maak ijsblokjes door in elk vakje een kleine rode vrucht toe te voegen (een framboos, bosbes, rode bes, braambes enz.).
Eet bij elk van de drie hoofdmaaltijden vezelrijke producten
- Kies voor volkorenbrood, volkorengranen, aardappelen, volkorenpasta, bruine rijst, peulvruchten).
- Door meer vezels te eten zul je minder trek krijgen in zoet tussen de maaltijden door.
Zorg dat je ontbijt stevig genoeg is
- Een volwaardig ontbijt bevat brood of granen, een zuivelproduct, een stuk fruit en een ongezoete drank (water, koffie, thee, kruidenthee enz.).
- Sla je ontbijt nooit over. Je loopt het risico dat je zin krijgt om in de loop van de ochtend te gaan eten of snacken.
Eet bij voorkeur volkorengranen
- Die zijn gezonder dan geraffineerde granen (bv. in wit brood).
Leer het verschil te herkennen tussen trek en honger
- Als je een volwaardige maaltijd hebt gegeten, zul je niet echt honger krijgen (behoefte aan eten) tot de volgende maaltijd.
- Het zien of ruiken van zoete etenswaren kan je zin doen krijgen om te eten, zonder dat je er daarom behoefte aan hebt.
Let op met fruitsap of smoothies
- Drink er niet meer van dan één glas per dag.
- Eet liever gewoon een stuk fruit uit het vuistje.
Gebruik ook zoetstoffen met mate
- Zoetstoffen houden je gewend aan een zoete smaak, terwijl het net beter is om te proberen je zoete eetmomenten te verminderen.
Eet rustig
- Eet niet terwijl je iets anders aan het doen bent. Neem de tijd om rustig te eten en zorg dat je goed kauwt. .
Bestel je boodschappen online
- Je wint tijd, en je komt niet in de verleiding om producten te kopen die je beter niet in huis haalt.
Zin in iets zoets?
- Gedroogd fruit, een stukje pure chocolade (+70%) of een yoghurtje natuur zorgen voor een zoet gevoel.
Voeg geen suiker toe aan ontbijtgranen
- Voeg in de plaats daarvan wat vers fruit toe, bijvoorbeeld banaan, aardbeien enz. of specerijen, zoals kaneel.
- Kies altijd voor een ongesuikerde volkorenvariant van ontbijtgranen.
- Gebruik liever geen ontbijtrepen, ze zitten boordevol suiker.
Spring spaarzaam om met zoet beleg
- Geef de voorkeur aan kaas, platte kaas, magere vleeswaren en dergelijke, of een eitje.
- Of zoet je boterham met een banaan of platte kaas met aardbeien.
Gebruik liever geen gesuikerde yoghurts
- Koop ongesuikerde yoghurt en voeg eventueel wat vers fruit toe.
Tussendoortjes zijn goed!
- Ze zorgen dat je bloedsuikerspiegel in balans blijft, en zorgen ervoor dat je niet te veel eet bij de hoofdmaaltijden.
- Kies voor suikerarme snacks, zoals fruit, groenten, rauwkost, een handjevol noten enz.
Minder suiker in je gebak
- Probeer om de hoeveelheid suiker in recepten voor desserts en gebakjes met een derde tot de helft te verminderen.
Eet genoeg fruit
- Bijvoorbeeld bij het ontbijt, als dessert of als tussendoortje.
- Eet tot drie stukken fruit per dag, wissel af in soort en kleur en kies zo veel mogelijk voor seizoensfruit.
Leid jezelf af van je zoetbehoefte
- Vaak duurt de zin naar zoet slechts een kwartiertje. Leid je gedachten af en doe iets anders.
- Verwar honger niet met dorst! Zin in zoet? Stil eerst je dorst.
Alles wat je moet weten over gezond eten
Ontdek tips om gezonder te eten in ons e-book.
Verder lezen
Gezonde frisdranken: een feit of een fabel?
Iedereen drinkt wel af en toe eens graag een glas frisdrank. Maar hoe schadelijk is frisdrank eigenlijk? En zijn er dan gezonde alternatieven voor?
Gezond aan tafel... Een evenwichtig menu
Weet jij wat voedzaam is, en hoe je dagdagelijks voor een gezonde verhouding zorgt in je maaltijd? Een aantal tips per maaltijd helpen je op weg.
Interview met een diëtist: tips voor een gezonde levensstijl
Evi Van den Bossche, diëtist & stresscoach, ontkracht enkele mythes over eten en diëten en geeft bruikbare tips voor een gezondere levensstijl.
Matig met vet
Minder vetrijk eten heeft zowel een positieve invloed op je lijn als op je algemene gezondheid. We geven enkele tips om minder vetrijk te eten.